Danıştay Kararı 8. Daire 2016/8065 E. 2020/6092 K. 29.12.2020 T.

Danıştay 8. Daire Başkanlığı         2016/8065 E.  ,  2020/6092 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2016/8065
Karar No : 2020/6092

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı) : …
Vekili : Av. …

Karşı Taraf (Davalı) : … Üniversitesi Rektörlüğü
Vekili : Av. …

İstemin Özeti : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının hukuka aykırı olduğu öne sürülerek, 2577 sayılı Kanunun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

Savunmanın Özeti : İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır.

Danıştay Tetkik Hakimi : …

Düşüncesi : İstemin kabulü ile Mahkeme kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Dava davacı tarafından, Piri Reis Üniversitesi Denzicilik Meslek Yüksek Okulu … Dalı’nda ilan edilen araştırma görevlisi kadrosuna atanma istemiyle yaptığı başvuru sonucunda 30.05.2014 tarihinde yapılan giriş sınavında 35 puan alarak başarısız sayılmasına karşı yapmış olduğu başvurunun reddine ilişkin olarak Üniversite Yönetim Kurulu tarafından tesis edilen … tarih, … toplantı sayılı kararın davacıyı ilgilendirir 5. maddeye yönelik işlemin; bilim sınavı sonucunun atamayı etkilemeyeceği, ALES puanının %35’i , Lisans mezuniyet puanının % 30’u giriş sınavının %35’i hesaplanmak suretiyle ilan edilen kadro sayısı kadar adayın başarı sıralamasına göre belirlenmesi gerektiği, atamanın yapılmaması için herhangi bir hukuki engelin bulunmadığı nedenleriyle hukuka ve mevzuata aykırı olduğu öne sürülerek iptali ile davaya konu işlem nedeniyle yoksun kaldığı parasal hakların ödenmesine karar verilmesi istemiyle açılmıştır.
İdare Mahkemesince, olayda, davacı ile birlikte …’ın Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksek Okulu … Dalı’nda ilan edilen araştırma görevlisi kadrosuna yapmış oldukları başvuru neticesinde, davacının girmiş olduğu bilim sınavından 60 puanın altında 35 puan alarak başarısız, …’ın ise 66,6 puan alarak başarılı sayıldığı, ilgili yönetmeliğin 12’nci maddesinin son cümlesinde, başarı puanının 65 olarak belirlendiği düzenlemesinin 24.01.2015 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanarak işlem tarihinden sonra yürürlüğe girdiği ancak, işlem tarihi itibariyle yürürlükte olan mezkur yönetmeliğin 11’nci maddesinde “sözlü sınav sonucu 60 puanın altında olanlar değerlendirme aşamasına geçemezler.” düzenlemesi karşısında, mezkur madde başlığı ve kapsamı hep birlikte değerlendirildiğinde, düzenlemenin yazılı sınavı da kapsadığı, aksi yorumla ilan edilen kadro sayıları nazara alındığında “giriş- bilim” sınav sonucunun, ölçme ve değerlendirmeye etkisinin söz konusu olamayacağı, bu durumun ise, üniversitelerin bir amacı da öğretim elemanı yetiştirme olan üniversitelerin görev, sorumluluk ve kuruluş amaçları ile bağdaşmayacağı, davacı hakkında yapılan üç aşamalı değerlendirme neticesinde toplam 58.22 puan almak suretiyle başarısız sayılma işlemine karşı yapmış olduğu başvurunun reddine ilişkin olarak Üniversite Yönetim Kurulu tarafından tesis edilen … tarih, … toplantı ve 5. madde sayılı işlemde hukuka ve mevzuata aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
31/07/2008 gün ve 26953 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen Veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “Tanımlar” başlıklı 4. maddesinde giriş sınavı, “bu Yönetmelikte belirtilen jüri tarafından yapılan sözlü sınav” olarak tanımlanmış; “Giriş sınavları” başlıklı 11. maddesinde “giriş sınavları bu Yönetmelikte belirtilen jüri tarafından sözlü olarak yapılır.” hükmü; “Değerlendirme” başlıklı 12. maddesinde “meslek yüksekokullarında ise ALES notunun %55’ini (merkezi sınavdan muaf tutulacak adayların değerlendirilmesinde; son iki yıla ait merkezi sınav notunun bulunmaması halinde ALES puanı 70 olarak kabul edilir), lisans mezuniyet notunun %30’unu ve giriş sınavı notunun %15’ini hesaplayarak ilan edilen kadro sayısı kadar adayı başarı sırasına göre belirler.” hükmü düzenlenmiştir.
