Danıştay Kararı 8. Daire 2020/208 E. 2023/577 K. 15.02.2023 T.

Danıştay 8. Daire Başkanlığı         2020/208 E.  ,  2023/577 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2020/208
Karar No : 2023/577

DAVACI : …
VEKİLİ : Av. …

DAVALILAR : 1-… Başkanlığı
VEKİLİ : Av. …
2- … Üniversitesi
VEKİLİ : Av. …

DAVANIN KONUSU :
… Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı’nda doktora öğrenimi gören davacı tarafından;
1.Tez savunma sınavına alınma istemiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü’nün … tarih ve … sayılı işlemi ile,
2. Bu işlemin dayanağı olan Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Eğitim Öğretim Dairesi Başkanlığı’nın … tarih ve … sayılı genel yazısı ile bildirilen … tarih ve … sayılı kararın iptali istenilmektedir.

DAVACININ İDDİALARI :
Yüksek lisans eğitimini Suriye Şam Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde Ağız ve Çene Cerrahisi Bölümü’nde “çok iyi” dereceyle tamamladığı, 2015 yılı Şubat ayından itibaren Medipol Üniversitesi’nde doktora öğrenimine başladığı, ders aşamasını tamamlaması akabinde tezini yazarak tez savunmasına alınmasını talep ettiği, Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 13/09/2017 tarihinde aldığı kararda yer alan “d. Klinik uygulaması gerektiren alanlarda halen lisansüstü eğitim görmekte olan öğrencilerin öğrenciliklerinin devam ettirilmesine, ancak mezun olabilmek için Başkanlığımızca tanzim edilen Diploma Denklik Belgesinin lisansüstü öğrenim görülen yükseköğretim kurumuna ibraz edilmesi gerektiğine,” ifadesi gerekçe gösterilerek tez sınavına alınma talebinin reddedildiği, ilgili üniversiteye kayıt aşamasında denklik şartının olmadığını ve bu bağlamda da denklik belgesinin talep edilmediği, doktora başvurularında istenecek belgeleri belirleme konusunda Yükseköğretim Kurulu’nun yetkili olmadığı, Yükseköğretim Kurulu işleminin yetki yönünden sakat olduğu, 5 yıl boyunca çalıştığı, doktoraya başladığı dönemde aranmayan şartın sonradan getirilerek mağduriyetine sebep olduğu, kazanılmış bir hakkının olduğu, ayrıca Yükseköğretim Kurulu tarafından kayıt tarihinden 3 yıl sonra yetkisiz olduğu bir konuda yeni bir kayıt koşulu getirmesinin haklı beklenti ilkesine aykırı olduğu, doktora eğitim sürecinde 10. yarıyılını doldurduğu ileri sürülmektedir.

DAVALI İDARELERİN SAVUNMALARI :
… BAŞKANLIĞININ SAVUNMASI : … Üniversitesi’nin 22/10/2013 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nin 27. maddesinde, öğrenciliğe kabul edileceklerin daha önce öğrenim gördükleri kurumların Yükseköğretim Kurulu tarafından eşdeğer kabul edildiğini belgelemeleri gerektiğinin yer aldığı, öğrencilerin birebir hasta ile muhatap olduğu, canlı sağlığına yönelik olarak uygulamalı eğitim veren sağlık alanlarında lisansüstü eğitime başlamadan önce, mezun olunan yükseköğretim kurumunda alınan eğitimin ülkemizdeki eğitime denk ve söz konusu alanda yetkinliğini kanıtlamış olmasını sağlamak üzere yurtdışında bir yükseköğrenim görüp, ülkemizde lisansüstü eğitim talebinde bulunanlardan; 26/9/2017 tarihli yazıyla 13/9/2017 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu kararında belirtilen belgelerin istenilmesi hususunun tüm üniversitelere duyurulduğu, söz konusu kararın, karar tarihinden önce eğitime başlayanlar açısından mağduriyete sebebiyet vermemesi açısından 20/02/2019 tarihinde Yürütme Kurulunca yeni bir karar alınarak bu durumda olanlara denkliği almaları halinde Türkiye’de diplomalarının geçerli olacağı şeklinde bir şerh düşülerek ilgililer hakkında diploma düzenlenmesine karar verildiği, alınan kararın davacının öğrenim gördüğü üniversiteye de gönderildiği, tez savunma sınavına alınarak başarılı olması halinde mağduriyetin kalmayacağı, dava konusu idari işlemin mevzuata uygun olduğu belirtilmektedir.
