Danıştay Kararı 8. Daire 2019/34 E. 2020/4696 K. 23.10.2020 T.

Danıştay 8. Daire Başkanlığı         2019/34 E.  ,  2020/4696 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2019/34
Karar No : 2020/4696

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Genel Müdürlüğü – …
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : …Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının, temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacının Polis Akademisi Başkanlığı Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Uluslararası Güvenlik Anabilim Dalı Yüksek Lisans programındaki kaydının silinerek ilişiğinin kesilmesine ilişkin Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Yönetim Kurulu’nun 27/07/2016 tarih ve 2016/20 sayılı kararına yapılan itirazın reddine ilişkin 15/08/2016 tarihli ve 2016/26 sayılı işlemin iptali istemidir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesince verilen … tarih ve E:.., K:… sayılı kararda; davacının yüksek lisans programını Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nin 27. maddesinde öngörülen azami süre (6 yarı yıl) içerisinde tamamlayamadığı, dava açıldıktan sonra 14.02.2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Polis Akademisi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinde de yüksek lisans proğram sürsinde değişiklik yapılmadığı hususları karşısında davacının Güvenlik Bilimleri Enstitüsü ile ilişiğinin kesilmesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesince; 2547 sayılı Kanunun Geçici 67. maddesinin yürürlüğe girdiği 26/11/2014 tarihinde Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü’nde Uluslararası Güvenlik Anabilim Dalı Yüksek Lisans öğrencisi olduğu ihtilafsız olan davacının, 4652 sayılı Kanunun 26. maddesinin lisans üstü eğitim süresine ilişkin 2547 sayılı kanun hükümlerinin uygulanacağına ilişkin atfı da dikkate alındığında; 2547 sayılı Kanunun Geçici 67. maddesi hükmü çerçevesinde yüksek lisans programını tamamlaması için getirilen ek süre hakkınından yararlanması gerektiği açıktır.
Bu durumda, Yüksek Lisans programını henüz azami süreler içinde bitirmediği anlaşılan davacının öğrencilikle ilişiğinin kesilmesine dair ihtilafa konu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığından davacının istinaf başvurusunun kabulüne, başvuruya konu kararın kaldırılmasına dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare vekili tarafından, 2547 sayılı Kanunun 2. maddesinde; ….. Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığına bağlı yükseköğretim kurumlarıyla ilgili özel kanun hükümleri saklıdır.” hükmünün yer aldığı bu hükme göre dava konusu olayda 2547 sayılı Kanun hükümlerinin uygulanamayacağını ileri sürmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davacı vekili tarafından, istemin reddi gerektiği savunulmuştur.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’nın DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin kabulü ile ile usul ve yasaya aykırı olan Ankara Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Sekizinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra ve dosya tekemmül ettiğinden yürütmenin durdurulması istemi hakkında ayrıca bir karar verilmeksizin işin gereği görüşüldü:

İNCELEME VE GEREKÇE:
MADDİ OLAY :
2012-2013 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde Polis Akademisi Başkanlığı Güvenlik Bilimleri Enstitüsüne kaydı yapılan ve Uluslararası Güvenlik Anabilim Dalı Yüksek Lisans öğrencisi olan davacının, kayıtlı olduğu programı azami süresi içerisinde tamamlayamadığından bahisle Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Yönetim Kurulu’nun 27/07/2016 tarih ve 2016/20 sayılı toplantısının (763) numaralı kararı ile ilişiğinin kesildiği, davacı tarafından ilişiğinin kesilmsine yönelik karara 10/08/2016 tarihli dilekçe ile itiraz edildiği, davacının itirazının Güvenlik Bilimleri Enstitüsü’nün 15.08.2016 tarihli ve 2016/26 sayılı yönetim kurulu kararı ile reddedilmesi üzerine bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
İLGİLİ MEVZUAT:
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun “Kapsam” başlıklı 2’inci maddesinde “Bu kanun; yükseköğretim üst kuruluşlarını, bütün yükseköğretim kurumlarını, bağlı birimlerini ve bunlarla ilgili faaliyet ve esasları kapsar. Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığına bağlı yükseköğretim kurumlarıyla ilgili özel kanun hükümleri saklıdır.” hükmüne yer verilmiştir.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’na 26/11/2014 günlü, 29187 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6569 sayılı Kanunun 32. maddesi ile eklenen Geçici 67. maddede “Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte yükseköğretim kurumlarında kayıtlı olan öğrenciler bakımından azami sürelerin hesaplanmasında, daha önceki öğrenim süreleri dikkate alınmaz.” İfadesine yer verilmiştir.
4652 sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanunu’nun 26 maddesinde; “Akademi bünyesinde, Başkanın Bilimsel Denetleme Kurulunun da görüşünü alarak akademinin ihtiyaç ve gereklerine uygun olarak lisans üstü eğitim-öğretim yapacak enstitüler kurulacağı, enstitülerin adları, bölümleri, öğrenci seçimi ile enstitülerde yapılacak lisans üstü eğitim-öğretimin şekli, süresi, programları, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun yüksek öğretim kurumları ile ilgili hükümlerine ve buna dayalı olarak verilen diplomalar, çıkarılacak yönetmelikle belirleneceği” kuralı yer almıştır.
4652 sayılı Kanun hükümlerine dayalı olarak çıkartılan Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin 2.maddesinde kapsam “Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsünde lisansüstü eğitim ve öğretim yapma, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Polis Akademisinin ihtiyaç duyduğu alanlarda öğretim elemanı yetiştirme ile öncelikle Emniyet Teşkilatı ve personelinin ihtiyacı dikkate alınarak kamu ve özel sektöre uzmanlık, kurs ve sertifika programı düzenlemenin esas ve usulleri” olarak düzenlenmiş, 24/h maddesinde, programını süresi içinde tamamlayamayan öğrencilerin kayıtları silinerek Enstitü ile ilişiğinin kesileceği hükme bağlanmış, “Süre” başlıklı 27.maddesinin (a) bendinde; ” Yüksek lisans proğramının tamamlama süresi dört yarıyıldır… Bu yönetmelik uyarınca başarısız olan öğrencinin kaydı dört yarıyıldan öncede silinebilir” (b) bendinde; “Kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla bitiren, ancak tez çalışmasını dört yarıyıl sonuna kadar tamamlayamadığı için tez sınavına giremeyen öğrenciye, Enstitünün ilgili anabilim dalı akademik kurulunun önerisi ve Yönetim Kurulu onayı ile tezini jüri önünde savunması için en fazla iki yarıyıl ek süre verilebilir.” hükümleri yer almaktadır.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
4652 sayılı Kanunun 26. maddesinde dava konusu olayın özünü oluşturan süreye ilişkin 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa atıf yapılmadığı, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’na 26/11/2014 tarihli ve 29187 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6569 sayılı Kanunun 32. maddesi ile eklenen Geçici 67. maddede “Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte yükseköğretim kurumlarında kayıtlı olan öğrenciler bakımından azami sürelerin hesaplanmasında, daha önceki öğrenim süreleri dikkate alınmaz.” İfadesine yer verilmesine karşın söz konusu düzenleme ile 4652 sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanunu’nunda herhangi bir değişiklik yapılmadığı ve Polis Akademisi bünyesindeki Enstitüler tarafından yürütülen lisansüstü eğitim ve öğretime ilişkin usul ve esasların ayrı yönetmelikle düzenlendiği, azami sürede eğitimini tamamlayamayanların enstitü ile ilişiğinin kesileceğinin hem mülga hem de meri yönetmelikte açıkca belirtilmesi nedeniyle uyuşmazlıkta Yükseköğretim Kurulu tarafından çıkarılan Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nin uygulanmasına imkan bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Öte yandan söz konusu dava ile aynı konuda açılan ve Danıştay temyiz esasları E:2017/6169 ve E:2018/1279 sayılı olan davalarda … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesince İdare Mahkemelerince işlemin mevzuata uygun olduğu gerekçesiyle verilen ret kararları sonrası istinaf isteminin reddedilmesine karşın bu dosyada istinaf isteminin kabul edilerek işleminin iptaline karar verilmesinde hukuki güvenlik ve öngörülebilirlik ilkelerine uygunluk bulunmamaktadır.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. 2577 sayılı Kanun’un 49. maddesine uygun bulunan temyiz isteminin kabulüne,
2. …Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının BOZULMASINA,
3. Yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın Ankara Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesine gönderilmesine, 23/10/2020 tarihinde kesin olarak oybirliği ile karar verildi.