Danıştay Kararı 8. Daire 2020/4038 E. 2020/4126 K. 07.10.2020 T.

Danıştay 8. Daire Başkanlığı         2020/4038 E.  ,  2020/4126 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2020/4038
Karar No : 2020/4126

DAVACI: … Derneği (Adına …)
DAVALI: … Kurulu Başkanlığı
VEKİLİ: …

DAVANIN ÖZETİ: Davacı tarafından, Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim dalı tarafından verilen “Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları” adları altında iki mesleğe ilişkin birleştirilmiş yüksek lisans/doktora programlarına verilen iznin tüm üniversitelerden kaldırılması, daha önce bu programlardan diploma almış tüm öğrencilerin diplomalarının 2011 yılından itibaren iptali, bu eğitimi meslek ünvanı olarak tanıyan, kadro verilmesi yönünde oluşturulan … kararlarının/görüşlerinin geri alınması talebiyle yapılan 27.09.2017 tarihli başvurunun reddine ilişkin … Başkanlığı’nın 20.10.2017 tarih ve E. … sayılı işleminin iptali istenilmektedir.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ: …
DÜŞÜNCESİ: 2577 sayılı Kanunun 3. ve 5. maddesine uygun bulunmayan dava dilekçesinin reddi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü.
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 3. maddesinin birinci fıkrasında; idari davaların, Danıştay, idare mahkemesi ve vergi mahkemesi başkanlıklarına hitaben yazılmış imzalı dilekçelerle açılacağı; ikinci fıkrasında, dilekçelerde davanın konusu ve sebepleri ile dayandığı delillerin gösterileceği; üçüncü fıkrasında, dava konusu kararın ve belgelerin asılları veya örneklerinin dava dilekçesine ekleneceği, dilekçeler ile bunlara ekli evrakın örneklerinin karşı taraf sayısından bir fazla olacağı; 5. maddesinde ise, birden fazla şahsın müşterek dilekçe ile dava açabilmesi için davacıların hak veya menfaatlerinde iştirak bulunması ve davaya yol açan maddi olay veya hukuki sebeplerin aynı olması gerektiği hükme bağlanmıştır.
Aynı Kanunun 14. maddesinin üçüncü fıkrasının (g) bendinde, dilekçeler üzerinde bu Kanun’un 3. maddesine uygun olup olmadığı yönünden inceleme yapılacağı; 15. maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde, bu yönlerden Kanuna aykırılık görülür ise otuz gün içinde 3. maddeye uygun şekilde yeniden düzenlenmek veya noksanları tamamlanmak üzere dilekçelerin reddine karar verileceği; 15. maddesinin beşinci fıkrasında, bu yönlerden dilekçenin reddedilmesi üzerine yeniden verilen dilekçelerde aynı yanlışlıklar yapıldığı takdirde davanın reddedileceği hükümlerine yer verilmiştir.
İdari yargılama usulünde geçerli olan resen araştırma ve yazılılık ilkesi gereği dava dilekçelerinin, 2577 sayılı Kanunda belirtilen şekil kurallarına uygun bir biçimde ve yargılamanın gerektirdiği bilgileri içerecek nitelikte düzenlenmesi gerekmektedir. Bunu sağlamak için, dava dilekçelerinde; dava konusu edilen işlemlerin ve dava sebeplerinin, bir başka ifadeyle; idari işlemin içerdiği iddia edilen hukuka aykırılığın dayandığı hukuk kurallarının açık ve net bir biçimde somut olarak belirtilmesi şarttır. Ayrıca birden fazla işlemin davaya konu edilmesi ya da bir işlemin birden fazla madde, fıkra veya bendinin iptalinin istenilmesi halinde söz konusu işlemler ve bu işlemlerin hangi madde veya fıkralarının iptalinin istendiğinin tek tek sayılmak suretiyle belirtilmesi de yukarıda alıntısı yapılan düzenlemeler ve idari yargılama usulü ilkelerinin bir gereğidir.
Dosyanın incelenmesinden; davacının 25.09.2017 tarihli dilekçe ile “Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları” adları altında iki mesleğe ilişkin birleştirilmiş yüksek lisans/doktora programlarına verilen iznin tüm üniversitelerden kaldırılması, daha önce bu programlardan diploma almış tüm öğrencilerin diplomalarının 2011 yılından itibaren iptali, bu eğitimi meslek ünvanı olarak tanıyan ve kadro verilmesi yönünde oluşturulan … kararlarının/görüşlerinin geri alınması, Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim dalı tarafından verilen “Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları” yüksek lisans ve doktora programlarına ilişkin iznin kaldırılması ve 2011 yılından itibaren verilen diplomaların iptali istemiyle davalı idareye başvuru yaptığı, davalı idarece davacının başvuru dilekçesinin 18.10.2017 tarihli … Kurulunda incelendiği ve anılan toplantıda başvuru dilekçesinde yer alan tekliflerin uygun görülmediği, bu kararın 20.10.2017 tarihli ve E. … sayılı işlem ile davacıya bildirilmesi üzerine bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Somut olayda; davacının başvuru dilekçesinde yer alan “Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları” adları altında iki mesleğe ilişkin birleştirilmiş yüksek lisans/doktora programlarına verilen iznin tüm üniversitelerden kaldırılması ile daha önce bu programlardan diploma almış tüm öğrencilerin diplomalarının 2011 yılından itibaren iptali istemleri arasında 2577 sayılı Kanunun 5. maddesinin öngördüğü anlamda sebep-sonuç ilişkisinin varlığı kabul edilmekle birlikte; davacının diğer istemleri arasında maddi veya hukuki yönden bağlılık ya da sebep-sonuç ilişkisi bulunmadığından dava dilekçesinin 2577 sayılı Kanunun 5. maddesine uygun olarak düzenlenmediği dikkate alındığında davacının sadece aralarında maddi ve hukuki yönden bağlılık ya da sebep sonuç ilişkisi bulunan istemler yönünden beraber dava açabileceği, diğer istemler yönünden ise ayrı ayrı dava açılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Öte yandan; davacının dava dilekçesinde davalı idarece kaldırılması ve geri alınması talep edilen … kararlarının/izinlerinin tarih ve sayılarına yer verilmediği görülmüş olup; dava dilekçesi bu haliyle 2577 sayılı Kanunun 3. maddesine de uygun bulunmamıştır.
Açıklanan nedenlerle, 2577 sayılı Kanunun 3. ve 5. maddesine uygun bulunmayan dava dilekçesinin aynı Kanunun 15/1-d maddesi uyarınca bu kararın bildirim tarihinden itibaren 30 gün içinde belirtilen eksiklikler tamamlanarak ve usulüne uygun düzenlenerek ayrı ayrı dava açılmak üzere reddine, aynı yanlışlıkların yapılması durumunda 2577 sayılı Kanunun 15. maddesi uyarınca davanın reddine karar verileceğinin davacıya bildirilmesine, aşağıda dökümü yapılan … TL yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına, posta gideri avansından artan miktarın 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 333. maddesi uyarınca istemi halinde davacıya iadesine, 07/10/2020 tarihinde oybirliği ile karar verildi.