…. ÜNİVERSİTESİNİN SAVUNMASI : Lisans eğitimini yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından yapan ve sağlık alanında lisansüstü eğitim yapmak isteyenlerden diploma denklik belgesi istenmesine ilişkin uygulamaya ilk kez 23/6/2017 tarihinde başlandığı, söz konusu uygulama detaylandırılarak 26/09/2017 tarihli yazıyla üniversitelere gönderildiği, anılan yazı çerçevesinde davacının tez savunmasına alınması isteminin reddedildiği, 20/02/2019 tarihinde Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nca alınan yeni karar gereğince, 13/4/2020 tarihli yazıyla ilgili anabilim dalınca davacıya yeni bir tez savunma sınav tarihi verilmesinin kararlaştırıldığı, dava konusu işlemden sonra idarece yeni bir işlem tesis edildiğinden davanın konusuz kaldığı savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Davacının tez savunma sınavına alınma istemiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin … Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü’nün … tarih ve … sayılı işlemi hakkında karar verilmesine yer olmadığına, bu işlemin dayanağı olan Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Eğitim Öğretim Dairesi Başkanlığı’nın … tarih ve … sayılı genel yazısı yönünden davanın reddine karar verilmesi gerektiği düşünülmektedir.

DANIŞTAY SAVCISI : …
DÜŞÜNCESİ : … Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı’nda doktora öğrenimi gören davacı tarafından, tez savunma sınavına alınma istemiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin … Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü’nün … tarih ve … sayılı işlemi ile bu işlemin dayanağı olan Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Eğitim Öğretim Dairesi Başkanlığı’nın 26/09/2017 tarih ve 64528 sayılı Genel Yazısının iptali istenilmektedir.
2015/2016 eğitim-öğretim yılı güz döneminde … Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı’na asil öğrenci olarak kaydı yapılan davacının, tez savunma sınavına alınma istemi Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 21/08/2017 toplantısında aldığı karar gereği diploma denklik belgesini ilgili Enstitüye teslim etmediğinden bahisle dava konusu işlemin tesis edildiği görülmektedir.
Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nca 20/02/2019 tarihinde alınan yeni kararla; 13/09/2017 tarihinden önce eğitimlerine başlamış ve tamamlama aşamasına gelmiş olan yabancı uyruklu öğrencilerin lisans/yükseklisans denkliğini almaları halinde Türkiye’de diplomasının geçerli olacağı hususunda şerh düşülmesi kaydıyla diploma düzenlenmesinin uygun olduğu kararlaştırılmıştır.
Söz konusu karar, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Eğitim Öğretim Dairesi Başkanlığı’nın … sayılı yazısıyla İstanbul Medipol Üniversitesi’ne bildirilmiş ve anılan Üniversite’nin … tarih ve … sayılı yazısıyla ilgili karar doğrultusunda davacıya yeni bir tez savunma sınav tarihi verilmesinin kararlaştırdığı görülmekte olup, dava konusu işlem hakkında karar verilmesine yer olmadığı kararı verilmesi gerektiği düşünülmektedir.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Eğitim Öğretim Dairesi Başkanlığı’nın 26/09/2017 tarih ve 64528 sayılı Genel Yazısında ise hukuka, hizmet gereklerine, üst normlara aykırılık ve iptali gerektirecek bir husus bulunmadığı anlaşıldığından davanın bu kısmının reddine karar verilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Sekizinci Dairesince duruşma için taraflara önceden bildirilen 15/02/2023 tarihinde, davacı vekili Av. …’un ve davalı Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı vekili Av…. ile davalı … Üniversitesi vekili Av. …’nun geldiği, Danıştay Savcısının hazır olduğu görülmekle, açık duruşmaya başlandı. Taraflara usulüne uygun olarak söz verilerek dinlendikten ve Danıştay Savcısının düşüncesi alındıktan sonra taraflara son kez söz verilip, duruşma tamamlandı. Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ SÜREÇ :
Dava, … Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı’nda doktora öğrenimi gören davacı tarafından; tez savunma sınavına alınma istemiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin … Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü’nün … tarih ve … sayılı işlemi ile, bu işlemin dayanağı olan Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Eğitim Öğretim Dairesi Başkanlığı’nın 26/09/2017 tarih ve 64528 sayılı genel yazısının iptali istemiyle açılmıştır.

