Danıştay Kararı 8. Daire 2020/5508 E. 2022/8349 K. 28.12.2022 T.

Danıştay 8. Daire Başkanlığı         2020/5508 E.  ,  2022/8349 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2020/5508
Karar No : 2022/8349

TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVALI) : … Üniversitesi
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesi’nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: … Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı doktora programı öğrencisi olan davacı tarafından, doktora öğrencilik kaydının silinmesine ilişkin Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yönetim Kurulu’nun … tarih ve … sayılı işleminin iptaline karar verilmesi istenilmektedir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararında; Gazi Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin 38. maddesi hükmü uyarınca, davacının tez çalışma raporu sunmasının gerekli olması karşısında davacının iki defa üst üste tez izleme komitesi toplantısı yapmadığı, kayıt dondurma talebinde de bulunmadığı, başarısız sayılarak kaydının silinmesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: İstinaf başvurusuna konu kararın hukuka ve usule uygun olduğu, ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek, 2577 sayılı Kanun’un 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurularının reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından, tesis edilen işlemin hukuka aykırı olduğu, kararın bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin kabulü gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Sekizinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, işin gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle,
1. Temyiz isteminin reddine,
2. … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesi’nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, fazladan yatırılan …-TL başvuru harcının istemi halinde davacıya iadesine, posta gideri avansından varsa artan tutarın Mahkeme tarafından taraflara iadesine,
4. Kesin olarak, 28/12/2022 tarihinde oyçokluğu ile karar verildi.

KARŞI OY :
(X-) Dava, … Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı doktora programı öğrencisi olan davacı tarafından, doktora öğrencilik kaydının silinmesine ilişkin Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yönetim Kurulu’nun … tarih ve … sayılı işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
Dava konusu işlem tarihinde yürürlükte olan 27/01/2017 tarih ve 29961 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Gazi Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin ‘Mazeret izni ve diğer ilgili durumlar’ başlıklı 22. maddesinde; “Hastalık raporu ya da enstitü yönetim kurulu tarafından kabul edilebilir mazereti olan öğrenciler, mazeretlerinin sona ermesinden itibaren beş iş günü içinde bildirmek kaydıyla, rapor süresince veya mazeretine uygun olarak verilecek süre zarfında izinli sayılırlar. İzinli öğrenciler raporlu oldukları süre içerisinde sınavlara giremezler…Askerlik, yurt dışı eğitim, yurt dışı görev ve uzun süreli sağlık kurulu raporu ile belgelenen hastalık sebebiyle eğitime devam edemeyen öğrenciler ile 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104 ve 105 inci maddelerinde belirtilen mazeret ve hastalık izinleri, kadın memura doğum yapması halinde verilen ücretsiz izinler ve ilgili enstitü yönetim kurulunun haklı ve geçerli kabul edeceği diğer nedenler sebebiyle verilecek izinler öğrencilerin azami sürelerine eklenir.
Yukarıda belirtilen haller dışında kaydını yenilemeyen öğrenciler o yarıyıl ders seçemezler. Yeterlik/tez aşamasında iseler danışman/yeterlik komitesi/tez izleme komitesi tarafından o yarıyıl değerlendirme dışı bırakılarak başarısız sayılırlar. Bu durumlarda geçen süreler öğrenim süresine dahil edilir.
” hükmü, ‘Tez önerisi savunması
‘ başlıklı 38. maddesinde; “…Tez önerisi kabul edilen öğrenci için tez izleme komitesi, Ocak-Haziran ve Temmuz-Aralık ayları arasında birer kere olmak üzere yılda iki kez toplanır. Öğrenci, toplantı tarihinden en az bir ay önce komite üyelerine yazılı bir rapor sunar. Bu raporda, o ana kadar yapılan çalışmaların özeti ve bir sonraki dönemde yapılacak çalışma planı belirtilir. Öğrencinin tez çalışması, komite tarafından başarılı veya başarısız olarak belirlenir. Karar, ilgili başkanlık tarafından toplantıyı izleyen üç gün içinde bir tutanakla ilgili enstitüye bildirilir. Başarısızlık durumunda gerekçeler de tutanağa eklenir. Tez izleme komitesinin belirlenen aralıklarda toplanmaması durumunda Tez İzleme Komitesi değerlendirme sonucu “başarısız” kabul edilir. Tez izleme komitesi toplanarak ya da toplanmadan üst üste iki kez veya toplamda üç kez “başarısız” sonucun oluşması halinde öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir.” hükmü yer almıştır.
Dava dosyasının incelenmesinden; Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı doktora programı öğrencisi olan davacı tarafından, iki defa üst üste tez izleme komitesi toplantısı yapmadığı ve bu dönemde herhangi bir kayıt dondurma talebinde bulunmadığı gerekçesiyle başarısız sayılarak doktora öğrencilik kaydının silinmesine ilişkin işlemin tesis edilmesi üzerine, anılan işlemin iptali istemiyle bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Uyuşmazlıkta; davacı tarafından 22/02/2019 tarihinde yapılan başvuruda, 16/04/2018 tarihinde doğum yaptığı, doğum sonrası süreçte Ankara dışında olduğu ve bir takım sağlık problemleri yaşadığı, tesis edilen işlemin düzeltilmesi talebinde bulunulduğu görülmekle birlikte; davacının doğum yapması nedeniyle oluşan mazeretine göre durumunun, yukarıda yer verilen Yönetmeliğin 22. maddesi kapsamında değerlendirilerek bir işlem tesis edilmesi gerekirken, doktora öğrencilik kaydının silinmesine ilişkin işlemde hukuka uygunluk bulunmadığından, aksi yöndeki temyize konu Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği görüşüyle çoğunluk kararına katılmıyoruz.