Danıştay Kararı 8. Daire 2018/4082 E. 2020/4820 K. 04.11.2020 T.

Danıştay 8. Daire Başkanlığı         2018/4082 E.  ,  2020/4820 K.
T.C.

D A N I Ş T A Y

SEKİZİNCİ DAİRE

Esas No : 2018/4082

Karar No : 2020/4820

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : …Genel Müdürlüğü

VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI) : …

İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının, temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :

Dava konusu istem: Dava, … Polis Meslek Eğitim Merkezi’nde Polis adayı olan davacı tarafından, Sağlık İşleri Daire Başkanlığı Sağlık Komisyonunca yapılan inceleme sonucunda Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği’nde öngörülen şartları taşımadığı gerekçesiyle başkanlık makamının … günlü onayı ile Polis Meslek Eğitim Merkezinden ilişiğinin kesilmesine ilişkin işlemin iptali istemidir.

İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesince verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararda; 04/08/2003 günlü, 25189 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğin Ek-3-VI-B-14 maddesinde düzenlenen, ” Tıbbi veya cerrahi olarak tedavi edilebilen disk hernileri.” hükmünden amaçlanan, halihazırda mevcut olan ve tıbbi veya cerrahi olarak tedavi edilebilecek disk hernileri olduğu, bu kapsamda davacının 18/12/2009 tarihinde bel fıtığı nedeniyle opere olduğu ve hakem hastane raporunda halihazırda kök basısı bulgularına ve disk hernisine rastlanılmadığı belirtildiğinden davacının sağlık şartları yönünden Polis Merkezi Eğitim Merkezi öğrencisi olmasını engelleyen herhangi bir durumunun bulunmadığı anlaşılmakla Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği’nin Ek-3/VI-A maddesinde öngörülen sağlık şartını taşımadığı gerekçesiyle Polis Meslek Eğitim Merkezi öğrencisi olamayacağına ilişkin olarak tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.

Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesince; istinaf başvurusuna konu … İdare Mahkemesi kararının hukuka ve usule uygun olduğu ve davalı idare tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından, işlemin mevzuata uygun olarak tesis edildiği ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’NIN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin kabulü ile usul ve yasaya uygun olan … Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Sekizinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra ve dosya tekemmül ettiğinden yürütmenin durdurulması istemi hakkında ayrıca bir karar verilmeksizin işin gereği görüşüldü:

İNCELEME VE GEREKÇE:

MADDİ OLAY :

… Polis Meslek Eğitim Merkezi’nde polis adayı olan davacının, sağlık kurulu raporu almak üzere sevk edildiği Yozgat Devlet Hastanesinden alınan … tarih ve … sayılı sağlık kurulu raporunun; Ortopedi Hanesinde; ”6 Yıl Önce LDH Opere”, Teşhis Hanesinde; ”Lomber Disk Hernisi (Opere)”, Karar Hanesinde; ”POMEM Öğrencisi Olur.” şeklinde düzenlendiği, bu rapor üzerine davalı idare tarafından davacının Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevki yapılarak düzenlenen … tarih ve …sayılı sağlık kurulu raporunda, ”Opere Disk Hernisi E.T.S.Ş.Y. EK-3-VI-B-14’e Uyar POMEM Öğrencisi Olamaz” şeklinde karar verilmesi üzerine Yozgat Devlet Hastanesinin … tarih ve … sayılı sağlık kurulu raporunun olamaz şeklinde düzeltilmesi ve evveliyatta sağlık komisyonuna gönderilmesi istenildiği, iade dönüşü gelen Yozgat Devlet Hastanesinin mezkur sağlık kurulu raporunun, ”POMEM Öğrencisi Olamaz.” şeklinde düzeltilmesi üzerine Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinin Ek-3-VI-A kısmında öngörülen sağlık şartlarını taşımadığından bahisle okulla ilişiği kesilen davacı tarafından bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

İLGİLİ MEVZUAT:

Davacının okula kayıt yaptırarak öğrenci olduğu tarihte yürürlükte olan 04/08/2003 günlü, 25189 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği’nin 9. maddesinde, Polis Meslek Yüksek Okulu ve Polis Meslek Eğitim Merkezine alınacak öğrenci adaylarında Ek-3’te belirtilen hastalık branşlarının sınıflandırılmasındaki A dilimi sağlık şartlarının aranacağı, aday öğrencilere sağlık kurulu raporlarının okulun/eğitim merkezinin denetim ve gözetiminde tam teşekküllü hastanelerden aldırılacağı hükmüne yer verilmiş, Yönetmeliğinin Ek-3-VI-A maddesinde de; ”VI- KAS VE İSKELET SİSTEMİ HASTALIKLARI

Not: Eklemlerin normal hareket açısı Şekil- 1,2,3,4,5,6 da gösterilmiştir.

A) Tam ve sağlam olacaktır. Bu sisteme ait noksan, anomali, kronik ve ilerleyici hastalık, hareket kısıtlılığı ve geçirilmiş bir ameliyat olmayacaktır.

Ancak;

1) Konservatif metotla veya operasyonla tedavi edilip tam şifa bulmuş, patolojik olmayan, sekelsiz eklem dışı kırıklar, okullara alınacak öğrenci adaylarında sağlam kabul edilir.