İNCELEME VE GEREKÇE:
MADDİ OLAY :
Davacı, Suriye Şam Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 16/07/2013 tarihinde yüksek lisans diploması almıştır.
03/07/2015 tarihinde … Üniversitesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi doktora programına kayıt olmuştur.
Davacı ders aşamasını tamamladıktan sonra tez savunmasına alınma talebinde bulunmuş; talebi Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Eğitim Öğretim Dairesi Başkanlığı’nın … tarih ve … sayılı yazısı ile bildirilen … tarih ve … sayılı Yürütme Kurulu kararının (d) maddesi uyarınca reddedilmiştir.
Anılan işlemlerin iptali istemiyle iş bu dava açılmıştır.

İLGİLİ MEVZUAT:
2547 sayılı Kanun’un 7. maddesinin birinci fıkrasında yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından alınmış ön lisans, lisans ve lisans üstü diplomaların denkliğini tespit etme Yükseköğretim Kurulu’nun görevleri arasında sayılmış, 44. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde lisansüstü eğitim usul ve esasları ile öğrenim süreleri Yükseköğretim Kurulu tarafından çıkarılan yönetmelikle belirleneceği hüküm altına alınmıştır.
Söz konusu hükme dayanılarak çıkarılan ve davacının kayıt tarihinde yürürlükte bulunan Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nin 2. maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde “Temel Tıp Bilimlerinde doktora programlarına başvurabilmek için Tıp Fakültesi mezunlarının lisans diplomasına ve 50 puandan az olmamak koşuluyla ilgili senatoca belirlenecek Temel Tıp Puanına veya ALES’in Sayısal kısmından 55 standart puandan az olmamak koşuluyla ilgili senatoca belirlenecek ALES standart puanına sahip olmaları; Tıp Fakültesi mezunu olmayanların ise yüksek lisans diplomasına (Diş Hekimliği ve Veteriner Fakülteleri mezunlarının lisans derecesine) sahip olmaları, ALES’in Sayısal kısmından 55 standart puandan az olmamak koşuluyla ilgili senatoca belirlenecek ALES standart puanına sahip olmaları gerekir. Temel Tıp Puanı, Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) Temel Tıp Bilimleri Testi-1 bölümünden elde edilen standart puanın 0,7; Klinik Tıp Bilimleri Testinden elde edilen standart puanın 0,3 ile çarpılarak toplanması ile elde edilir. Doktora programlarına öğrenci kabulünde, Temel Tıp Puanı veya ALES puanı yanı sıra gerekirse, lisans ve/veya yüksek lisans not ortalaması ve mülakat sonucu da değerlendirilebilir. Bu değerlendirmeye ilişkin hususlar ile başvuru için adayların sağlaması gereken diğer belgeler (referans mektubu, neden doktora yapmak istediğini belirten kompozisyon, uluslararası standart sınavlar vb.) ilgili senato tarafından düzenlenen yönetmelikle belirlenir. Ancak Temel Tıp Bilimlerinde doktora programına öğrenci kabulünde, anadilleri dışında İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Rusça, Arapça, Çince, Japonca, Farsça dillerinden birinden merkezi yabancı dil sınavından en az 55 puan veya ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavından bu puan muadili bir puan alınması zorunlu olup, bu asgari puanların yükseltilmesi konusunda üniversite senatoları yetkilidir. Temel Tıp Puanının veya ALES puanının %50’den az olmamak koşuluyla ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağı, ilgili senato tarafından belirlenir. İlgili üniversite, yalnız Temel Tıp Puanı veya ALES puanı ile de öğrenci kabul edebilir.”, aynı fıkranın (f) bendinde “Yabancı uyruklu adaylarla yurtdışında ikamet eden Türk vatandaşlarının lisansüstü programlara kabulüne ilişkin usul ve esaslar, üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatolarınca belirlenir.”, 6. maddesinde “Lisansüstü programlara kabul edilen öğrencilerin kayıtlarının kesinleşmesi için gerekli koşullar ilgili senato tarafından kabul edilen yönetmelikle belirlenir.” hükümlerine yer verilmiştir.
