Danıştay Kararı 8. Daire 2016/11645 E. 2020/4296 K. 13.10.2020 T.

Danıştay 8. Daire Başkanlığı         2016/11645 E.  ,  2020/4296 K.

T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2016/11645
Karar No : 2020/4296

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı) : …
Vekili : Av. …

Karşı Taraf (Davalı) : … Üniversitesi Rektörlüğü – …/…
Vekili : Av. … – (Aynı adreste)

İstemin Özeti : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E: …, K: … sayılı kararının hukuka aykırı olduğu öne sürülerek, 2577 sayılı Kanunun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

Savunmanın Özeti : İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır.

Danıştay Tetkik Hakimi : …

Düşüncesi : İstemin kabulü ile Mahkeme kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Dava, … Üniversitesi Mühendislik Fakültesi … Mühendisliği Bölümü’nde açık bulunan bir adet yardımcı doçent kadrosuna davacının atanma talebinin reddine ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
İdare Mahkemesince; dava konusu kadro için yapılan ilanda yer alan özel koşulun ihtiyaç ve hizmet gerekleri doğrultusunda getirilebilecek özel ve ilan edilen kadroya özgü, spesifik bir koşul olduğu, her üç jüri üyesi tarafından düzenlenen raporlarda davacının anılan koşulu taşımadığının ortaya konulduğu, dolayısıyla dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılarak davanın reddine karar verilmişştir.
2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu’nun dava konusu işlem tarihinde yürürlükte bulunan 23. maddesinde; “a. Bir üniversite biriminde açık bulunan yardımcı doçentlik, isteklilerin başvurması için rektörlükçe ilan edilir. Fakültelerde ve fakültelere bağlı kuruluşlarda dekan, rektörlüğe bağlı enstitü ve yüksekokullarda müdürler; biri o birimin yöneticisi, biri de o üniversite dışından olmak üzere üç profesör veya doçent tespit ederek bunlardan adayların her biri hakkında yazılı mütalaa isterler. Dekan veya ilgili müdür kendi yönetim kurullarının görüşünü de aldıktan sonra önerilerini rektöre sunar. Atama, rektör tarafından yapılır. Yardımcı doçentler bir üniversitede her seferinde ikişer veya üçer yıllık süreler için en çok 12 yıla kadar atanabilirler. Her atama süresi sonunda görev kendiliğinden sona erer. b. Yardımcı doçentliğe atanmada aranacak şartlar: (1) Doktora veya tıpta uzmanlık unvanını veya Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulunca tespit edilecek belli sanat dallarının birinde yeterlik kazanmış olmak, (2) Fakülte, enstitü veya yüksekokul yönetim kurullarınca, biri o dilin öğretim üyesi olmak üzere seçilecek üç kişilik bir jüri tarafından; sınava girenin kendi bilim alanında Türkçeden yabancı dile, yabancı dilden Türkçeye 150 – 200 kelimelik bir çeviriyi kapsayan yabancı dil sınavını başarmak. c. Üniversiteler, yardımcı doçentlik kadrosuna atama için bu maddede aranan asgari koşulların yanında, Yükseköğretim Kurulunun onayını almak suretiyle, münhasıran bilimsel kaliteyi artırmak amacına yönelik olarak, bilim disiplinleri arasındaki farklılıkları da göz önünde bulundurarak, objektif ve denetlenebilir nitelikte ek koşullar belirleyebilirler.” hükmü bulunmaktadır.
Dosyanın incelenmesinden, … Üniversitesi Mühendislik Fakültesi … Mühendisliği Bölümü’nde açık bulunan bir adet yardımcı doçent kadrosu için 19.02.2015 tarihinde ilana çıkıldığı, söz konusu ilanda “2 boyutlu mamografik verilerde görüntü işleme teknikleriyle kanserli bölge tanısı konusunda bilimsel çalışmalar yapmış olmak” özel şartına yer verildiği, yapılan ilan üzerine anılan kadroya atanmak üzere davacı ile birlikte toplam üç adayın müracaat ettiği, buna karşılık adaylardan birinin yabancı dil sınavına girmediği, adayların durumlarını tespit etmek üzere biri kadro ihdas edilen birim başkanı olmak üzere birim yöneticisi, biri aynı bölüm öğretim üyesi ve bir diğeri de … Üniversitesi öğretim üyesi olmak üzere üç öğretim üyesinin belirlendiği ve öğretim üyelerinden adaylar hakkında mukayeseli rapor istenildiği, her üç öğretim üyesinin de kadroya ataması gerçekleştirilen …’in kadroya atanması teklifinde bulunduğu, Mühendislik Fakültesi Yönetim Kurulu’nun … tarih ve … sayılı kararı ile üç öğretim üyesinden alınan mukayeseli raporlar değerlendirilmek suretiyle anılan kadroya …’in atanmasına karar verildiği, anılan kararın … tarihinde rektör tarafından onaylandığı anlaşılmaktadır.
Yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerinden, üniversitelerin yardımcı doçentlik kadrosuna atama için aranan asgari koşulların yanında, münhasıran bilimsel kaliteyi artırmak amacına yönelik olarak, bilim disiplinleri arasındaki farklılıkları da göz önünde bulundurarak, objektif ve denetlenebilir nitelikte ek koşullar belirleyebilecekleri görülmekle birlikte, söz konusu ek koşulların mevzuatta belirtilen özellikleri taşıdığı ve idari ihtiyaçlar doğrultusunda belirlendiğinin kanıtlanabilir nitelikte olması gerekmektedir. Dava konusu bilgi ve belgelerin incelenmesi neticesinde, bir adet yardımcı doçent kadrosu ilanında belirtilen özel şartın idarenin ihtiyaçları doğrultusunda belirlenip belirlenmediği hususunun Mahkemece ara kararıyla sorulup araştırılması, araştırma sonrası elde edilen bilgiler neticesinde gerekli görülmesi halinde bilirkişi heyeti oluşturularak davacının ve diğer değerlendirmeye tabi adaylardan hangisinin atamaya yetkin olduğunun açıklığa kavuşturulması gerekirken, belirtilen araştırmalar yapılmadan verilen, temyize konu kararda hukuka uyarlık görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle; … İdare Mahkemesinin temyize konu kararının bozulmasına, dosyanın yeniden bir karar verilmek üzere anılan Mahkemeye gönderilmesine, bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (onbeş) gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, 13/10/2020 tarihinde oyçokluğu ile karar verildi.

