Danıştay Kararı 8. Daire 2020/3836 E. 2020/4645 K. 22.10.2020 T.

Danıştay 8. Daire Başkanlığı         2020/3836 E.  ,  2020/4645 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2020/3836
Karar No : 2020/4645

DAVACI : …’na velayeten babası … ve annesi …
VEKİLİ : Av. …

DAVALILAR : 1- Milli Eğitim Bakanlığı
VEKİLİ : Av. …

2- Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı – Bilkent/ANKARA
VEKİLİ : Av. …

3- İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü
Beyazıt/İSTANBUL
VEKİLİ : Av. …

DAVANIN KONUSU :
İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi 10. sınıf öğrencisi olan davacıların çocuğunun;
1.Okulla ilişiğinin kesilmesine ilişkin tasdikname ile
2. Dayanağı olan Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği’nin 36. maddesinde yer alan; “Sınıf tekrarı, orta öğretim süresince bir defa yapılır. Ancak hazırlık sınıfındaki sınıf tekrarı bu süreye dahil değildir.” ibaresinin, 57. maddesinin 2. fıkrasında yer alan; “Öğrenim süresi içinde ikinci defa sınıf tekrarı durumuna düşen öğrencilerin öğretim yılı sonunda okulla ilişiği kesilir.” ibaresinin,
3. Yükseköğretim Kurumları Devlet Konservatuvarları Müzik ve Bale İlköğretim Okulu ile Müzik ve Sahne Sanatları Liseleri Yönetmeliği’nin 19. maddesinin (a) bendinde yer alan; “Müzik ve bale ilköğretim kurumlarında herhangi bir alan dersi ile yardımcı alan dersinden başarısız olan öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği hükümlerine göre resmi veya özel bir ilköğretim kurumuna nakledilir.” düzenlemesinin; aynı maddenin (b) bendinde yer alan; “Sınıf tekrarı, ortaöğretim süresince bir defa yapılır.” ibaresinin, 20. maddesinde yer alan; “Sorumluluk sınavı sonunda başarılı olmayan öğrencilerin okulla ilişikleri kesilir.” ibaresinin,
4. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Lise Devresi Yönetmeliği’nin 25. maddesinin (c) bendinde yer alan; “Sınıf tekrarı sonucunda da başarısız olanların konservatuvarla ilişiği kesilir.” ibaresinin, 32. maddesinin 1. fıkrasında yer alan; “Sınıf tekrarında, Milli Eğitim Bakanlığı Orta öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanır. Bir üst sınıfa devam etme hakkı kazanamayan öğrenci, aynı sınıfı bir defaya mahsus olmak üzere tekrarlar.” ibaresinin, aynı maddenin 3. fıkrasında yer alan; “aynı sınıfta iki yıl başarısız durumda olanların konservatuvarla ilişkisi kesilir.” ibaresinin iptali istemidir.

DAVACININ İDDİALARI :
2010-2011 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Ortaöğretim bölümüne kayıt yaptıran davacıların çocuğunun; 2011-2012 Eğitim-Öğretim döneminde başarısız olup sınıf tekrarı yaptığı ve 2012-2013 Eğitim-Öğretim döneminde uzun süre devamsızlık yapması nedeniyle okulla ilişiğinin kesildiği, eğitim süreci boyunca iki defa sınıf tekrarı yapan öğrencinin ilgili okulla ilişkisinin kesileceği ifadesinin eğitim hakkının ihlali anlamına geldiği, işlemde ve düzenlemelerde hukuka uyarlık bulunmadığı iddia edilmektedir.

DAVALILARIN SAVUNMASI :
Milli Eğitim Bakanlığının Savunmasının Özeti : Gerekli devam ve çalışma şartlarını yerine getirmeyen öğrenci hakkında İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’nden istenilen bilgi çerçevesinde; öğrencinin bölümünü ve okulunu sevmediği, öğrencinin bir çok kere okuldan ayrılmak istediğini beyan ettiği, bu durum sebebiyle iyi niyetle kurum tarafından öğrenciye yardımcı olunmaya çalışıldığı, öğrencinin elektro-gitar çalmak istediği vurmalı saz çalmak istemediğini belirttiği, bu bağlamda okul tarafından istediği enstrümanı çalabileceği okula yönlendirildiği fakat dönem ortası olduğu için nakil işlemlerinin yapılamadığı; ancak öğrencinin devamsızlık yapmaya devam ettiği ve e-okul sistemi tarafından örgün eğitim dışına çıkarıldığı, dava konusu düzenleyici işlemlerin ve bu işlemlere dayanılarak tesis edilen işlemin hukuka uygun olduğu, davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının Savunmasının Özeti : Dava konusu Yönetmeliklerin hazırlanması ve uygulanmasının kurumun yetkisi kapsamında olmadığı, dolayısıyla da Başkanlığın hasım konumundan çıkarılması gerektiği savunulmaktadır.

