Danıştay Kararı 8. Daire 2020/3432 E. 2023/1326 K. 21.03.2023 T.

Danıştay 8. Daire Başkanlığı         2020/3432 E.  ,  2023/1326 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2020/3432
Karar No : 2023/1326

DAVACI : ..
VEKİLİ : Av. …

DAVALI : … Bakanlığı
VEKİLİ : I. Hukuk Müşaviri Yrd. V. …

DAVANIN KONUSU :
03/01/2018 gün ve 30290 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği’nin EK-3-8-A-3-ç maddesinin “Pelvik ektopik böbrek harici böbreğin rotasyon, füzyon ve pozisyon anomalileri sağlam kabul edilir.” cümlesinde yer alan “Pelvik ektopik böbrek harici” ibaresinin iptali istemidir.

DAVACININ İDDİALARI :
Davacı vekili tarafından, “Pelvik ektopik böbrek harici böbreğin rotasyon, füzyon ve pozisyon anomalileri sağlam kabul edilir.” cümlesi ile pelvik ektopik böbrek harici pozisyon anomalilerinin sağlam kabul edildiği bunun eşitlik ilkesine aykırı olduğu, idarece hangi gerekçeyle pelvik ektopik böbrek rahatsızlığının polislik mesleğine engel oluşturduğu konusunda bir belirlemenin bulunmadığı bunun hukuka aykırı olduğu ileri sürülmektedir.

DAVALI İDARENİN SAVUNMASI :
Dava konusu edilen Yönetmelikte yer verilen, pelvik yerleşimli böbreğin travmalara açık olduğu bunun da polislik mesleğini yapan kişiler için ciddi riskler oluşturacağı, ilgili düzenlemenin bu nedenle yapıldığı ve hukuka uygun olduğu savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Konusu kalmayan dava hakkında karar verilmesi yer olmadığına karar verilmesi gerektiği düşünülmektedir.

DANIŞTAY SAVCISI : …
DÜŞÜNCESİ : Dava, 03/01/2018 günlü ve 30290 sayılı Resmi Gazete’de yayımyanan Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği’nin EK-3-8-A-3-ç maddesinin “Pelvik ektopik böbrek harici böbreğin rotasyon, füzyon ve pozisyon anomalileri sağlam kabul edilir.” cümlesinde yer alan “Pelvik ektopik böbrek harici …” ibaresinin iptali istemiyle açılmıştır.
3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanunu’nun Ek-24. maddesinde, polis meslek eğitim merkezlerindeki eğitim-öğretim süresi içerisinde; giriş şartlarını taşımadıkları sonradan anlaşılanların, eğitim ve öğretimini başarı ile tamamlayamayanların, sağlık ve disiplin yönünden polis olamayacağına yetkili kurullarca karar verilenlerin polis meslek eğitim merkezleri ile ilişiklerinin kesileceği, maddenin son fıkrasında; polis meslek eğitim merkezlerinin kuruluş ve çalışma usûl ve esaslarının, bu merkezlerde eğitime alınacak öğrencilerde aranacak şartlar, yapılacak sınavlar, disiplin ve eğitim-öğretimle ilgili konuların, öğrenciliğin sona ermesi, tazminat ve yükümlülük esasları ile giyecekleri kıyafetler ve diğer hususların İçişleri Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenleneceği hükme bağlanmıştır.
3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanunu’nun 4., 4652 sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanununun 30. ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48. maddesine dayanılarak hazırlanan Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinin, Okullara alınacak öğrenci adaylarında aranacak sağlık şartları başlıklı 5. maddesinde de; okullara alınacak öğrenci adayları için giriş raporu aldırılacağı, öğrenci adaylarının A dilimi sağlık şartlarına uygun olmak zorunda oldukları, bu Yönetmelikte bire bir karşılığı olmayan durumlarda, bu Yönetmeliğin 21. maddesi gereği, öğrenci adayının muayenesini yapan hastane sağlık kurulu doktorlarının, kişinin hastalığının uygun olabileceği dilim hakkında karar vereceği, B-C-D-E dilimlerinde geçen hastalığı olanlar veya 21. madde gereği değerlendirildiğinde hastalıklarının B-C-D-E dilimlerine uyduğuna, A dilimine uymadığına karar verilenlerin öğrenci olamayacakları belirtilmiş, Yönetmeliğin, EK-3-8-A-3-ç maddesinde; pelvik ektopik böbrek harici böbreğin rotasyon, füzyon ve pozisyon anomalilerinin sağlam kabul edileceği belirtilmiştir.
