Danıştay Kararı 8. Daire 2016/9328 E. 2020/3557 K. 15.09.2020 T.

Danıştay 8. Daire Başkanlığı         2016/9328 E.  ,  2020/3557 K.

T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2016/9328
Karar No : 2020/3557

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı) : …
Vekili : Av. …
Karşı Taraf (Davalı) : … Üniversitesi Rektörlüğü
Vekili : Av. …
İstemin Özeti : … İdare Mahkemesinin …. tarih ve E: …, K: … sayılı kararının hukuka aykırı olduğu öne sürülerek, 2577 sayılı Kanunun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : İstemin kabulü ile Mahkeme kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Dava, Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün … tarih ve … sayılı kararı ile İşletme Ana Bilim Dalı İşletme Doktorası eğitiminden mezun olan davacı tarafından, doktora diplomasının verilmesi için … Noterliği’nin … tarih ve … sayılı ihtarnamesi ile davalı idareye yapılan 10.10.2014 (ihtarname tebliğ tarihi) tarihli başvurunun zımnen reddine yönelik işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
İdare Mahkemesince, davacının, görev yaptığı üniversitede, henüz ALES belgesi düzenlenmeden geriye dönük olarak özel öğrenci statüsü ile mali yükümlülüklerini yerine getirmeden kayıt yaptırdığının farkına varılması üzerine, Haliç Üniversitesi Disiplin Kurulu’nun, … tarih ve … sayılı kararı ile davacının, iki yarıyıl okuldan uzaklaştırma cezası ile cezalandırıldığı ve mezuniyet kararının iptaline karar verildiği anlaşıldığından davalı idarenin, doktora diploması verilmemesi yönündeki zımni ret işleminde, hukuka ve yukarıda yazılı mevzuat hükümlerine aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Haliç Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği’nin “Doktora Diploması” başlıklı 50. maddesinde, “(1) Tez çalışmasını tamamlayan öğrenci, tezin istenen sayıda nüshasını danışmanına teslim eder. Danışman, tezin yazım kurallarına uygunluğu yönünden yazılı olarak belirttiği görüşü ile tezin nüshalarını anabilim/bilim dalı başkanlığı aracılığıyla Enstitüye gönderir.
(2) Tez savunmasında başarılı olmak ve diğer koşulları da sağlamak kaydıyla doktora tezinin ciltlenmiş en az üç kopyasını ve iki CD’yi tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde Enstitüye teslim eden ve tezi şekil yönünden uygun bulunan öğrenci Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla doktora diploması almaya hak kazanır. Enstitü Yönetim Kurulu başvuru üzerine teslim süresini en fazla bir ay daha uzatabilir. Bu koşulları yerine getirmeyen öğrenci koşulları yerine getirinceye kadar diplomasını alamaz, öğrencilik haklarından yararlanamaz ve azami süresinin dolması halinde ilişiği kesilir.
(3) Doktora diploması üzerinde Enstitü anabilim/anasanat dalındaki programın YÖK tarafından onaylanmış adı bulunur. Mezuniyet tarihi tezin sınav jüri komisyonu tarafından imzalı nüshasının teslim edildiği tarihtir.
(4) Enstitü tarafından tezin tesliminden itibaren üç ay içinde doktora tezinin bir kopyası elektronik ortamda, bilimsel araştırma ve faaliyetlerin hizmetine sunulmak üzere YÖK’e gönderilir” hükmü düzenlenmiştir.
Dosyanın incelenmesinden, davacının, davalı idarede, Sosyal Bilimler Enstitü … olarak çalıştığı, özel öğrenci statüsü ile kaydını yaparak Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün … tarih ve … sayılı kararı ile İşletme Ana Bilim Dalı İşletme Doktorası programından mezun olduğu, doktora diplomasının verilmesi için … Noterliği’nin … tarih ve … sayılı ihtarnamesi ile davalı idareye 10.10.2014 tarihinde başvurduğu, bu başvurunun zımnen reddi üzerine de zımni ret işlemin iptali istemiyle bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Olayda; davacının doktora programı süresince alması gereken tüm dersleri aldığı, davalı idarenin … gün ve … sayılı kararıyla … tarihli Enstitü Yönetim Kurulu’nun … No’lu kararıyla mezun olduğunun belirtildiği, sınavlarda başarılı sayılarak mezuniyet belgesi verildiği ve bu durumun resmi internet sitesinde yayınlandığı görülmektedir.
Bu durumda, Mahkemece davacının doktora eğitiminin veya Enstitü Yönetim Kurulu’nun … No’lu kararının geçersizliğine ilişkin bir araştırma yapılması, eksiklik bulunmaması halinde davacıya doktora diploması verilmemesine ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmaktadır.
Açıklanan nedenlerle; … İdare Mahkemesinin temyize konu kararının bozulmasına, dosyanın yeniden bir karar verilmek üzere anılan Mahkemeye gönderilmesine, bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (onbeş) gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, 15/09/2020 tarihinde oyçokluğu ile karar verildi.

KARŞI OY :
(X)- İdare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.
İdare Mahkemesince verilen karar ve dayandığı gerekçe usul ve kanuna uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanması gerektiği görüşü ile aksi yönde oluşan çoğunluk kararına katılmıyorum.