İstanbul Üniversitesi Rektörlüğünün Savunmasının Özeti : Dava konusu Yönetmeliklerle yapılan düzenlemelerin eğitim hakkının sınırlandırılması niteliğinde olmadığı aksine bu düzenlemelerin eğitimin hakkının verimliliğini ve devamlılığını sağlamaya yönelik olduğu; davacının 2011-2012 yılında başarısızlık sebebiyle 2012-2013 devamsızlık nedeniyle sınıf tekrarına kaldığı, Yönetmelik hükmü gereği öğrencinin 2. kez sınıf tekrarı hakkı olmadığı için ilgilinin ilişiğinin kesildiği, tesis edilen işlem ve dayanağı Yönetmelik hükümlerinin hukuka uygun olduğu ve davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 46. maddesinin 1. fıkrasında, Danıştay Dava Daireleri kararlarına karşı Danıştay’da temyiz yoluna başvurulabileceği; 2575 sayılı Danıştay Kanunu’nun 38. maddesinde, İdari Dava Dairelerinden ilk derece mahkemesi olarak verilen kararların İdari Dava Daireleri Kurulunca temyizen inceleneceği; 2577 sayılı Yasanın 49. maddesinin 4. fıkrasında da idare mahkemelerinin bozmaya uymayarak eski kararında ısrar edebileceği ancak Danıştay İdari ve Vergi Dava Daireleri Kurulları kararlarına uyulmasının zorunlu olduğu kurala bağlanmış; böylece Danıştay dava dairelerine, ilk derece mahkemesi olarak verdikleri kararların temyizen bozulması halinde ısrar olanağı tanınmamıştır.
Bu nedenle, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun bozma kararına uyulmak suretiyle davacının okulla ilişiğinin kesilmesine ilişkin tasdikname yönünden davanın reddine karar verilmesi gerektiği düşünülmektedir.

