Danıştay Kararı 8. Daire 2019/3925 E. 2020/4526 K. 21.10.2020 T.

Danıştay 8. Daire Başkanlığı         2019/3925 E.  ,  2020/4526 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2019/3925
Karar No : 2020/4526

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : Emniyet Genel Müdürlüğü – ANKARA
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: … Polis Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü 2. Sınıf öğrencisi olan davacı tarafından, “iftira atmak” fiilinden dolayı yapılan soruşturmada Polis Akademisi Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nin 40/e-3. maddesinde yer alan tutum ve davranışı sabit görülerek “Eğitim Kurumundan Çıkarma” cezası ile cezalandırılmasına ilişkin Polis Akademisi Başkanlığı’nın 02/02/2017 tarih ve 40843807-3103-31248 sayılı yazısı ile bildirilen 20/01/2017 tarihli Genel Müdürlük Olur’u işleminin iptali istemiyle … İdare Mahkemesi’nin … esasında açılan dava sırasında verilen … tarihli kararla yürütmenin durdurulması üzerine davacının 07/04/2017 tarihli onayla … Polis Meslek Yüksekokulu’ndaki eğitimine başladığı, bilahare adı geçen Mahkemece verilen … tarihli kararla “Olayda, dava konusu disiplin cezasına ilişkin eylemlerin zircirleme halinde bir bütünlük arz ettiği, bütünlük arz eden ve birbirinden bağımsız düşünülemeyen fiillere tek bir disiplin cezası verilmesi gerektiği, zircirleme halinde bir birine bağlı olan her bir fiil için ayrı ayrı disiplin cezası tesis etmenin aynı eylemler nedeniyle kişinin birden fazla disiplin cezası ile karşı karşıya kalmasına neden olacağı, aynı fiil nedeniyle birden fazla ceza verilemeyeceği hususları birlikte değerlendirildiğinde, davacının Polis Akademisi Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinin 40/e-3. maddesi gereğince “eğitim kurumundan çıkarma” cezası ile cezalandırılmasına ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.” gerekçesi ile dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulduğu, bunun üzerine anılan mahkeme kararı uyarınca davacının durumunun Öğrenci Disiplin Kurulu’nda tekrar değerlendirildiği ve tüm fiilleri bütün halinde değerlendirilerek Yönetmeliğin 40/e-3. maddesi uyarınca “Eğitim Kurumundan Çıkarma” cezası ile cezalandırılmasına ilişkin Polis Akademisi Başkanlığı’nın 22/06/2017 tarih ve 40843807-3103-31248 sayılı yazısı ile bildirilen 20/06/2017 tarihli Genel Müdürlük oluru ile tesis olunan işlemin iptaline karar verilmesi istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararında; davacının disiplin cezasına konu eylemlerinin bütün olarak değerlendirildiği ve bu yönden mahkeme kararı gereklerinin yerine getirildiği öne sürülmekte ise de; davacının sözü edilen ve soruşturma raporu ile sübut bulan eylemlerinin Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinin 40. maddesinin e/3 fıkrasında yer alan “…suç tasnii, iftira…” suçları kapsamında değerlendirilemeyeceği, nitekim davacı hakkında bu nedenle ve hakaret suçlaması ile … Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan şikayet üzerine … no ile başlanılan soruşturmada … gün ve … sayılı kararla kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiği görülmekte olup, buna göre; davacının basit disiplinsizlik niteliğindeki eylemlerinin karşılığı olmayan ve aynı zamanda ceza hukuku anlamında suç teşkil etmesi nedeniyle ancak bu kapsamda işlem tesis edilmesi halinde disiplin hukuku bakımından da değerlendirilebileceği açık bulunan isnaddan hareketle eğitim kurumundan çıkarma cezası ile cezalandırılmasına ilişkin davaya konu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesince; istinaf başvurusuna konu İdare Mahkemesi kararının hukuka ve usule uygun olduğu ve davalı tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : 2. sınıf öğrencisi olan davacının işlemiş olduğu fiilden dolayı yapılan soruşturma neticesinde davacı hakkında “eğitim kurumundan çıkarma” cezası verildiği, yapılan işlemin mevzuata uygun olduğu ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davalı idarenin temyiz dilekçesinde belirttiği hususların herhangi bir hukuki dayanağı bulunmadığı belirtilerek talebin reddedilmesi gerektiği savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’IN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Sekizinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra dosya tekemmül ettiğinden yürütmenin durdurulması istemi hakkında ayrıca bir karar verilmeksizin işin gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle,
1. Temyiz isteminin reddine,
2. … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA,
3. Kesin olarak, 21/10/2020 tarihinde oybirliği ile karar verildi.