2) Hiçbir klinik belirti vermeyen sadece radyolojik olarak saptanan tek seviyedeki spina bifida occulta, tek ve çift taraflı sakralisazyon, tek vertebrada lumbalisazyonu olanlar öğrenciliğe kabul edilir.

Aynı Yönetmeliğin, Ek-3-VI-B-14 maddesinde; “Tıbbi veya cerrahi olarak tedavi edilebilen disk hernileri” hükümlerine yer verilmiştir.

03/01/2018 tarih ve 30290 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği’nin 28. maddesiyle; “4/8/2003 tarihli ve 25189 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

29/09/2019 tarih ve 30903 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği’nin eklerinde yapılan değişiklikle Ek-3-9-B-8-c maddesinde; “Tıbbi veya cerrahi olarak tedavi edilebilen, sekelsiz iyileşmiş disk hernileri” hükmüne yer verilmiş, aynı Yönetmeliğin Ek-3-9-C-14-c maddesinde; “Tıbbi veya cerrahi olarak tedavi edilebilen disk hernileri.” hükmüne yer verilmiştir.

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:

Davacının 23/03/2017 tarihli ara kararı ile Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildiği, anılan hastane tarafından düzenlenen … tarihli ve … sayılı raporun Tanı bölümünde, ”M54.5-Bel Ağrısı”, Karar bölümünde, “Lomber disk hernisinden opere. Bel romları açık ağrısız. Motor defisit yok. Dış merkezli lomber mr: 16/05/2017 tarihli: L4-L5, L5-S1′ de disk bulging ve S1 sinir köküne bası izlenmiştir. Polis Meslek Yüksek Okulu Öğrencisi Olamaz.” şeklinde karar verildiği, akabinde davacının şahsen başvurduğu Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Gazi Hastanesi’nden aldığı ve dava dosyasına eklediği … tarih ve … başvuru numaralı sağlık kurulu raporunda; Tanı Kodu, “İntervertebral Disk Bozuklukları, Diğer” sistemik muayenede, “Patolojik Bilgi Saptanmadı.”, İstenen Tetkikler/Öneriler Hanesinde, “Hastanın Mesleğini İcra Etmesinde Nöroşirurjikal Sakınca Yoktur.” beyanına yer verilmesi üzerine 16/06/2017 tarihli ara kararı ile davacının Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildiği, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından düzenlenen … tarih ve … sayılı sağlık kurulu raporunun sonuç bölümünde; ” Kişinin tıbbi durumu ile ilgili Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği’nin diğer maddelerinde Polis Meslek Yüksek Okulu öğrencisi olmasına engel teşkil edecek bir kriter bulunmadığı ancak,

Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği EK-3-VI-B-14 maddesinde “Tıbbi veya cerrahi olarak tedavi edilebilen disk hernileri.” ifadesi olmakla birlikte söz konusu maddenin geçmişte tıbbi veya cerrahi olarak tedavi edilmiş disk hernilerini mi kapsadığı, yoksa halihazırda mevcut olan ve tıbbi veya cerrahi tedavi edilebilecek disk hernilerini mi kapsadığı tarafımızca anlaşılmadığından, halihazırda tıbbi veya cerrahi olarak tedavi edilebilecek disk hernisi bulunmayan kişinin durumunun maddede geçen “Tıbbi veya cerrahi olarak tedavi edilebilen disk hernileri.” ifadesi kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği hususunun hukuki bir değerlendirme olduğu ve mahkemenin takdirinde olduğu kanaatinde olduğumuzu bildirir Adli Tıp Kurulu Raporudur.” beyanına yer verildiği görülmektedir.

Her ne kadar İdare Mahkemesince, Yönetmelik de yer alan ‘”Tıbbi veya cerrahi olarak tedavi edilebilen disk hernileri.” hükmünden amaçlananın, halihazırda mevcut olan ve tıbbi veya cerrahi olarak tedavi edilebilecek disk hernileri olduğu, davacının 18/12/2009 tarihinde bel fıtığı nedeniyle opere olduğu ve halihazırda kök basısı bulgularına ve disk hernisine rastlanılmadığı bu nedenle davacının sağlık şartları yönünden Polis Merkezi öğrencisi olmasını engelleyen herhangi bir durumunun bulunmadığı belirtilmiş ve bu karar Bölge İdare Mahkemesi’nce yerinde bulunmuş olsa da; dava konusu işlem tarihinde yürürlükte olan 04/08/2003 günlü, 25189 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği’nin Ek-3-VI-A maddesinde “…geçirilmiş bir ameliyat olmayacaktır.” hükmüne yer verilmiş olup davacının disk hernisi rahatsızlığı nedeniyle ameliyat olduğu açık olup, iki hakem hastane raporunun uyumsuz olduğu görülmektedir.

Bu durumda, yukarıda belirtilen hususlar göz önüne alınarak davacının durumunun açıklığa kavuşturulması için adli tıp kurumuna sevki yapılarak ve düzenlenecek raporda dikkate alınarak bir karar verilmesi gerekmektedir.

KARAR SONUCU:

Açıklanan nedenlerle;

1. 2577 sayılı Kanun’un 49. maddesine uygun bulunan temyiz isteminin kabulüne,

2. … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının BOZULMASINA,

3. Yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesine gönderilmesine, 04/11/2020 tarihinde kesin olarak oybirliği ile karar verildi.