Danıştay Kararı 8. Daire 2016/15178 E. 2020/4516 K. 21.10.2020 T.

Danıştay 8. Daire Başkanlığı         2016/15178 E.  ,  2020/4516 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2016/15178
Karar No : 2020/4516

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı) : …

Karşı Taraf (Davalı) : … Kurulu Başkanlığı

Vekili : Av. …
İstemin Özeti : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının hukuka aykırı olduğu öne sürülerek, 2577 sayılı Kanunun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : Davacının eylemlerinin güvenlik güçleri tarafından tutulan TAPE kayıtlarına göre değerlendirildiği, bunun dışında davalı idarece herhangi bir tanık dinlenilmediği, disiplin cezasına Başsavcılıkça yürütülen soruşturma kapsamında toplanan delillere göre karar verildiği hususları göz önüne alındığında söz konusu disiplin cezasının tam anlamıyla yargısal denetiminin yapılabilmesi için Temyiz aşamasında olan ceza davası kararının bekletici mesele yapılarak, Yargıtay tarafından verilecek karar sonrasında disiplin cezasının hukuka uygunluğunun değerlendirilmesi gerektiği düşünülmektedir..

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
İdare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.
İdare Mahkemesince verilen karar ve dayandığı gerekçe usul ve kanuna uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına ve temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (onbeş) gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, 21/10/2020 tarihinde oyçokluğu ile karar verildi.

KARŞI OY :

X- Dava, Öğretim Görevlisi olarak görev yapmakta olan davacının, hakkında yapılan soruşturma sonucunda Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği uyarınca “kamu görevinden çıkarma” cezası ile cezalandırılmasına ilişkin işlemin iptali ile işlem nedeniyle yoksun kaldığı parasal hakların yasal faizi ile birlikte ödenmesine karar verilmesi istemiyle açılmıştır.
İdare Mahkemesince, davacı hakkında yapılan soruşturma neticesinde hazırlanan soruşturma raporunun ve disiplin soruşturması sırasında alınan tanık ifadeleri ile diğer bilgi ve belgelerin birlikte değerlendirilmesinden, davacıya isnat edilen fiilin herhangi bir tartışmaya yer verilmeksizin ortaya konulduğundan davacının “kamu görevinden çıkarma” cezası ile cezalandırılması yolunda tesis edilen dava konusu işlemde hukuka aykırılık görülmediği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Olayda, … Cumhuriyet Başsavcılığı’nca davalı üniversiteye gönderilen yazı ile aralarında davacının da bulunduğu üniversitede çalışan bazı kişilerin kanunun suç saydığı fiilleri işlemek amacıyla suç örgütü kurmak, örgüt faaliyetleri çerçevesinde rüşvet, cinsel saldırı, fuhşa aracılık suçlarından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alındığının bildirilmesi üzerine davalı üniversite tarafından bu kişiler hakkında soruşturma açıldığı, bu soruşturma kapsamında … Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan soruşturma ile ilgili bilgi ve belgelerin istenildiği, soruşturmanın da bu bilgi belgelere göre yapılarak davacı hakkında söz konusu fiillerin güvenlik güçleri tarafından ortaya konan TAPE kayıtları ile sabit olduğu bu nedenle davacının Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları disiplin Yönetmeliği’nin 11. maddesinin (e) bendi uyarınca Kamu görevinden çıkarma cezası ile cezalandırılmasına karar verildiği anlaşılmaktadır.
Diğer taraftan davacı hakkında yürütülen ceza soruşturması sonucunda … Ağır Ceza Mahkemesin’e … Esas sayılı dosya ile dava açıldığı, ceza mahkemesinin … tarih … sayılı kararı ile davacının şantaj, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, cinsel saldırı suçlarından beraatine, rüşvet almak ve vermek suçundan ise iki kez 4’er yıl 2’şer ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verildiği , söz konusu kararın temyiz aşamasında olduğu ve kesinleşmediği görülmektedir.
Bu kapsamda, her ne kadar idare hukukunda disiplin cezasının yargısal denetiminde ceza mahkemesi kararının beklenilmesinin zorunluluğu bulunmasa da, dosya kapsamında incelenen disiplin soruşturma raporunda davacının eylemlerinin güvenlik güçleri tarafından tutulan TAPE kayıtlarına göre değerlendirildiğinde, disiplin cezasına Başsavcılıkça yürütülen soruşturma kapsamında toplanan delillere göre karar verildiği hususları göz önüne alındığında söz konusu disiplin cezasının tam anlamıyla yargısal denetiminin yapılabilmesi için Temyiz aşamasında olan ceza davası kararının bekletici mesele yapılarak, Yargıtay tarafından verilecek karar da göz önüne alınarak disiplin cezasının hukuka uygunluğunun denetlenmesi gerektiği görüşüyle oluşan çoğunluk kararına katılmıyorum.