DANIŞTAY SAVCISI : …
DÜŞÜNCESİ : Dava; İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi 10. sınıf öğrencisi olan davacının, 2012-2013 eğitim-öğretim yılı sonu itibarıyla ikinci defa sınıf tekrarına kaldığı için okulla ilişiğinin kesilmesine ilişkin tasdikname ile dayanağı olduğu ileri sürülen Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği’nin 36. maddesinin 2. fıkrasında yer alan “Sınıf tekrarı, orta öğretim süresince bir defa yapılır. Ancak hazırlık sınıfındaki sınıf tekrarı bu süreye dahil değildir.” ibaresinin; 57. maddesinin 2. fıkrasında yer alan “Öğrenim süresi içinde ikinci defa sınıf tekrarı durumuna düşen öğrencilerin öğretim yılı sonunda okulla ilişiği kesilir.” ibaresinin; Yükseköğretim Kurumları Devlet Konservatuvarları Müzik ve Bale İlköğretim Kurumları ile Müzik ve Sahne Sanatları Liseleri Yönetmeliği’nin 19. maddesinin (a) bendinde yer alan “Müzik ve bale ilköğretim kurumlarında herhangi bir alan dersi ile yardımcı alan dersinden başarısız olan öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği hükümlerine göre resmi veya özel bir ilköğretim kurumuna nakledilir.” ve (b) bendinde yer alan “Sınıf tekrarı, ortaöğretim süresince bir defa yapılır.” ibarelerinin; 20. maddesinin son cümlesinde yer alan “Sorumluluk sınavı sonunda başarılı olmayan öğrencilerin okulla ilişikleri kesilir.” ibaresinin; İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Lise Devresi Yönetmeliği’nin 25. maddesinin (c) bendinde yer alan “Sınıf tekrarı sonucunda da başarısız olanların konservatuvarla ilişiği kesilir.” ibaresinin; 32. maddesinin 1. fıkrasında yer alan “Sınıf tekrarında, Milli Eğitim Bakanlığı Orta öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanır. Bir üst sınıfa devam etme hakkı kazanamayan öğrenci, aynı sınıfı bir defaya mahsus olmak üzere tekrarlar.” ve 3. fıkrasında yer alan “Aynı sınıfta iki yıl başarısız durumda olanların konservatuvarla ilişkisi kesilir.” ibarelerinin iptali istemiyle açılmıştır.
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 46’ncı maddesinin 1’inci fıkrasında; Danıştay dava dairelerinin nihai kararlarına karşı Danıştayda temyiz yoluna başvurulabileceği, 49’uncu maddesinin 2’nci fıkrasında, temyiz incelemesi sonunda Danıştayın; görev ve yetki dışında bir işe bakılmış olması, hukuka aykırı karar verilmesi ve usul hükümlerinin uygulanmasında kararı etkileyebilecek nitelikte hata veya eksikliklerin bulunması sebeplerinden dolayı incelenen kararı bozacağı; 4’üncü fıkrasında, Danıştayın ilk derece mahkemesi olarak baktığı davaların temyizen incelenmesinde bu madde ile ısrar hariç 50’nci madde hükümlerinin kıyasen uygulanacağı hükme bağlandığından; ilk derece mahkemesi sıfatıyla bakılan davaların temyiz incelemesi sonucu ilgili dava daireleri kurulunca; usul veya esas bakımından yeninden bir araştırma, inceleme yapılmasını veya maddi ve hukuki olayın yeninden yorumlanmasını gerektirmeyecek şekilde verilen bozma kararlarına karşı, ilk kararı veren Danıştay dava dairesine “ısrar hakkı” tanınmamıştır. Dolayısıyla, kararı bozulan Danıştay dava dairesi, bozma kararına uymak zorundadır.
Dosyanın incelenmesinden, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi 10. sınıf öğrencisi olan davacının, ikinci defa sınıf tekrarına kaldığı için okulla ilişiğinin kesilmesine ilişkin tasdikname ile dayanağı düzenleyici işlemlerin yukarıda anılan maddelerinin iptali istemiyle açılan davada, Danıştay Sekizinci Dairesinin 11/04/2018 tarih ve E:2013/8933, K:2018/2058 sayılı kararıyla; İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Lise Devresi Yönetmeliği’nin dava konusu hükümleri yönünden, davanın ehliyet yönünden reddine; Yükseköğretim Kurumları Devlet Konservatuvarları Müzik ve Bale İlköğretim Kurumları ile Müzik ve Sahne Sanatları Liseleri Yönetmeliği’nin dava konusu hükümleri yönünden, davanın ehliyet yönünden reddine; Yönetmeliğin 19. maddesinin (b) bendinde yer alan ibare yönünden, davanın reddine; Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği’nin dava konusu hükümleri yönünden, karar verilmesine yer olmadığına; Davacının okul ile ilişiğinin kesilmesine ilişkin 13/09/2013 tarih ve 538 sayılı tasdiknamenin iptali istemi yönünden, dava konusu işlemin iptaline karar verildiği; bu kararın, iptale ilişkin kısmı davalı idarelerden Milli Eğitim Bakanlığı ve İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü tarafından, aleyhine vekalet ücretine hükmedilmesine ilişkin kısmı yönünden ise Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından temyiz edilmesi üzerine, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 28/11/2019 günlü ve E:2018/2335, K:2019/6038 sayılı kararıyla; davacının okul ile ilişiğinin kesilmesine ilişkin 13/09/2013 tarih ve 538 sayılı işlemin iptaline ilişkin kısmı ile Davalı idarelerden Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı aleyhine vekalet ücretine hükmedilmesine ilişkin kısmının bozulduğu anlaşılmaktadır.
Buna göre, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun yukarıda sözü edilen maddeleri uyarınca Danıştay dava dairelerinin ilk derece mahkemesi olarak verdiği kararların bozulması halinde ısrar olanağı bulunmadığından, İdari Dava Daireleri Kurulunun bozma kararında yer alan gerekçelerle, davacının okul ile ilişiğinin kesilmesine ilişkin kısmı yönünden davanın reddine karar verilmesi; davacının okulla ilişiğinin kesilmesine ilişkin 13/09/2013 tarih ve 538 sayılı işlem, davalı idarelerden Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca tesis edilmediğinden, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı aleyhine vekalet ücretine hükmedilmesine ilişkin kısmını yönünden ise anılan bozma kararı doğrultusunda hüküm kurulması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Sekizinci Dairesince, Dairemizin 11/04/2018 gün ve E:2013/8933, K:2018/2058 sayılı kararının Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun 28/11/2019 gün ve E:2018/2335, K:2019/6038 sayılı kararı ile bozulması üzerine, dosya yeniden incelenmek suretiyle gereği görüşüldü:

