Danıştay Kararı 8. Daire 2016/12817 E. 2020/4122 K. 07.10.2020 T.

Danıştay 8. Daire Başkanlığı         2016/12817 E.  ,  2020/4122 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2016/12817
Karar No : 2020/4122

Temyiz İsteminde Bulunan (Davalılar) : 1- … Valiliği
2- … Kaymakamlığı
Vekilleri : Av. …

Karşı Taraf (Davacı : … Özel Eğitim Basım Yayın Ajans Turizm Sanayi Ve Ticaret Ltd Şti.
Vekili : Av. …

İstemin Özeti : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının hukuka aykırı olduğu öne sürülerek, 2577 sayılı Kanunun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.

Danıştay Tetkik Hakimi : …

Düşüncesi : İstemin kabulü ile Mahkeme kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince dosyanın tekemmül ettiği anlaşıldığından yürütmenin durdurulması istemi hakkında karar verilmeyerek işin gereği görüşüldü:
Dava; … Eğitim Merkezi Kursunun kapatılması, kurum kurucusunun 5 yıl geçmeden tekrar kurum açma veya bir kurum devir alma ya da ortak olma izni verilmemesi, eğitim personeli ve diğer personel ile öğrenci/kursiyerlere ilişkin bütün defterlerin, dosyaların ve diğer evrakın Özel Öğretim Bölümüne teslimine ilişkin Bahçelievler Kaymakamlığı’nın … tarih ve … sayılı işleminin iptali istemiyle açılmıştır.
İdare Mahkemesince; kurum açma izni veren Milli Eğitim Bakanlığı’nca ilgili mevzuat ve usulde paralellik ilkesi gereği bir kapatma kararı verilmeksizin Valilikçe adı geçen kurumun işyeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilerek kapatılmasına ilişkin işlemde ve bu kapatma kararının bildirimi ve uygulanması yönündeki dava konusu Bahçelievler Kaymakamlığı’nın … tarih ve … sayılı işleminde yetki yönünden hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun 3. maddesinde “Bir kurumda öğretime başlayabilmek için kurum açma izni alınması zorunludur. İzin başvuruları ilgili millî eğitim müdürlüğüne yapılır. Valilikçe yapılan inceleme sonucunda açılması uygun görülen okullar dışındaki kurumlara kurum açma izni verilir. Valilikçe açılması uygun görülen okullara ilişkin başvurular ise kurum açma izni verilmek üzere Bakanlığa gönderilir. Kurum açma izni talebinin valilikçe reddedilmesi hâlinde, kurucu veya kurucu temsilcisi tarafından taleplerinin reddine ilişkin işlemin tebliğinden itibaren onbeş iş günü içinde Bakanlığa itirazda bulunulabilir. İtiraz, Bakanlıkça onbeş iş günü içinde karara bağlanır. Kurum açma izni alınmadıkça, kuruma öğrenci kaydı yapılamaz.” hükmüne yer verilmiştir.
Dosyanın incelenmesinden, davalı idarece … Eğitim Merkezi Kursunun muhtelif tarihlerde denetlendiği, ilk denetimde anılan kursun 3 ay süreyle geçici olarak kapatılmasına karar verildiği, ikinci denetimde ise davacı kurumun diğer personel statüsünde çalışan …’e ilişkin çalışma onayı almadığı ve bu konudaki eksikliği tamamlamadığı gerekçesiyle sürekli kapatılmasının teklif edildiği, bu teklifin Bakanlığa iletilmesi üzerine Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün … günlü yazısı ile adı geçen kurumun Valilikçe MEBBİS kayıtlarının kapatılması halinde Bakanlıkça işyeri açma ve çalışma ruhsatının iptal edileceği, kurum kapatma onayı ile birlikte iptal edilebilmesi için kuruma ait işyeri açma ve çalışma ruhsatının bir örneğinin gönderilmesinin istenildiği, … günlü ve … sayılı Valilik işlemiyle … sayılı Kanunu’nun 7. maddesi gereğince adı geçen kurumun işyeri açma ve çalışma ruhsatının iptal edilerek kapatılmasına, kurum kurucusunun 5 yıl geçmeden tekrar kurum açma veya bir kurum devir alma ya da ortak olma izni verilmemesine, kurum müdüründen alınacak belgelerin kurum dosyasıyla birlikte İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce korunmasına karar verildiği, bu işlemin dava konusu işlemle davacı kuruma bildirilmesi ve evrakın teslim edilmesinin istenilmesi üzerine ise bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Her ne kadar İdare Mahkemesince davacı kuruma ait Özel Öğretim Kurumu Ruhsatnamesi’nin … tarih ve … sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Emri gereğince verildiği ve kurum açma izni Milli Eğitim Bakanlığınca verildiğinden 5580 sayılı Kanunu’nun 7. maddesi gereğince kapatma kararının da açma izni veren Bakanlıkça verilmesi gerektiği gerekçesiyle dava konusu işlem yetki yönünden iptal edilmiş ise de; davacı şirkete ait kurumun kurs niteliğinde olduğu ve dava konusu işlem tarihinde de yürürlükte bulunan mevzuat hükümleri uyarınca okullar dışındaki kurumlara kurum açma izninin Valilikçe yapılan inceleme sonucunda verileceği, valilikçe açılması uygun görülen okullara ilişkin başvuruların kurum açma izni verilmek üzere Bakanlığa gönderileceği dikkate alındığında dava konusu işlemde yetki yönünden hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Bu durumda, yetki yönünden hukuka uygun olan işlem hakkında işin esasına yönelik yapılacak değerlendirme neticesinde bir karar verilmesi gerekirken aksi yöndeki temyize konu Mahkeme kararında hukuki isabet bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle; … İdare Mahkemesinin temyize konu kararının bozulmasına, dosyanın yeniden bir karar verilmek üzere anılan Mahkemeye gönderilmesine, bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (onbeş) gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, 07/10/2020 tarihinde oybirliği ile karar verildi.