Davacının üniversiteye kayıt yaptırdığı dönemde yürürlükte olan İstanbul Medipol Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nin 16. maddesinde “(1) Doktora/sanatta yeterlik programları, yüksek lisans öğrenimini tamamlamış olanlar ile en az on dönemlik öğretim veren fakültelerin başarılı öğrencileri için açılabilir. (2) Doktora/sanatta yeterlik programlarına başvuracak adaylarda aşağıdaki koşullar aranır: a) Doktora programına başvurabilmek için adayların bir lisans veya tezli yüksek lisans diplomasına, hazırlık sınıfları hariç, en az on dönemlik tıp, diş hekimliği ve veteriner fakülteleri diplomasına, eczacılık ve fen fakültesi lisans veya yüksek lisans derecesine veya Sağlık Bakanlığınca düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlık yetkisine sahip olmak. b) Adayların, başvurdukları programın puan türünde, ALES’ten aldıkları en az 55 standart puana, lisans diplomasıyla başvuranların, 80 standart puandan az olmamak üzere, Senato tarafından belirlenecek ALES standart puanına veya ALES puanı yerine, YÖK tarafından kabul edilen uluslararası bir sınavdan aldıkları ve Senatonun belirlemiş olduğu taban puana sahip olmak. c) Temel tıp bilimlerinde; doktora programlarına başvuracak tıp fakültesi/diş hekimliği fakültesi diplomasına sahip adayların, tabanı Senato tarafından belirlenmek üzere ALES’in sayısal kısmından en az 55 standart puana ya da en az 50 puan ve üzerinde temel tıp puanına sahip olmak. ç) Doktora/sanatta yeterlik programına başvuracak adayların YDS’den en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puana eşdeğer bir puandan az olmamak şartı ile Senato tarafından belirlenecek yabancı dil yeterlik standart puanına sahip olmak. d) Lisans mezuniyet not ortalamasının en az 3,00/4,00 ya da eşdeğeri olması veya mezuniyette ilk üç dereceye girmiş olmak. e) Doktora programına başvuracak yabancı uyruklu adayların, Senato tarafından aksine karar verilmedikçe, anadilleri dışında İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinden birinden YDS’den en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puana eşdeğer bir puandan az olmamak şartı ile Senato tarafından belirlenecek yabancı dil yeterlik standart puanına sahip olmak…”, 24. maddesinde “(1) Kazanan adaylar, Enstitü Yönetim Kurulunca istenen belgeleri, süresi içinde enstitüye vererek kesin kayıtlarını yaptırırlar. Kayıt için istenen belgelerin aslı veya onaylı örneği kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydına ilişkin, adayın yazılı beyanına göre işlem yapılır. Süresi içinde kesin kaydını yaptırmayan adaylar kayıt haklarını kaybederler. Özel öğrenci kayıtları, ders ekleme-silme süresi sonuna kadar yapılabilir. (2) Belgelerinde tahrifat bulunanlar ile belgelerindeki eksikliği süresi içinde gideremeyenlerin kayıtları yapılmaz, yapılmış ise iptal edilir.”, 27. maddesinde (1) Yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşları veya yabancı uyruklu öğrencilerin programa kabulünde aranacak usül ve esaslar şunlardır: a) Yabancı uyruklu öğrencilerin lisansüstü programlara kabulünde ALES puan şartı aranmaz. b) Yabancı uyruklu adaylardan anadilleri dışında İngilizce, Fransızca, Almanca dillerinin birinden tezli yüksek lisans programına başvuranların YDS’den 55, doktora veya sanatta yeterlilik için başvuranların ise YDS’den en az 55 veya Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen bir sınavdan eşdeğer bir puan almaları, c) Adayların, daha önce öğrenim gördükleri kurumların Yükseköğretim Kurulu tarafından eşdeğer kabul edildiğini belgelemeleri, ç) Tamamen yabancı dilde eğitim ve öğretim yapan anabilim/anasanat dalları dışında lisansüstü eğitim için