3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanunu’nun Ek 24. maddesine dayanılarak hazırlanan Polis Meslek Eğitim Merkezleri Giriş Yönetmeliğinin dava tarihi itibariyle yürürlükte bulunan hali ile 17. maddesinde:
”(1) Geçici kayıtları yapılan adayların sağlık kurulu raporları incelenmek üzere Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığına gönderilir. İlgili daire başkanlığı inceleme sonucuna göre raporunda eksiklik görülen adayların eksikliklerini tamamlatır. Gerekirse öğrenciyi yeniden muayene edebilir veya ettirebilir. Sağlık Yönetmeliğine göre POMEM öğrencisi olup olamayacağına ilişkin karar verir ve bu kararı, gereği yapılmak üzere Başkanlığa bildirir.
(2) Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığınca “Polis Meslek Eğitim Merkezi Öğrenci Adayı Olamaz” kararı verilen adayların ilişikleri, Başkanlık onayı ile kesilir ve POMEM’lere gereği yapılmak üzere bildirilir.”
kuralına yer verilmiştir.
Anayasa’nın 124. maddesinde; Cumhurbaşkanı, bakanlıklar ve kamu tüzelkişilerinin, kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkarabilecekleri kuralı yer almıştır. Anayasanın aktarılan hükmü ve normlar hiyerarşisi bağlamında, bir yasa hükmüne dayalı olarak hazırlanan yönetmelikler ile yasa hükümlerine açıklık getirilmesi ve yasa hükümlerinin uygulamaya geçirilmesi amaçlanır.
Kanun koyucu tarafından idareye tanınan düzenleme yetkisinin başta kamu yararı olmak üzere hizmet gereklerine, hukuk devleti, hukuk güvenliği ve kazanılmış haklara riayet ilkelerine uygun olarak kullanılması gerektiği de tartışmasızdır.
Dosyanın incelenmesinden ve UYAP üzerinden yapılan araştırmada, Yozgat Polis Eğitim Merkezi Müdürlüğüne geçici kaydı yapılan davacının, sağlık kurulu raporunun, Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı, Sağlık Komisyonunca incelenmesi neticesinde, Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinin EK-3-8-A-3-ç maddesine uymadığı gerekçesiyle, ‘Polis Meslek Eğitim Merkezi öğrencisi olamaz kararı verilerek, Polis Meslek Eğitim Merkezleri Giriş Yönetmeliğinin 17. maddesi gereğince ilişiğinin kesildiği; Yönetmelikte öngörülen şartların taşınmadığı gerekçesiyle ilişik kesilmesine ilişkin … tarih ve …sayılı bireysel işlemin iptali istemiyle idare mahkemesinde; işlemin dayanağı Yönetmelik hükmünün iptali istemiyle de Danıştayda bakılan davanın açıldığı; ilişik kesme işlemine karşı açılan davada, … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla; davacının Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği’nin Ek-3-8-A maddesi yönünden sağlık koşullarını taşıyıp taşımadığının belirlenmesi amacıyla hakem hastane olarak belirlenen Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gönderilmesine karar verildiği, Hastanece düzenlenen … tarih ve …sayılı Sağlık Kurulu Raporunda: “Bulgular ve Tanılar; Üroloji (1591) USG: Sağ böbrek normal boyut parankim kalınlığında normal lokalizasyonda, sol böbrek pelvik girimi düzeyinde sol lateralde yerleşimlidir (promontoryum antero-lateral komşuluğunda) Sol böbrek boyutu 95 mm olup renal parankim kalınlığı 13 mm’dir. Bu haliyle hastanın ürolojik cerrahi patoloji düşünülmedi. Kliniğimizce mesleğini yapmasına engel bir durum yoktur. Karar: Emniyet teşkilatı sağlık şartları yönetmeliği madde 8-A-3-ç dilimine uyar. POMEM öğrencisi olur.” yönünde kanaat bildirildiği anılan sağlık kurulu raporu uyarınca da dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle işlemin iptaline karar verildiği anlaşılmaktadır.
