Danıştay Kararı 8. Daire 2019/870 E. 2020/5085 K. 12.11.2020 T.

Danıştay 8. Daire Başkanlığı         2019/870 E.  ,  2020/5085 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2019/870
Karar No : 2020/5085

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Üniversitesi Rektörlüğü – …
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) …
İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı tarafından, Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü … Mühendisliği Anabilim Dalı’nda doktora öğrencisi iken, FETÖ/PDY ile bağlantılı olduğundan bahisle “Yükseköğretim Kurumundan Çıkarma” cezasıyla cezalandırılmasına ilişkin … tarih ve … sayılı Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörlüğü Disiplin Kurulu Kararının iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararında; herhangi bir öğrencinin, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, böyle bir örgütü yönetmek veya bu amaçla kurulan örgüte üye olmak, üye olmamakla birlikte örgüt adına faaliyette bulunmak veya yardım etmek fiillerini işlediğinin kesinleşmiş Mahkeme kararıyla ortaya konulması durumunda yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası ile cezalandırılabileceği, davacı hakkında, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinin 9. maddesinin 1/a bendi kapsamında, dava konusu işlemin sebebini oluşturan terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğuna yönelik kesinleşmiş mahkeme kararı bulunmadığı, öte yandan, davacı hakkındaki ceza yargılamasının kovuşturma aşamasına geçerek suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, böyle bir örgütü yönetmek veya bu amaçla kurulan örgüte üye olmak, üye olmamakla birlikte örgüt adına faaliyette bulunmak veya yardım etmek fiillerinden biri veya birkaçının Mahkeme kararı ile kesinleşmesi halinde aynı içerikte işlem tesis edilebileceği, hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.

Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesince; istinaf başvurusuna konu İdare Mahkemesi kararının hukuka ve usule uygun olduğu ve davalı tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından, davacının FETÖ/PDY ile bağlantılı veya söz konusu örgüte destek yada yardımcı olma durumuna bağlı olarak 672 sayılı KHK ile kamu görevinden çıkarıldığı, akabinde Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü … Mühendisliği Anabilim Dalı’nda doktora öğrencisi olan davacı hakkında açılan disiplin soruşturması sonucunda davacının yükseköğretim kurumu öğrenciliğiyle bağdaşmayacak nitelikte FETÖ/PDY ile bağlantısı olduğu konusunda güçlü kanaat oluştuğundan “Yükseköğretim Kurumundan Çıkarma” cezası verildiği, ulusun varlığını tehdit eden başka bir genel tehlike halinde durumun gerektirdiği ölçüde tedbirleri alma konusunda ulusal makamlara geniş takdir hakkı tanındığı, FETÖ/PDY tarafından 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü sonrası Anayasa’dan alınan yetki çerçevesinde ülke genelinde ilan edilen Olağanüstü Hal KHK’ları uyarınca alınan tedbirlerinin hukuka aykırılık teşkil etmediği, yapılan işlemlerin zorunlu, acil ve orantılı tedbir niteliğinde olduğu, işlemin hukuka uygun olduğu, temyiz isteminin kabulü gerektiği ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davacı tarafından, 672 sayılı KHK ile kamudan ihraç edilmesinin idarece kesin bir delil sayılarak son kısmına gelmiş olduğu doktora eğitimine son verilmesinin hukuka aykırı olduğu, ceza yargılaması sonucunda kendisi hakkında beraat kararı verildiği belirtilerek temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmuştur.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’İN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Sekizinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:

Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle,
1. Temyiz isteminin reddine,
2. … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA,
3. Kesin olarak, 12/11/2020 tarihinde oybirliği ile karar verildi.