başvuran adayların, Üniversitenin, diğer üniversitelerin veya Türkçe Eğitim Merkezinin açacağı Türkçe dilbilgisi sınavını başardıklarını belgelemeleri gerekir. Tamamen yabancı dilde yürütülen programlara başvuracak adaylardan Türkçe yeterlik belgesi istenmez. d) Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile imzalanmış protokol, ikili anlaşma, Avrupa Birliği Uyum Programları, yurt dışı Türkler ve akraba toplulukları öğrenci değişim programları ile gelen yabancı uyruklu, hükümet burslusu ve anlaşmalı öğrenciler ayrıca bir sınav yapılmadan lisans ve varsa lisansüstü notları değerlendirilerek programa kabul edilebilirler.” hükümleri yer almaktadır.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 21/06/2017 tarihli Yürütme Kurulu kararı ile, yabancı uyruklu kişilerin yurtdışında bulunup Başkanlıklarınca tanınan bir yükseköğretim kurumundaki öğrenimlerinin ardından ülkemizde lisansüstü seviyede öğrenim görme talebinde bulunulması durumunda, “Sağlık alanlarında kendilerinden diploma denklik belgesi istenmesi, halen lisans üstü programlara kayıtlı yabancı uyruklu öğrencilerin eğitime devam edebilmesi, ülkemizde diplomalarını kullanmak istemeleri durumunda diplomalarının mevcut mevzuata göre değerlendirilmesi” gerektiği belirtilmiştir.
Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 13/09/2017 tarihli kararında 21/06/2017 tarihli karar revize edilerek, “T.C. uyruklu ve yabancı uyruklu kişilerin, yurt dışında bulunup Başkanlığımızca tanınan bir Yükseköğretim kurumundaki öğrenimlerinin ardından ülkemizde lisansüstü seviyede öğrenim görme talebinde bulunması durumunda; c. 2017-2018 akademik yılında ülkemizdeki bir yükseköğretim kurumu tarafından klinik uygulaması olan sağlık alanlarında lisansüstü öğrenciliğe kabulü uygun bulunan ilgililerin öğrenciliklerinin ilk yılı içerisinde Başkanlığımızca tanzim edilmiş Diploma Denklik Belgesini öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumuna ibraz etmelerine, bu süre içerisinde belgeyi ibraz edemeyenlerin öğrencilikle ilişiklerinin kesileceğine, bu ilk yıl içinde de öğrencilerin sadece ders almalarının uygunluğuna, tek başına doğrudan hastaya müdahale gerektiren uygulamalarda bulunamayacaklarına ancak gözlemci olarak yer alabileceklerine; d. Klinik uygulaması gerektiren alanlarda halen lisansüstü eğitim görmekte olan öğrencilerin öğrenciliklerinin devam ettirilmesine, ancak mezun olabilmek için Başkanlığımızca tanzim edilen Diploma Denklik Belgesinin lisansüstü öğrenim görülen yükseköğretim kurumuna ibraz edilmesi gerektiğine” karar verilmiştir.

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
… Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü’nün 28/11/2019 tarih ve 62794 Sayılı İşlemi Yönünden;
2015/2016 eğitim-öğretim yılı güz döneminde … Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı’na asil öğrenci olarak kaydı yapılan davacı tarafından, tez savunmasına alınması istemiyle davalı Üniversiteye yapılan başvurunun, Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun … tarih ve … sayılı yazısı ile bildirilen … tarih ve … sayılı Yürütme Kurulu kararı’nın (d) maddesi gereği diploma denklik belgesini ilgili Enstitüye teslim etmediğinden bahisle reddedildiği görülmektedir.
Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun … tarih ve … sayılı kararı ile, 13/09/2017 tarihinden önce eğitimlerine başlamış ve tamamlama aşamasına gelmiş ve ülkelerine dönmek isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin lisans/yükseklisans denkliğini almaları halinde Türkiye’de diplomasının geçerli olacağı hususunda şerh düşülmesi kaydıyla diploma düzenlenmesinin uygun olduğu kararlaştırılmıştır.
