Danıştay Kararı 8. Daire 2018/2087 E. 2020/4525 K. 21.10.2020 T.

Danıştay 8. Daire Başkanlığı         2018/2087 E.  ,  2020/4525 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2018/2087
Karar No : 2020/4525

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Genel Müdürlüğü
VEKİLİ : Hukuk Müşaviri …

KARŞI TARAF (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: … Polis Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü … Sınıf öğrencisi olan davacı tarafından, “iftira atmak” fiilinden dolayı yapılan soruşturmada Polis Akademisi Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nin 40/e-3. maddesinde yer alan tutum ve davranışı sabit görülerek “Eğitim Kurumundan Çıkarma” cezası ile cezalandırılmasına ilişkin Polis Akademisi Başkanlığı’nın … tarih ve … sayılı yazısı ile bildirilen … tarihli Genel Müdürlük Olur’u işleminin iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararında; yapılan soruşturma sonucunda, … tarihli ve … sayılı Soruşturma Raporunda, “Dersin veya ders dışı eğitim veya diğer faaliyetlerin akışını ve düzenini bozacak davranışta bulunmak” suçundan, Polis Akademisi Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nin 40/ç-28. maddesi gereği “hafta sonu izinsizliği” cezası, “Amir, üst ve öğretim elemanlarına karşı ciddiyetini bozacak, söz ve tavır veya davranış ile saygısızlık yapmak” suçundan, aynı Yönetmeliğin 40/d-22. maddesi gereğince, “eğitim kurumundan kısa süreli uzaklaştırma” cezası, “iftira atmak” suçundan da Yönetmeliğin 40/e-3. maddesi gereğince, “eğitim kurumundan çıkarma” cezası ile cezalandırılmasının teklif edildiği, … Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü Öğrenci Disiplin Kurulu’nun … tarihli ve … sayılı kararı ile Soruşturma Raporunda yapılan teklif uygun görülerek, davacıya isnat edilen suçtan dolayı “bir gün hafta sonu izinsizliği”, “beş gün eğitim kurumundan kısa süreli uzaklaştırma” ve “eğitim kurumundan çıkarma” cezası ile cezalandırılmasına karar verildiği, “iftira atmak” tutum ve davranışından dolayı, “eğitim kurumundan çıkarma” cezası ile cezalandırılmasına ilişkin işlemin iptali talebiyle görülen davanın açıldığı, dava konusu disiplin cezasına ilişkin eylemlerin zircirleme halinde bir bütünlük arz ettiği, bütünlük arz eden ve birbirinden bağımsız düşünülemeyen fiillere tek bir disiplin cezası verilmesi gerektiği, zircirleme halinde bir birine bağlı olan her bir fiil için ayrı ayrı disiplin cezası tesis etmenin aynı eylemler nedeniyle kişinin birden fazla disiplin cezası ile karşı karşıya kalmasına neden olacağı, aynı fiil nedeniyle birden fazla ceza verilemeyeceği hususları birlikte değerlendirildiğinde, davacının Polis Akademisi Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nin 40/e-3. maddesi gereğince “eğitim kurumundan çıkarma” cezası ile cezalandırılmasına ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: .. Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesince; istinaf başvurusuna konu İdare Mahkemesi kararının hukuka ve usule uygun olduğu ve davalı tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : … sınıf öğrencisi olan davacının işlemiş olduğu fiilden dolayı yapılan soruşturma neticesinde davacı hakkında “eğitim kurumundan çıkarma” cezası verildiği, yapılan işlemin mevzuata uygun olduğu ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davacı tarafından savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ … DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Sekizinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra dosya tekemmül ettiğinden yürütmenin durdurulması istemi hakkında ayrıca bir karar verilmeksizin işin gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle,
1. Temyiz isteminin reddine,
2. … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA,
3. Kesin olarak, 21/10/2020 tarihinde oybirliği ile karar verildi.