HUKUKİ SÜREÇ :
Dava, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi 10. sınıf öğrencisi olan davacıların çocuğunun okulla ilişiğinin kesilmesine ilişkin tasdikname ile dayanağı olan Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği’nin 36. maddesinde yer alan; “Sınıf tekrarı, orta öğretim süresince bir defa yapılır. Ancak hazırlık sınıfındaki sınıf tekrarı bu süreye dahil değildir.” ibaresinin, 57. maddesinin 2. fıkrasında yer alan; “Öğrenim süresi içinde ikinci defa sınıf tekrarı durumuna düşen öğrencilerin öğretim yılı sonunda okulla ilişiği kesilir.” ibaresinin, Yükseköğretim Kurumları Devlet Konservatuvarları Müzik ve Bale İlköğretim Okulu ile Müzik ve Sahne Sanatları Liseleri Yönetmeliği’nin 19. maddesinin (a) bendinde yer alan; “Müzik ve bale ilköğretim kurumlarında herhangi bir alan dersi ile yardımcı alan dersinden başarısız olan öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği hükümlerine göre resmi veya özel bir ilköğretim kurumuna nakledilir.” düzenlemesinin; aynı maddenin (b) bendinde yer alan; “Sınıf tekrarı, ortaöğretim süresince bir defa yapılır.” ibaresinin, 20. maddesinde yer alan; “Sorumluluk sınavı sonunda başarılı olmayan öğrencilerin okulla ilişikleri kesilir.” ibaresinin, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Lise Devresi Yönetmeliği’nin 25. maddesinin (c) bendinde yer alan; “Sınıf tekrarı sonucunda da başarısız olanların konservatuvarla ilişiği kesilir.” ibaresinin, 32. maddesinin 1. fıkrasında yer alan; “Sınıf tekrarında, Milli Eğitim Bakanlığı Orta öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanır. Bir üst sınıfa devam etme hakkı kazanamayan öğrenci, aynı sınıfı bir defaya mahsus olmak üzere tekrarlar.” ibaresinin, aynı maddenin 3. fıkrasında yer alan; “aynı sınıfta iki yıl başarısız durumda olanların konservatuvarla ilişkisi kesilir.” ibaresinin iptali istemiyle açılmıştır.
Dairemizce dava konusu edilen İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Lise Devresi Yönetmeliği’nin 25. maddesinin (c) bendinde yer alan; “Sınıf tekrarı sonucunda da başarısız olanların konservatuvarla ilişiği kesilir.” ibaresi, 32. maddesinin 1. fıkrasında yer alan; “Sınıf tekrarında, Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanır. Bir üst sınıfa devam etme hakkı kazanamayan öğrenci, aynı sınıfı bir defaya mahsus olmak üzere tekrarlar.” ibaresi, aynı maddenin 3. fıkrasında yer alan; “Aynı sınıfta iki yıl başarısız durumda olanların konservatuvarla ilişkisi kesilir.” ibaresinin ehliyet yönünden reddine; 18/09/2010 tarih ve 27703 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Yükseköğretim Kurumları Devlet Konservatuvarları Müzik ve Bale İlköğretim Okulu ile Müzik ve Sahne Sanatları Liseleri Yönetmeliği’nin 19. maddesinin (a) bendinde yer alan; “Müzik ve bale ilköğretim kurumlarında herhangi bir alan dersi ile yardımcı alan dersinden başarısız olan öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği hükümlerine göre resmi veya özel bir ilköğretim kurumuna nakledilir.” düzenlemesi; aynı maddenin (b) bendinde yer alan; “Sınıf tekrarı, ortaöğretim süresince bir defa yapılır.” ibaresi, 20. maddesinde yer alan; “Sorumluluk sınavı sonunda başarılı olmayan öğrencilerin okulla ilişikleri kesilir.” ibaresinin ehliyet yönünden reddine, aynı Yönetmeliği’n “Sorumlu geçme, sınıf tekrarı ve ilişik kesme” başlıklı 19. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendi yönünden davanın reddine; Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği’nin 36. maddesinde yer alan; “Sınıf tekrarı, orta öğretim süresince bir defa yapılır. Ancak hazırlık sınıfındaki sınıf tekrarı bu süreye dahil değildir.” Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği’nin 36. maddesinde yer alan; “Sınıf tekrarı, orta öğretim süresince bir defa yapılır. Ancak hazırlık sınıfındaki sınıf tekrarı bu süreye dahil değildir.” ibaresi ile 57. maddesinin 2. fıkrasında yer alan; “Öğrenim süresi içinde ikinci defa sınıf tekrarı durumuna düşen öğrencilerin öğretim yılı sonunda okulla ilişiği kesilir.” ibaresi yönünden karar verilmesine yer olmadığına, davacıların çocuğunun okulla ilişiğinin kesilmesine yönelik 13/09/2013 tarih ve 538 sayılı tasdikname yönünden dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