KARŞI OY :
(X)- Dosyanın incelenmesinden; … Üniversitesi Mühendislik Fakültesi … Mühendisliği Bölümü’nde açık bulunan bir adet yardımcı doçent kadrosu için 19.02.2015 tarihinde ilana çıkıldığı, söz konusu ilanda “2 boyutlu mamografik verilerde görüntü işleme teknikleriyle kanserli bölge tanısı konusunda bilimsel çalışmalar yapmış olmak.” özel şartına yer verildiği, yapılan ilan üzerine anılan kadroya atanmak üzere davacı ile birlikte toplam üç adayın müracaat ettiği, adayların durumlarını tespit etmek üzere biri kadro ihdas edilen birim başkanı olmak üzere birim yöneticisi, biri aynı bölüm öğretim üyesi ve bir diğeri de … Üniversitesi öğretim üyesi olmak üzere üç öğretim üyesinin jüri olarak belirlendiği, söz konusu öğretim üyelerince adaylar hakkında sunulan mukayeseli raporda, davacının ilanda belirtilen özel şartı taşımamasının yanı sıra nitelikli yayınlarının büyük çoğunluğunun mekanik mühendisliği ile ilgili olduğu, biyomedikal görüntü işleme alanında yayınının mevcut olmadığı, …’in, biyomedikal görüntü işleme konusunda çalışmalarının ve etkinliğinin derecesi gibi hususlar gerekçe gösterilerek her üç öğretim üyesince de kadroya ataması gerçekleştirilen …’in kadroya atanması teklifinde bulunulduğu, Mühendislik Fakültesi Yönetim Kurulu’nun … tarih ve … sayılı kararı ile üç öğretim üyesinden alınan mukayeseli raporlar değerlendirilmek suretiyle anılan kadroya …’in atanmasına karar verildiği, anılan kararın 10.04.2015 tarihinde rektör tarafından onaylandığı anlaşılmaktadır.
Üniversitelerin yardımcı doçentlik kadrosuna atama için belirleyebilecekleri ek koşulların münhasıran bilimsel kaliteyi artırmak amacına yönelik, bilim disiplinleri arasındaki farklılıkları da göz önünde bulundurarak, objektif ve denetlenebilir nitelikte olması gerektiğinden, dava konusu olayda belirlenen ek koşulun mevzuatta belirlenen özelliklerle birlikte idarenin ihtiyaçları doğrultusunda oluşturulması gerektiği açıktır. Ancak jüri üyelerince davacının atanmamasına gerekçe olarak sunulan, davacının ek koşulda belirtilen şartı taşımadığı hususu dışında diğer hususların önemi değerlendirildiğinde, dava konusu işlemde netice itibariyle hukuka aykırılık görülmediğinden, sonucu itibariyle hukuka uygun olan Mahkeme kararının yukarıda belirtilen gerekçeyle onanması gerektiği görüşüyle çoğunluk kararına katılmıyoruz.