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 31’inci maddesiyle göndermede bulunulan “bilirkişi” müessesesinde amaç, hukuka uygun karar verebilmek için gerekli verilere ulaşmaktır.
İnceleme konusu davada, Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Sağlık Komisyonunca ”pelvik ektopik yerleşimlidir” tanısı konulan davacı hakkında Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesince düzenlenen sağlık kurulu raporunda, davacının polislik mesleğini icra etmesinde herhangi bir engel bulunmadığı yolunda düzenlenen raporun varlığı da dikkate alındığında, uyuşmazlığın çözümü için, Sağlık Şartları Yönetmeliğin de yer alan Pelvik ektopik böbrek anomalisinin polislik mesleğinin yapılmasını engelleyip engellenmediği hususunun açıklığa kavuşturulması gerekmektedir.
Bu itibarla, konunun teknik bilgiyi gerektiriyor olması nedeniyle, adlı tıp kurumu ya da bu konuda yetkin sağlık kuruluşları nezdinde yaptırılacak bir bilirkişi incelemesi sonucu düzenlenecek rapora göre karar verilmesi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Sekizinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ SÜREÇ :
Dava konusu Yönetmelik 4/6/1937 tarihli ve 3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanununun 4 üncü maddesine, 25/4/2001 tarihli ve 4652 sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanununun 30 uncu maddesine, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

İNCELEME VE GEREKÇE:
MADDİ OLAY:
Yozgat Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğü’ne 24. Dönem olarak geçici kaydı yapılan davacı hakkında sevk edildiği hastanece düzenlenen sağlık kurulu raporunda; “pelvik ektopik böbrek” rahatsızlığının bulunduğu tespiti yapılmıştır. Bu tespit sonrası idarece davacının durumunun Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği EK-3-8-A’ya uymadığından bahisle Polis Meslek Eğitim Merkezi öğrencisi olamaz kararı verilerek ilişiğinin kesilmesine karar verilmiştir. Bu karar üzerine davacı tarafından, Polis Meslek Eğitim Merkezinden ilişiğinin kesilmesinin dayanağı olan 03/01/2018 gün ve 30290 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği’nin EK-3-8-A-3-ç maddesinin “Pelvik ektopik böbrek harici böbreğin rotasyon, füzyon ve pozisyon anomalileri sağlam kabul edilir.” cümlesinde yer alan “Pelvik ektopik böbrek harici” ibaresinin iptali istemiyle işbu dava açılmıştır.
İLGİLİ MEVZUAT:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun idari dava türlerinin sayıldığı 2. maddesinin (a) bendinde; “İdarî işlemler hakkında yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden biri ile hukuka aykırı olduklarından dolayı iptalleri için menfaatleri ihlâl edilenler tarafından açılan iptal davaları,” hükmü yer almaktadır.
3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanunu’nun Ek-24. maddesinde, polis meslek eğitim merkezlerindeki eğitim-öğretim süresi içerisinde; giriş şartlarını taşımadıkları sonradan anlaşılanların, eğitim ve öğretimini başarı ile tamamlayamayanların, sağlık ve disiplin yönünden polis olamayacağına yetkili kurullarca karar verilenlerin polis meslek eğitim merkezleri ile ilişiklerinin kesileceği, maddenin son fıkrasında; polis meslek eğitim merkezlerinin kuruluş ve çalışma usûl ve esaslarının, bu merkezlerde eğitime alınacak öğrencilerde aranacak şartlar, yapılacak sınavlar, disiplin ve eğitim-öğretimle ilgili konuların, öğrenciliğin sona ermesi, tazminat ve yükümlülük esasları ile giyecekleri kıyafetler ve diğer hususların İçişleri Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenleneceği hükme bağlanmıştır.