Dairemizce verilen kararın; davacının okul ile ilişiğinin kesilmesine ilişkin 13/09/2013 tarih ve 538 sayılı işlemin iptaline ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı aleyhine vekalet ücretine hükmedilmesine ilişkin kısmının davalı idarelerce temyizi üzerine Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun 28/11/2019 gün ve E:2018/2335, K:2019/6038 sayılı kararı ile bozulmasına karar verilmiştir.
Bu nedenle, bozma kararı gözönünde bulundurularak, yeniden bir karar verilmesi gerekmektedir.
İlgili Mevzuat:
08/12/2004 tarih ve 25664 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği’nin ” Sınıf tekrarı” başlıklı 36. maddesinde, ” Öğrencilerden;
a) Ortalama yükseltme sınavları sonunda başarısızlığı bulunup yıl sonu başarı notuyla sınıf geçemeyenler,
b) Sorumlu olarak sınıf geçemeyenler,
c) Devamsızlık nedeniyle başarısız sayılanlar
sınıf tekrar ederler.
Sınıf tekrarı, orta öğretim süresince bir defa yapılır. Ancak hazırlık sınıfındaki sınıf tekrarı bu süreye dahil değildir.
Devamsızlık nedeniyle 12 nci sınıfta başarısız duruma düşen öğrenciler 12 nci sınıfı tekrar ederler. Ayrıca, mezun olamayan 12 nci sınıf öğrencilerinden sınıf tekrar etme hakkı bulunanlar da başarısız olunan ders sayısına bakılmaksızın sınıf tekrar edebilirler. Ancak, sınıf tekrar etmek istemeyen öğrenciler, başarısız olunan derslerden sorumluluk sınavı dönemlerinde sınava alınırlar.”;
“Devam-Devamsızlık” başlıklı 40. maddesinde,
“Öğrenciler, okula devam etmek zorundadır. Öğrencilerin devamsızlıkları hesaplanırken normal öğretim yapılan okullarda sabah ve öğleden sonraki süreler yarımşar gün, ikili öğretim yapılan okullarda bu süreler bir gün sayılır.
Devamsızlığı bulunan öğrencilerle ilgili olarak aşağıdaki hükümler doğrultusunda işlem yapılır;
a) İlk derse girmeyenler ile ilk derse girdiği hâlde arada bir veya daha fazla derse girmeyen öğrencilerin devamsızlığı yarım gün sayılır. Devamsızlık hesaplanırken iki yarım gün bir gün kabul edilir.
b) Ders yılı içinde toplam 20 gün okula özürsüz olarak devam etmeyen öğrenciler, notları ne olursa olsun başarısız sayılır.
c) Özürlü ve özürsüz devamsızlıklar ile okul yönetimince verilen izinlerin toplamı 45 günü aşamaz. Ancak özrün resmî bir makamdan alınacak belge veya resmî/özel sağlık kurum veya kuruluşlarından alınmış bir rapor ile belgelendirilmesi ve bu belgenin özrün sona erdiği tarihten itibaren en geç 7 iş günü içinde okul yönetimine verilmiş olması gerekir. Kaza, ölüm, doğal afet, yangın, uzun süreli tedaviyi gerektiren hastalık, göz altına alınma ve tutuklanma gibi durumlarda bu süre okul müdürünce belirlenir.
d) Doğal afet, yangın, sağlık kurulu ya da heyet raporuna dayalı hastalık, göz altına alınma ve tutuklanma gibi nedenlerle okula devam edemeyen öğrenciler;
1) İki dönem notu almış bulunmak,
2) Özrünü belgelendirmek
kaydıyla devam süresini dolduran öğrenciler gibi işleme tâbi tutulur.
e) Yurt içinde ve yurt dışında, bilim, tiyatro, spor, müzik, folklor, beceri yarışması ve benzeri eğitici-kültürel faaliyetlere ve bunların hazırlık çalışmalarına katılan öğrenciler, okula devam edemedikleri süre için izinli sayılır ve bu süre devamsızlıktan sayılmaz. Yurt içindeki faaliyetlere katılan öğrencilere il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince, yurt dışındaki faaliyetlere katılan öğrencilere ise mahallin mülkî idarî amirliklerince izin verilir. Bu öğrencilerin başarı durumlarının belirlenebilmesi için iki dönem notu almış olmaları gerekir.
f) Yetiştirme programlarına devam zorunludur. Yetiştirme programlarına devam etmek zorunda oldukları toplam ders saatinin özürlü ve özürsüz olarak altıda biri kadar devam etmeyen öğrenciler, notları ne olursa olsun başarısız sayılır.”;
“Öğrenim hakkı” başlıklı 57. maddesinde,
“Özürleri nedeniyle okula devam edemeyen, okula devam ettikleri hâlde iki dönem notu alamayan öğrenciler ile ikinci dönem okula hiç devam etmeyen öğrenciler, o yıla ait öğrenim haklarını kullanmamış sayılır.
Öğrenim süresi içinde ikinci defa sınıf tekrarı durumuna düşen öğrencilerin öğretim yılı sonunda okulla ilişiği kesilir.
Mezun olamayan son sınıf öğrencilerinden sınıf tekrarı yapmış olanlar bir, sınıf tekrarı yapmamış olanlar ise iki öğretim yılı daha başarısız oldukları derslerden sorumluluk sınavına girebilir. Bu sınavlar sonunda da başarısız olan öğrencilerin öğretim yılı sonunda okulla ilişiği kesilir.”
hükümlerine yer verilmiştir.

