Danıştay Kararı 8. Daire 2018/4837 E. 2020/3333 K. 09.07.2020 T.

Danıştay 8. Daire Başkanlığı         2018/4837 E.  ,  2020/3333 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2018/4837
Karar No : 2020/3333

DAVACI : …
DAVALILAR : 1- … Başkanlığı

VEKİLİ : Av. …
2- … Rektörlüğü
VEKİLİ : Av. …

DAVANIN ÖZETİ : Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği kapsamında, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nca Gazi Üniversitesi’ne … tarihinde yaptırılan, 2017 İlkbahar dönemi Mühendislik Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümündeki Seviye Tespit Sınavı sorularının hatalı olduğundan bahisle davalı idarelere ve Kamu Denetçiliği Kurumu’na yapılan itirazların reddedilmesi üzerine Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın … tarih ve … sayılı işlemiyle, Gazi Üniversitesi’nin zımni ret işleminin, doğru cevaplanan sorular hariç olmak üzere, hatalı soruların, başarısızlık işleminin, başarı notunun iptali istemiyle açılmıştır.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : 2577 sayılı Kanunun 3. maddesine uygun bulunmayan dava dilekçesinin reddi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince, işin gereği görüşüldü.
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunun “İdari Davaların Açılması” başlığını taşıyan 3. maddesinde; dava dilekçesinde davanın konusu ve sebepleri ile dayandığı deliller gösterileceği kurala bağlanmıştır. Aynı Kanunu’n 15. maddesinde ise; Danıştay veya idare ve vergi mahkemelerince ilk inceleme konularının yer aldığı 14. maddenin 3. fıkrasında yazılı hususlarda kanuna aykırılık görülmesi halinde verilecek kararlar belirtilmiş, (d) bendinde de, 2577 sayılı Kanun’un 3. ve 5. maddesine aykırı olan dava dilekçelerinin otuz gün içinde yeniden düzenlenmek veya noksanları giderilmek üzere reddedileceği hükme bağlanmıştır.
İdari yargılama usulünde geçerli olan resen araştırma ve yazılılık ilkesi gereği dava dilekçelerinin, 2577 sayılı Kanunda belirtilen şekil kurallarına uygun bir biçimde ve yargılamanın gerektirdiği bilgileri içerecek nitelikte düzenlenmesi gerekmektedir. Bunu sağlamak için, dava dilekçelerinde; dava konusu edilen işlemlerin ve dava sebeplerinin, bir başka ifadeyle; idari işlemin içerdiği iddia edilen hukuka aykırılığın dayandığı hukuk kurallarının açık ve net bir biçimde somut olarak belirtilmesi şarttır. Ayrıca birden fazla işlemin davaya konu edilmesi ya da bir işlemin birden fazla madde, fıkra veya bendinin iptalinin istenilmesi halinde söz konusu işlemler ve bu işlemlerin hangi madde veya fıkralarının iptalinin istendiğinin tek tek sayılmak suretiyle belirtilmesi de yukarıda alıntısı yapılan düzenlemeler ve idari yargılama usulü ilkelerinin bir gereğidir.
Dava dilekçesinin incelenmesinden, davacı tarafından, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ve Gazi Üniversitesi’ne … tarihinde, 2017 İlkbahar dönemi Mühendislik Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümündeki Seviye Tespit Sınavı sorularının ve cevaplarının erişimine açılması istemiyle yaptığı başvurular üzerine soru ve cevaplara erişim sağlanamadığından, hafızasında kaldığı kadarıyla sorulara itiraz edildiği, cari mevzuata aykırı nitelikte olan doğru cevaplanan sorular hariç olmak üzere hatalı soruların iptali istemine de yer verilerek sınav soruları ve cevapları erişime açıldığında diğer hatalı sorulara karşı itiraz hakkının saklı olduğunu belirtildiği anlaşılmaktadır. Ayrıca, davacı tarafından, Dairemiz kayıtlarına 29.06.2020 tarihinde giren dilekçe ile Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 26.12.2018 tarihli kararı ile adına denklik belgesi düzenlendiği ve teslim edildiği, dolayısıyla davanın konusuz kaldığı belirtilmektedir.
Dairemizin 20.01.2020 tarih ve E:2018/4837 sayılı ara kararı ile davalı idarelerden, … tarihinde yapılan 2017 İlkbahar dönemi Mühendislik Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Seviye Tespit Sınavı giren davacının işaretleme yaptığı soru kitapçığının tamamı ile bu kitapçığa ilişkin cevap anahtarının onaylı bir örneği ve aynı sınava ilişkin Kitapçığın işaretleme yapılmamış hali ile cevap anahtarının onaylı bir örneğinin istenilmesi üzerine, Gazi Üniversitesi Rektörlüğü tarafından, orijinal soru kitapçığı, davacı cevap kağıdı ve işaretlenmemiş cevaplı soru kitapçığının dava dosyasına sunulduğu görülmektedir.
Bu durumda, davacıya, karar ekinde gönderilecek olan sınav sorularına ilişkin olarak, iptali istenen her bir soru için açıkça, tek tek ve tereddüte yer bırakmayacak şekilde hukuka aykırılık iddialarının gerekçeleri ile birlikte belirtilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, 2577 sayılı Yasanın 3. maddesi hükmüne uygun bulunmayan dava dilekçesinin aynı Yasanın 15. maddesinin 1/d bendi uyarınca bu kararın tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde usulüne uygun biçimde düzenlenecek dilekçe ile yeniden dava açılabilmek üzere reddine, yeniden açılacak dava için ayrıca harç alınmayacağının ve aynı yanlışlıkların yapılması halinde davanın reddine karar verileceğinin bildirilerek dilekçenin davacıya gönderilmesine, 09/07/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.