3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanunu’nun 4., 4652 sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanununun 30. ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48. maddesine dayanılarak hazırlanan Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinin, Okullara alınacak öğrenci adaylarında aranacak sağlık şartları başlıklı 5. maddesinde de; okullara alınacak öğrenci adayları için giriş raporu aldırılacağı, öğrenci adaylarının A dilimi sağlık şartlarına uygun olmak zorunda oldukları, bu Yönetmelikte bire bir karşılığı olmayan durumlarda, bu Yönetmeliğin 21. maddesi gereği, öğrenci adayının muayenesini yapan hastane sağlık kurulu doktorlarının, kişinin hastalığının uygun olabileceği dilim hakkında karar vereceği, B-C-D-E dilimlerinde geçen hastalığı olanlar veya 21. madde gereği değerlendirildiğinde hastalıklarının B-C-D-E dilimlerine uyduğuna, A dilimine uymadığına karar verilenlerin öğrenci olamayacakları belirtilmiş, Yönetmeliğin, EK-3-8-A-3-ç maddesinde; pelvik ektopik böbrek harici böbreğin rotasyon, füzyon ve pozisyon anomalilerinin sağlam kabul edileceği belirtilmiştir.

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Dava, 03/01/2018 gün ve 30290 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği’nin EK-3-8-A-3-ç maddesinin “Pelvik ektopik böbrek harici böbreğin rotasyon, füzyon ve pozisyon anomalileri sağlam kabul edilir.” cümlesinde yer alan “Pelvik ektopik böbrek harici” ibaresinin iptali istemiyle açılmıştır.
Düzenleyici işlemler hakkında iptal davası açılabilmesi için öncelikle düzenleyici işlemin ilgilinin hukuki menfaatini ihlal etmesi koşulunun varlığı arandığı gibi, bu menfaatin yargılama sonuna kadarda devam etmesi gerekmektedir. Başka bir deyişle, yargılama süreci sonuna kadar ilgilinin düzenleyici işlemin iptalini istemekte menfaatinin devam etmesi şarttır.
Davacı tarafından, Yozgat Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nden ilişiğinin kesilmesine ilişkin 20/02/2020 tarihli işlemin iptali istemiyle açılan davada; … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararında; davacının Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği’nin Ek-3-8-A maddesi yönünden sağlık koşullarını taşıyıp taşımadığının belirlenmesi amacıyla sevk edildiği Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nce düzenlenen … tarih ve …sayılı sağlık kurulu raporunda, “Bulgular ve Tanılar; Üroloji (1591) USG: Sağ böbrek normal boyut parankim kalınlığında normal lokalizasyonda, sol böbrek pelvik girimi düzeyinde sol lateralde yerleşimlidir (promontoryum antero-lateral komşuluğunda) Sol böbrek boyutu 95 mm olup renal parankim kalınlığı 13 mm’dir. Bu haliyle hastanın ürolojik cerrahi patoloji düşünülmedi. Kliniğimizce mesleğini yapmasına engel bir durum yoktur. Karar:Emniyet teşkilatı sağlık şartları yönetmeliği madde 8-A-3-ç dilimine uyar. POMEM öğrencisi olur.” yönünde kanaat bildirilmesi üzerine ilgili Mahkemece dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir. İdare Mahkemesi kararının davalı idarece temyiz edilmesi üzerine dosyayı inceleyen …Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesi … tarih ve E:…, K:… sayılı kararında; davacının Karadeniz Teknik Üniversitesi Sağlık Uygulama Araştırma Merkezi Farabi Hastanesine sevk edildiği, anılan hastanece düzenlenen … tarih ve …sayılı sağlık kurulu raporunda; “31 yaşında kadın hasta. Polis okulunda rutin tarama esnasında sol pelvik böbrek açısından yönlendirilmiş. 24 haftalık gebe. Aktif şikayeti yok. Yapılan radyolojik incelemeler ‘sol böbrek pelvik girimi düzeyinde sol laterale lokalize olup boyutları 107*63 mm’dir’ şeklinde olup, Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği Ek-3-8-A-3-Ç pelvik ektopik böbrek harici böbreğin rotasyon, füzyon ve pozisyon anomalileri sağlam kabul edilir gereğince Polis Meslek Eğitim Merkezi Öğrencisi Olabilir” yönünde tıbbi görüş belirtildiği gerekçesiyle istinaf başvurusunun reddine karar vermiştir. İstinaf kararı üzerine davalı idarece dosya temyiz edilmiş Dairemizin 26/10/2022 tarih ve E:2022/3072, K:2022/5976 sayılı kararı ile …Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin istinaf başvurusunun reddine ilişkin kararının kesin olarak onanmasına karar verilmiştir.
