Danıştay Kararı 8. Daire 2019/5210 E. 2020/5875 K. 23.12.2020 T.

Danıştay 8. Daire Başkanlığı         2019/5210 E.  ,  2020/5875 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2019/5210
Karar No : 2020/5875

TEMYİZ EDEN (DAVALI : … Kurulu Başkanlığı
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI) : …

İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Dava, … Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nde … kadrosunda görev yapan davacının; hakkında yürütülen disiplin soruşturması sonucunda, soruşturma sürecinde, soruşturmanın gidişatını etkileyecek şekilde öğretim üyeliği gücü ve baskısını kullanarak öğrencileri kendi lehine yönlendirmeye çalışmak ve aynı amaçla öğrencileri tehdit ettiğinden bahisle, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125/E-g maddesi uyarınca “Devlet Memurluğundan Çıkarma Cezası” ile cezalandırılmasına ilişkin, Yüksek Öğretim Kurumu Başkanlığı’nca tesis edilen … tarihli … sayılı işlemin iptali ile işlem nedeniyle yoksun kaldığı maaşlarının ödenmesine ve özlük haklarının iade edilmesine karar verilmesi istemiyle açılmıştır.

İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … idare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararda; dava konusu işleme esas teşkil eden soruşturma raporu ve eki bilgi ve belgelerin incelenmesinden, davacının öğrencilerine baskı kurmak suretiyle kendi lehine ifade vermeye çalıştırdığına ilişkin herhangi bir delil bulunmadığı, davalı idarenin savunmasında belirttiği, davacının kişisel sosyal medya hesabından yaptığı “Yalanlar söyleyerek, tehditler savurarak hakikatlerin üstünü kapatma çabasının dönüp dolaşıp yoluna saracağından da mı endişe etmezsin. Ey insan, biliyorsun ki ölüm var! O halde niçin bu kadar alçaksın?” paylaşımın herhangi bir tehdit ögesi içermediği, “Gençler, twitter sadece birkaç arkadaş var……Lütfen öğrencilerim olarak maruz kaldığım bu linçte bana yardımcı olun…” şeklinde yapılan paylaşımın da davacının kendisini savunmak amacıyla yaptığı serzeniş olarak değerIendirilmesi gerektiği gerekçesiyle davacının devlet memurluğundan çıkarma cezası ile tecziyesine ilişkin işlemin iptaline, davacının başka bir fiilinden kaynaklı olarak devlet memurluğundan çıkarma cezası ile tecziyesine ilişkin işleme karşı açtığı davada, … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararı ile davanın reddedildiği, bu sebeple davacının mesleğe iadesinin mümkün olmadığı, davacının yoksun kaldığı parasal ve özlük haklarının iade edilmesine ilişkin talebinin reddedilmesi gerektiği gerekçesiyle parasal hak talebinin reddine karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: … Bölge idare Mahkemesi … İdari Dava Dairesi’nce; istinaf başvurusuna konu Mahkeme kararının hukuka ve usule uygun olduğu ve davalı tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek 2577 sayılı idari Yargılama Usulü Kanunu’nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından, davacı hakkında, sosyal medyada bir ödev için kendisi ile iletişime giren bir öğrenciye çıplak fotoğrafını gönderdiği iddiasıyla disiplin soruşturması başlatıldığı, bu olaydan sonra sosyoloji bölümü öğrencileri … ve …’nin davacı aleyhine şikayet dilekçesi verdiği, davacı hakkında usule uygun şekilde soruşturma yapıldığı, davacının soruşturma sürecinde öğrencileri yönlendirmeye çalıştığı, soruşturmanın uzaması üzerine 2. Yarıyılda derse gireceğini söyleyerek ve kendi facebook sayfasından bir takım öğrencilerle beraber olmak suretiyle diğer öğrencileri tehdit ettiği, öğrencilere baskı yaptığı, davacının birçok öğrencinin nazarında gayrı ahlaki hareketlerinin bulunduğu ve öğrenciler ile muhatap olmaması gerektiği belirtilerek, davanın reddi gerektiği ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davacı tarafından, istemin reddi gerektiği savunulmuştur.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ … DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Sekizinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle,
1. Temyiz isteminin reddine,
2. … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesi’nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA,
3. Kesin olarak, 23/12/2020 tarihinde oybirliği ile karar verildi.