04/03/2014 gün ve 28931 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen Veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 4. maddesinde giriş sınavı, “bu Yönetmelikte belirtilen jüri tarafından yapılan yazılı sınav ile yabancı dil okutmanları ve çeviriciler için yapılacak sözlü sınav” olarak tanımlanmış; 7. maddesi ile “Giriş sınavı bu Yönetmelikte belirtilen jüri tarafından ilan edilen alanla ilgili bilgi düzeyini ölçecek şekilde yazılı olarak yapılır. Ancak yabancı dil okutmanları ve çeviricilerde adayların mesleki ifade ve bilgi becerisi ile anlatım yeteneğini ölçecek şekilde sadece sözlü sınav yapılır. Sözlü sınav sonucu 60 puanın altında olanlar değerlendirme aşamasına geçemezler.” şeklinde değiştirilmiş; 24/01/2015 gün ve 29246 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Yönetmeliğin 1. maddesi ile ilgili Yönetmeliğin 12. maddesinin sonuna “değerlendirme puanı 65 puanın altında olanlar sınavlarda başarısız sayılır.” cümlesi ve 2. maddesi ile “bu maddenin yayım tarihinden önce ilan edilip ön değerlendirme ve giriş sınavı aşamaları tamamlanan öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına atamalarda 12 nci maddenin son cümlesi uygulanmaz.” geçici maddesi eklenmiştir.
Dosyanın incelenmesinden, davacı tarafından, Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksek Okulu … Dalı’nda 05.05.2014 tarihinde ilan edilen araştırma görevlisi kadrosuna atanma istemiyle yaptığı başvuru sonucunda 30.05.2014 tarihinde yapılan giriş sınavında 35 puan alarak başarısız sayılmasına karşı yapmış olduğu başvurunun reddine ilişkin olarak Üniversite Yönetim Kurulu tarafından tesis edilen … tarih, … Toplantı sayılı kararın davacıyı ilgilendirir 5. maddeye yönelik işlemin hukuka ve mevzuata aykırı olduğu öne sürülerek iptali ile davaya konu işlem nedeniyle yoksun kaldığı parasal hakların ödenmesine karar verilmesi istemiyle bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Yukarıda açıklanan mevzuatın incelenmesinden; açıktan yapılacak öğretim elemanı atamalarında dava konusu işlem tarihinde yürürlükte olan mevzuata göre giriş sınavının yazılı olarak yapılacağı, ancak yabancı dil okutmanları ve çeviriciler için sözlü sınav yapılacağı, sözlü sınav sonucu 60 puanın altında olanların başarısız sayılacağı ancak yazılı sınav için böyle bir şartın düzenlenmediği, dava konusu işlem tarihinden sonra yapılan değişiklik ile değerlendirme puanı 65 puanın altında olanların sınavlarda başarısız sayılacağı ancak bu hükmün yürürlük tarihinden önceki ilanlar için uygulanmayacağı anlaşılmaktadır.
Olayda, Piri Reis Üniversitesi Denicilik Meslek Yüksek Okulu … Dalı’nda 2 araştırma görevlisi alım ilanına davacı ile birlikte bir aday başvurmuş, davacı ön değerlendirmeyi 2. sırada tamamlamış, yazılı olarak yapılan giriş sınavından 35 puan almış, 58,22 değerlendirme puanı ile ikinci sırada açıklanmıştır. Mevzuatta açıkça giriş sınavı olarak yapılan sözlü sınavın 60 puanın altında kalmasının başarısızlık olarak düzenlendiği ve yazılı sınav yönünden bu şekilde bir puan sınırlaması yapılmadığı, dava konusu işlemden sonra yapılan değişiklik ile değerlendirme puanı 65’in altında kalanların başarısız sayılacağının düzenlendiği görüldüğünden; davacının giriş sınavının düşük olduğundan bahisle atanmamasına ilişkin işlemde hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmamaktadır.
Bu durumda, dava konusu işlemin iptaline karar verilmesi gerekmekte iken, davanın reddine ilişkin Mahkeme kararında hukuki isabet bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Açıklanan nedenlerle; …. İdare Mahkemesinin temyize konu kararının bozulmasına, dosyanın yeniden bir karar verilmek üzere anılan Mahkemeye gönderilmesine, bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (onbeş) gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, 29/12/2020 tarihinde oybirliği ile karar verildi.