Bu durumda davalı idarece davacının Yozgat Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nden ilişiğinin kesilmesinin nedeni olarak gösterilen “pelvik ektopik böbrek” rahatsızlığının davacıda bulunmadığı bireysel işlemin iptali istemi ile açılan davada alınan hakem hastane raporlarınca ortaya konulduğundan, düzenleyici işlemin iptali istemiyle açılan bu davada bu aşamada davacının düzenleyici işlemin iptalini istemekte menfaati ve hukuki yararı kalmadığından davanın esasının incelenmesine olanak bulunmamaktadır.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. DAVANIN İNCELENMEKSİZİN REDDİNE
2. Ayrıntısı aşağıda gösterilen toplam … TL yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına,
3. Karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca … TL vekâlet ücretinin davacıdan alınarak davalı idareye verilmesine,
4. Posta giderleri avansından artan tutarın kararın kesinleşmesinden sonra istemi halinde davacıya iadesine,
5. Bu kararın tebliğ tarihini izleyen 30 (otuz) gün içerisinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna temyiz yolu açık olmak üzere, 21/03/2023 tarihinde oy çokluğu ile karar verildi.

KARŞI OY :
(X)- Dava, 03/01/2018 gün ve 30290 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği’nin EK-3-8-A-3-ç maddesinin “Pelvik ektopik böbrek harici böbreğin rotasyon, füzyon ve pozisyon anomalileri sağlam kabul edilir.” cümlesinde yer alan “Pelvik ektopik böbrek harici” ibaresinin iptali istemiyle açılmıştır.
3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanunu’nun Ek-24. maddesinde, polis meslek eğitim merkezlerindeki eğitim-öğretim süresi içerisinde; giriş şartlarını taşımadıkları sonradan anlaşılanların, eğitim ve öğretimini başarı ile tamamlayamayanların, sağlık ve disiplin yönünden polis olamayacağına yetkili kurullarca karar verilenlerin polis meslek eğitim merkezleri ile ilişiklerinin kesileceği, maddenin son fıkrasında; polis meslek eğitim merkezlerinin kuruluş ve çalışma usûl ve esaslarının, bu merkezlerde eğitime alınacak öğrencilerde aranacak şartlar, yapılacak sınavlar, disiplin ve eğitim-öğretimle ilgili konuların, öğrenciliğin sona ermesi, tazminat ve yükümlülük esasları ile giyecekleri kıyafetler ve diğer hususların İçişleri Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenleneceği hükme bağlanmıştır.