Söz konusu Karar, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Eğitim Öğretim Dairesi Başkanlığı’nın … tarih ve … sayılı yazısıyla İstanbul Medipol Üniversitesi’ne bildirilmiş ve anılan Üniversite’nin … tarih ve … sayılı yazısıyla ilgili karar doğrultusunda davacıya yeni bir tez savunma sınav tarihi verilmesinin kararlaştırdığı ve 16/07/2020 tarihinde davacının “yüksek lisans diploma denkliğinin alınması halinde Türkiye’de geçerli olacağı” şerhi ile … sayılı doktora diplomasını aldığı görülmekte olup, tez savunma sınavına alınma istemiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin … Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü’nün 28/11/2019 tarih ve 62794 sayılı işleminin iptali istemi yönünden davanın konusuz kaldığı anlaşılmaktadır.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Eğitim Öğretim Dairesi Başkanlığı’nın 26/09/2017 Tarih ve 64528 Sayılı Genel Yazısı ile Bildirilen … Tarih ve … Sayılı Kararı Yönünden;
Her ne kadar, dava dilekçesinde söz konusu kararın tamamının iptali istenilmiş ise de, uyuşmazlık, yüksek lisans eğitimini sağlık alanında yurt dışında tamamlayan ve Türkiye’de aynı alanda doktora öğrenimi görmek isteyen davacının, doktora öğrenimi sonucunda yüksek lisans diplomasına denklik alması koşulu ile doktora eğitiminin devamına ilişkin olduğundan, bu işlem yönünden yapılan incelemenin anılan kararın (c) ve (d) maddesi ile sınırlı yapılması gerekmektedir.
Dava konusu edilen Karar ile, yurt dışında bulunup Yükseköğretim Kurulu’nca tanınan bir Yükseköğretim kurumundaki öğrenimlerinin ardından ülkemizde lisansüstü seviyede öğrenim gören yabancı uyruklu kişilerin, klinik uygulaması gerektiren alanlarda yüksek lisans diploma denklik belgesini ibraz etmeleri koşuluyla mezun olabilecekleri anlaşılmaktadır.
İdarelerin düzenleyici işlemler yapabilme yetkisi Anayasa’nın 124. maddesine dayanan anayasal bir yetki olması nedeniyle, idareler tarafından mevzuatla verilen görevlerin yerine getirilmesi amacıyla düzenleyici işlemler yapılabileceği kuşkusuzdur.
Davalı idarece, uygulamalı eğitim veren sağlık alanlarında lisansüstü eğitime başlamadan önce, mezun olunan yükseköğretim kurumunda alınan eğitimin ülkemizdeki eğitime denk ve söz konusu alanda yetkinliğini kanıtlamış olmasını sağlamak üzere anılan kararın alındığı, 20/02/2019 tarihli karar ile halihazırda eğitime başlayan ve ülkesine dönecek olan yabancı uyruklu öğrencilerin mağduriyetinin engellendiği dikkate alındığında davalı idarenin 2547 sayılı Kanun ile kendisine verilen düzenleme yetkisini, yükseköğretimde kalitenin arttırılması amacıyla hukuka uygun kullandığı görüldüğünden, dava konusu düzenlemede hukuka aykırılık bulunmamaktadır.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Tez savunma sınavına alınma istemiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü’nün 28/11/2019 tarih ve 62794 sayılı işlem yönünden KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA,
2.Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Eğitim Öğretim Dairesi Başkanlığı’nın 26/09/2017 tarih ve 64528 sayılı genel yazısı ile bildirilen … tarih ve … sayılı kararı yönünden DAVANIN REDDİNE,
3. Dava kısmen karar verilmesine yer olmadığına, kısmen ret ile sonuçlandığından ayrıntısı aşağıda gösterilen toplam … TL yargılama giderinin … TL’sinin davacı üzerinde bırakılmasına, kalan … TL’nin davalı idarelerden alınarak davacıya verilmesine,
4. Karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca, duruşmalı işler için belirlenen … TL vekâlet ücretinin davacıdan alınarak davalı idarelere verilmesine,
5. Karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca … TL vekâlet ücretinin davalı idarelerden alınarak davacıya verilmesine,
6. Posta gideri avansından artan tutarın kararın kesinleşmesinden sonra istemi halinde davacıya iadesine,
7. Bu kararın tebliğ tarihini izleyen 30 (otuz) gün içerisinde Danıştay Dava Daireleri Kuruluna temyiz yolu açık olmak üzere,
15/02/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.