Danıştay Kararı 8. Daire 2016/3708 E. 2020/3966 K. 01.10.2020 T.

Danıştay 8. Daire Başkanlığı         2016/3708 E.  ,  2020/3966 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2016/3708
Karar No : 2020/3966

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı) : …
Vekili : Av….

Karşı Taraf (Davalı) : …Üniversitesi Rektörlüğü …/…
Vekili : Av. …

Davalı Yanında Davaya Katılan :…

İstemin Özeti : …İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının hukuka aykırı olduğu öne sürülerek, 2577 sayılı Kanunun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

Savunmaların Özeti : … Üniversitesi Rektörlüğünce istemin reddi gerektiği savunulmuş olup, müdahil tarafından savunma verilmemiştir.

Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : …

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
İdare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.
İdare Mahkemesince verilen karar ve dayandığı gerekçe usul ve kanuna uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına ve temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (onbeş) gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, 01/10/2020 tarihinde oyçokluğu ile karar verildi.

KARŞI OY:
(X) Dava; …Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü (İngilizce) Bilgisayar Bilimi Ana Bilim Dalı öğretim görevlisi kadrosuna yapmış olduğu başvuru sonucu 1. yedek olarak belirlenen davacı tarafından, anılan kadroya müdahil …’ün yapmış olduğu başvurunun kabulüne ilişkin işlem ile söz konusu kadroya yapılan atama işleminin ve davacının buna karşı yapmış olduğu itirazın reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
Dava konusu işlemin tesis edildiği tarih itibarıyla yürürlükte bulunan Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen Veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin ”Genel şartlar” başlığını taşıyan 6. maddesinde; ”(1) Bu yönetmelik kapsamındaki öğretim elemanı kadrolarına yapılacak atamalarda genel olarak;
a) 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinde belirtilen şartları taşımak,
b) Öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına naklen veya açıktan yapılan her türlü atamada ALES’den en az 70, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (KPDS) veya Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavından (ÜDS) en az 50 puan veya eşdeğerliliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak, şartı aranır.
(2) Üniversite ve yüksek teknoloji enstitüleri senato kararıyla, birinci fıkranın (b) bendinde belirlenen puan barajlarının üzerinde bir puanı asgari puan olarak belirleyebilirler.
(3) Yabancı dille eğitim-öğretim yapılan programlarda bu Yönetmeliğe tabi öğretim elemanı kadrolarına naklen veya açıktan yapılacak atamalarda aranacak dil puanında Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Eğitim-Öğretimi ve Yabancı Dille Eğitim-Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır.
(4) Yükseköğretim kurumları, bu Yönetmeliğe tabi öğretim elemanı kadro ilanlarında lisans veya lisansüstü mezuniyet alanları dışında adayı tanımlayan özel şartlar koyamazlar.” kuralı yer almıştır. Aynı Yönetmeliğin 7. maddesinin 5. fıkrasında; ”Öğretim görevlisi kadrosuna başvuru için aranacak özel şartlar şunlardır:
a) Lisans düzeyinde eğitim yapılan birimlere (rektörlüğe bağlı bölümler dahil) başvuracak öğretim görevlisi adaylarında en az yüksek lisans mezunu veya lisans mezunu olmak şartıyla en az alanında on yıl tecrübeli olmak,
b) Güzel Sanatlar Fakülteleri, Eğitim Fakültelerinin Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümleri, Konservatuarlar ile ön lisans düzeyinde eğitim yapılan birimlere başvuracak öğretim görevlisi adaylarında en az lisans mezunu olmak ve belgelendirmek kaydıyla alanları ile ilgili iki yıl tecrübeli olmak.” kuralına yer verilmiştir.
04.12.2008 gün ve 27074 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmeliğin 28.06.2009 gün ve 27272 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelikle değişik 7. maddesinin ilk üç bendinde; ”(1) Yükseköğretim kurumlarında bazı ön lisans, lisans veya lisansüstü programlarda dersler, senato kararı ve Yükseköğretim Genel Kurulunun onayı alınarak, sadece belirli bir yabancı dille veya Türkçe ve belirli bir yabancı dille karma olarak verilebilir. Derslerin Türkçe ve belirli bir yabancı dille karma olarak verildiği programlarda zorunlu ve seçmeli derslere ilişkin kredi saatlerinin asgari yüzde otuzluk kısmının bu yabancı dille verilmesi şarttır.
(2) Bir yükseköğretim kurumunda öğretim dili genel olarak Türkçe olmakla birlikte, bazı seçmeli dersler kısmen veya tamamen yabancı dille okutulabilir. Ancak, bunun için de, senato kararı ve Yükseköğretim Genel Kurulunun onayı şarttır.