3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanunu’nun 4., 4652 sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanununun 30. ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48. maddesine dayanılarak hazırlanan Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinin, Okullara alınacak öğrenci adaylarında aranacak sağlık şartları başlıklı 5. maddesinde de; okullara alınacak öğrenci adayları için giriş raporu aldırılacağı, öğrenci adaylarının A dilimi sağlık şartlarına uygun olmak zorunda oldukları, bu Yönetmelikte bire bir karşılığı olmayan durumlarda, bu Yönetmeliğin 21. maddesi gereği, öğrenci adayının muayenesini yapan hastane sağlık kurulu doktorlarının, kişinin hastalığının uygun olabileceği dilim hakkında karar vereceği, B-C-D-E dilimlerinde geçen hastalığı olanlar veya 21. madde gereği değerlendirildiğinde hastalıklarının B-C-D-E dilimlerine uyduğuna, A dilimine uymadığına karar verilenlerin öğrenci olamayacakları belirtilmiş, Yönetmeliğin, EK-3-8-A-3-ç maddesinde; pelvik ektopik böbrek harici böbreğin rotasyon, füzyon ve pozisyon anomalilerinin sağlam kabul edileceği belirtilmiştir.
Davacı tarafından, Yozgat Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nden ilişiğinin kesilmesine ilişkin 20/02/2020 tarihli işlemin iptali istemiyle açılan davada; … İdare Mahkemesinin … tarih ve E: …, K:.. sayılı kararında; davacının Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği’nin Ek-3-8-A maddesi yönünden sağlık koşullarını taşıyıp taşımadığının belirlenmesi amacıyla sevk edildiği Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nce düzenlenen … tarih ve … sayılı sağlık kurulu raporunda, “Bulgular ve Tanılar; Üroloji (1591) USG: Sağ böbrek normal boyut parankim kalınlığında normal lokalizasyonda, sol böbrek pelvik girimi düzeyinde sol lateralde yerleşimlidir (promontoryum antero-lateral komşuluğunda) Sol böbrek boyutu 95 mm olup renal parankim kalınlığı 13 mm’dir. Bu haliyle hastanın ürolojik cerrahi patoloji düşünülmedi. Kliniğimizce mesleğini yapmasına engel bir durum yoktur. Karar:Emniyet teşkilatı sağlık şartları yönetmeliği madde 8-A-3-ç dilimine uyar. POMEM öğrencisi olur.” yönünde kanaat bildirilmesi üzerine ilgili Mahkemece dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir. İdare Mahkemesi kararının davalı idarece temyiz edilmesi üzerine dosyayı inceleyen … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesi … tarih ve E:…, K:… sayılı kararında; davacının Karadeniz Teknik Üniversitesi Sağlık Uygulama Araştırma Merkezi Farabi Hastanesine sevk edildiği, anılan hastanece düzenlenen … tarih ve … sayılı sağlık kurulu raporunda; “31 yaşında kadın hasta. Polis okulunda rutin tarama esnasında sol pelvik böbrek açısından yönlendirilmiş. 24 haftalık gebe. Aktif şikayeti yok. Yapılan radyolojik incelemeler ‘sol böbrek pelvik girimi düzeyinde sol laterale lokalize olup boyutları 107*63 mm’dir’ şeklinde olup, Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği Ek-3-8-A-3-Ç pelvik ektopik böbrek harici böbreğin rotasyon, füzyon ve pozisyon anomalileri sağlam kabul edilir gereğince Polis Meslek Eğitim Merkezi Öğrencisi Olabilir” yönünde tıbbi görüş belirtildiği gerekçesiyle istinaf başvurusunun reddine karar vermiştir. İstinaf kararı üzerine davalı idarece dosya temyiz edilmiş Dairemizin 26/10/2022 tarih ve E:2022/3072, K:2022/5976 sayılı kararı ile … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin istinaf başvurusunun reddine ilişkin kararının kesin olarak onanmasına karar verilmiştir.
Bu durumda davalı idarece davacının Yozgat Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nden ilişiğinin kesilmesinin nedeni olarak gösterilen “pelvik ektopik böbrek” rahatsızlığının davacıda bulunmadığı hususu bireysel işlemin iptali istemi ile açılan davada alınan hakem hastane raporlarınca ortaya konulduğundan düzenleyici işlemin iptali istemiyle açılan bu davada bu aşamada düzenleyici işlemin incelenme olanağı kalmadığından dava hakkında karar verilmesi yer olmadığına karar verilmesi gerektiği görüşüyle çoğunluk kararına katılmıyoruz.