Danıştay Kararı 8. Daire 2016/13049 E. 2020/4499 K. 21.10.2020 T.

Danıştay 8. Daire Başkanlığı         2016/13049 E.  ,  2020/4499 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2016/13049
Karar No : 2020/4499

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı) : …

Karşı Taraf (Davalı) : … Üniversitesi Rektörlüğü – ..
Vekili : Av. …
İstemin Özeti : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının hukuka aykırı olduğu öne sürülerek, 2577 sayılı Kanunun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

Savunmanın Özeti : İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır.

Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : İstemin kabulü ile Mahkeme kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Dava; davacının, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü için ilan edilen dört adet yardımcı doçentlik kadrosuna yaptığı atanma başvurusunun reddine ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
İdare Mahkemesince; olayda; davacının doçentlik başvurusunun ilanda yer alan özel koşulları sağlamaması nedeniyle değil, Ege Üniversitesi Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Kriterlerindeki koşulları sağlamaması nedeniyle reddedildiği; topladığı puanlar açısından öngörülen koşulu sağlamasına rağmen davacının “uluslararası veya ulusal hakemli dergilerde tek yazarlı veya birinci isim olarak yer aldığı en az iki özgün makale yayımlamış olması” koşulunu sağlamadığı anlaşılan davacının başvurusunun reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu’nun dava konusu işlem tarihinde yürürlükte olan haliyle 23. maddesinin (a) bendinde; “Bir üniversite biriminde açık bulunan yardımcı doçentlik, isteklilerin başvurması için rektörlükçe ilan edilir. Fakültelerde ve fakültelere bağlı kuruluşlarda dekan, rektörlüğe bağlı enstitü ve yüksek okullarda müdürler; biri o birimin yöneticisi, biri de o üniversite dışından olmak üzere üç profesör veya doçent tespit ederek bunlardan adayların her biri hakkında yazılı mütalaa isterler. Dekan veya ilgili müdür kendi yönetim kurullarının görüşünü de aldıktan sonra önerilerini rektöre sunar. Atama rektör tarafından yapılır.” hükmüne, aynı maddenin (c) bendinde de; “Üniversiteler, yardımcı doçentlik kadrosuna atama için bu maddede aranan asgari koşulların yanında, Yükseköğretim Kurulunun onayını almak suretiyle, münhasıran bilimsel kaliteyi artırmak amacına yönelik olarak, bilim disiplinleri arasındaki farklılıkları da göz önünde bulundurarak, objektif ve denetlenebilir nitelikte ek koşullar belirleyebilirler.” hükmüne yer verilmiştir.
Ege Üniversitesi Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Kriterleri arasında; “1-Ege Üniversitesinin hazırladığı ölçütlerden toplanması gereken taban puan 75 dir. Yardımcı Doçentlik için yeniden yapılacak başvurularda, dolan atama dönemi içinde en az ek 45 puan kazanılması gerekir. 2-Ayrıca bu puanlar kapsamında; Yardımcı doçentlik başvurularında ilk atama için adayın uluslararası veya ulusal hakemli dergilerde tek yazarlı veya birinci isim olarak yer aldığı en az iki özgün makale yayımlaması gerekir. Yeniden yapılacak atamalarda yine aynı tip dergilerde tek yazarlı veya birinci isim olmak kaydıyla en az bir özgün makalesinin olması gerekir.” koşulları yer almaktadır.
Dava dosyasının incelenmesinden; Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümünde boş bulunan toplam 4 adet yardımcı doçent kadrosu için 28.12.2014 tarihinde ilan yapıldığı, ilanda, Fizik bilim dalında Kesirsel Matematik ile İstatiksel Matematik konusunda doktora yapmış olmak, Superizinli Permi Beta Bozunmaları konusunda makaleleri olmak, Fizik Bilim Dalında Ajan-Lipid etkileşimlerinin termal ve spektroskopik özelliklerinin incelenmesi konusunda doktora yapmış olmak, Fizik Bilim Dalında Oksit Kristallerinin özelliklerinin totoluminesans spektroskop ile incelenmesi konusunda doktora yapmış olmak koşullarının yer aldığı, başvuruların … tarih … sayılı Yönetim Kurulu kararıyla oluşturulan komisyon tarafından incelendiği, komisyonun davacının başvurusuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirme sonucunda düzenlenen 16.1.2015 tarihli raporunda; davacının tek yazarlı veya birinci isim olduğu herhangi bir makalesinin olmadığının ve ilanda belirtilen koşulları sağlamadığının belirtildiği, davacının başvurusunun koşullara uygun olmadığından bahisle ön inceleme aşamasında reddedildiği, durumun dava konusu … tarih … sayılı işlemle davacıya bildirilmesi üzerine görülmekte olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Davaya konu komisyon raporunun incelenmesi neticesinde davacının başvurusunun ön inceleme aşamasında komisyonca Ege Üniversitesi Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Kriterlerinde belirtilen ”Yardımcı doçentlik başvurularında ilk atama için adayın uluslararası veya ulusal hakemli dergilerde tek yazarlı veya birinci isim olarak yer aldığı en az iki özgün makale yayımlaması gerekir.” kriterine uygun olmadığı ve başvurulan dört adet yardımcı doçent kadrosundan hiçbirinin ilan koşullarına uymadığı gerekçeleriyle reddedildiği görülmektedir.
Ege Üniversitesi Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Kriterlerinde belirtilen koşul açısından yapılan inceleme:
Davacının, idareye sunduğu iki makalede, makalenin yayınlandığı dergi formatı uyarınca yazar isimlerinin soyisime göre alfabetik sıralanması nedeniyle birinci yazar olarak yazılmamasına rağmen katkıyı ağırlıklı olarak kendisinin sunmuş olduğuna ilişkin iddiasını yazıya döktüğü ve bu yazının söz konusu iki makalede yer alan diğer yazarlarca da imzalanarak dikkate değer bir belge niteliğine büründüğü görüldüğünden, davacının söz konusu makalelerde birinci isim olarak katkıyı sunduğuna ilişkin iddiası gerekli şekilde değerlendirilip araştırılmadan İdare Mahkemesince bu açıdan koşulu sağlayamadığı yönündeki gerekçesinde hukuka uyarlık görülmemiştir.
Davaya konu yardımcı doçent kadrosunun ilan koşulları açısından yapılan inceleme:
Her ne kadar Üniversiteler münhasıran bilimsel kaliteyi artırmak amacına yönelik olarak, bilim disiplinleri arasındaki farklılıkları da göz önünde bulundurarak ek koşullar belirleyebilseler de, belirlenen ek koşulların objektif ve denetlenebilir nitelikte olması yanı sıra ihtiyaç ve hizmet gerekleri doğrultusunda oluşturulması gerekmektedir. Dava konusu olayda idarenin ek koşulları belirlemesine sebep olarak sunduğu hususların ihtiyaç ve hizmet gerekleri doğrultusunda bilimsel kaliteyi arttırma amacına yönelik olup olmadığının Mahkemece irdelenerek değerlendirilmesi gerekirken, bu husus araştırılmadan karara varılması da hukuka uygun görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle; … İdare Mahkemesinin temyize konu kararının bozulmasına, dosyanın yeniden bir karar verilmek üzere anılan Mahkemeye gönderilmesine, bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (onbeş) gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, 21/10/2020 tarihinde oybirliği ile karar verildi.