(3) Birinci ve ikinci fıkralar kapsamına giren programlarda yabancı dille verilen derslerin bu dile hakim olan öğretim elemanları tarafından ve bu dille verilmesi sağlanır. Bu programlarda ancak aşağıdaki şartlardan birini taşıyan öğretim elemanları yabancı dille ders verebilirler:
a) Türkçe dışındaki öğretim dilinin, öğretim elemanının ana dili olması.
b) Öğretim elemanının lisans veya doktora öğrenimini bu dilin anadili olarak konuşulduğu ülkede ya da Türkiye’deki bir üniversitede derslerin sadece bu dille verildiği bir programda tamamlamış olması.
c) 5 inci maddenin üçüncü fıkrasının (b) ve (c) bentlerinde belirtilen sınavlarda yüz tam puan üzerinden asgari seksen puanla başarılı olması.” kuralına yer verilmiştir.
Davaya konu kadro ilanının özel şartlar kısmında; “Bilgisayar Mühendisliği Bölümü lisans mezunu olmak, YDS, ÜDS veya KPDS sınavından en az 80 puan almış veya eş değerliliği YÖK tarafından kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak. En az on yıl alanında tecrübe sahibi olmak” koşullarına yer verilmiştir. Genel şartlar kısmının 3. maddesinde; Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Kamu Personeli Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavından (KPDS) veya Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavından (ÜDS) en az 80 puan veya eşdeğerliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak; 4. maddesinde ise; “Yabancı dille eğitim-öğretim yapılan programlarda bu Yönetmeliğe tabi öğretim elemanı kadrolarına naklen veya açıktan yapılacak atamalarda aranacak dil puanında Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Eğitim- Öğretimi ve Yabancı Dille Eğitim- Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmeliğin 7. maddesinin 3. fıkrasındaki hükümleri uygulanır.” koşulları yer almıştır.
Olayda, davacının yabancı dil puanının 80 olduğu, davaya konu kadroya atanan müdahil …’ün yabancı dil puanının ise 75 olmasına karşın, İdare tarafından, …’ün, … Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden mezun olduğu ve bu bölümün eğitim dilinin İngilizce olması nedeniyle Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmeliğin 7/3 maddesi kapsamında değerlendirilmesi ve yabancı dil puanının 80 olarak kabul edilmesi gerektiğine karar verildiği anlaşılmıştır.
Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik gereği yabancı dille verilen derslerin bu dile hakim olan öğretim elemanları tarafından ve bu dille verilmesi gerekmekle birlikte, davaya konu kadro ilanında akademik şartların dikkate alınması sonucu açıkça yabancı dil puanının en az 80 puan olması gerektiği koşuluna yer verilmiştir. Bununla birlikte; dava konusu işlemin tesis edildiği tarih itibarıyla yürürlükte bulunan Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen Veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 6. maddesi uyarınca, üniversite ve yüksek teknoloji enstitülerinin senato kararıyla, birinci fıkranın (b) bendinde belirlenen puan barajlarının üzerinde bir puanının asgari puan olarak belirleyebileceği kuralına yer verilerek bu konuda üniversitelere bir takdir yetkisi tanınmış ve davaya konu kadro ilanında bu şarta yer verilmiştir.
Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmeliğin 7/3 maddesinde, yabancı dille ders verebilecek öğretim elemanları kurala bağlanmış olup, dava konusu husus müdahilin yabancı dille ders verebilmesinin dışında, davaya konu kadro ilanının hem özel hem genel kısmında açıkça belirtilen yabancı dil şartının sağlanıp sağlamamasına ilişkindir. Aksi değerlendirme ile doğrudan anılan Yönetmelik uygulanacak ise özel şart kısmında en az 80 puan olarak yabancı dil şartının aranmasının bir anlamı olmayacaktır.
Nitekim, davaya konu kadro ilanında, en az 80 puan almış olmak yönündeki yabancı dil şartına akademik bir nitelik olarak özel şartlar kısmında yer verildiği ve bu şartın taşınması gerektiği anlaşıldığından, bu şart taşınmaksızın, Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmeliğin 7/3 maddesinin uygulanacağının kabul edilmesinin, kadro ilanında yer alan özel şartın dikkate alınmaması sonucuna yol açacağı açıktır
Bu durumda; davaya konu kadro ilanının gerek genel şartlar gerek özel şartlar kısmında açıkça yabancı dil puanı olarak en az 80 puan almış olmak şartı aranmasına karşın, anılan kadroya bu şart taşınmaksızın atama yapılmasının hukuka aykırı olduğu anlaşıldığından, davayı reddeden İdare Mahkemesi kararında hukuka uyarlık bulunmadığı, bozulması gerektiği oyu ile aksi yönde oluşan çoğunluk kararına katılmıyorum.