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
Davacının okulla ilişiğinin kesilmesine ilişkin 13/09/2013 tarih ve 538 sayılı tasdiknameye ilişkin kısmın incelenmesi;
Davacının devamsızlıktan başarısız sayıldığı 2012-2013 eğitim-öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği yürürlükte olup, bu Yönetmeliğin 40. maddesinde, devam ve devamsızlığın değerlendirilmesinde nasıl işlem yapılacağı ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.
Dosyanın incelenmesinden, davacının devamsızlıktan başarısız sayılmasında da anılan Yönetmelik hükmüne uyulduğu anlaşılmaktadır.
Öte yandan; anılan Yönetmeliğin 36. maddesinde, devamsızlık nedeniyle başarısız sayılanların sınıf tekrarı yapacakları ve sınıf tekrarının, orta öğretim süresince bir defa yapılacağı; 57. maddesinde ise, öğrenim süresi içinde ikinci defa sınıf tekrarı durumuna düşen öğrencilerin öğretim yılı sonunda okulla ilişiğinin kesileceği hükme bağlanmıştır.
Bu durumda; İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ortaöğretim bölümünde 2010-2011 eğitim öğretim yılında eğitime başlayan ve daha önce 2011-2012 eğitim öğretim yılında sınıf tekrarına kalmış olan davacının, 2012-2013 eğitim öğretim yılında da devamsızlıktan başarısız sayılarak yeniden sınıf tekrarı durumuna düşmesi nedeniyle, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda tasdikname ile okuldan ilişiğinin kesilmesine ilişkin işlemde hukuka aykırılık görülmemiştir. .
Bu itibarla; davacının okulla ilişiğinin kesilmesine ilişkin işlemde hukuka aykırılık bulunmamaktadır.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1.Davacının okulla ilişiğinin kesilmesine ilişkin 13/09/2013 tarih ve 538 sayılı tasdikname yönünden DAVANIN REDDİNE,
2. Ayrıntısı aşağıda gösterilen toplam … TL yargılama giderinin davanın kısmen ehliyet ret, kısmen ret, kısmen karar verilmesine yer olmadığı ile sonuçlanması nedeniyle davada haklılık oranına göre takdiren hesaplanan … TL’nin davalı idareler üzerinde, … TL’nin davacı üzerinde bırakılmasına,
3. Karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca … TL vekâlet ücretinin davacıdan alınarak davalı idarelere verilmesine,
4.Karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca … TL vekâlet ücretinin davalı Milli Eğitim Bakanlığı’ndan alınarak davacıya verilmesine,
5.Posta gideri avansından artan tutarın kararın kesinleşmesinden sonra istemi halinde davacıya iadesine,
6.Bu kararın tebliğ tarihini izleyen 30 (otuz) gün içerisinde Danıştay Dava Daireleri Kurulu’na temyiz yolu açık olmak üzere, 22/10/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.