Danıştay Kararı 8. Daire 2016/10541 E. 2020/4501 K. 21.10.2020 T.

Danıştay 8. Daire Başkanlığı         2016/10541 E.  ,  2020/4501 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 2016/10541
Karar No: 2020/4501

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): …

Karşı Taraf (Davalı): … Üniversitesi Rektörlüğü
Vekili : Av. …

İstemin Özeti: … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…/…, K:…/… sayılı kararının hukuka aykırı olduğu öne sürülerek, 2577 sayılı Kanunun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

Savunmanın Özeti: İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır.

Danıştay Tetkik Hakimi: …
Düşüncesi: İstemin reddi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
İdare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.
İdare Mahkemesince verilen karar ve dayandığı gerekçe usul ve kanuna uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına ve temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (onbeş) gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, 21/10/2020 tarihinde oyçokluğu ile karar verildi.

KARŞI OY :

(X)- Dava, … Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürlüğünde müdür olarak görev yapmakta olan davacı tarafından, hakkında başlatılan disiplin soruşturması sonrası kınama disiplin cezası ile cezalandırılmasının ardından müdürlük görevinden alınmasına yönelik … tarih ve …sayılı işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 20. maddesinin (b) bendinde “Yüksekokul müdürü, üç yıl için ilgili fakülte dekanının önerisi üzerine rektör tarafından atanır. Rektörlüğe bağlı yüksekokullarda bu atama doğrudan rektör tarafından yapılır. Süresi biten müdür tekrar atanabilir.” hükmü; 26. maddesinin (b) bendinde ise “Profesörlüğe yükseltilerek atama yapılabilmesi için: 1) Üniversitelerde veya yüksek teknoloji enstitülerinde atama yapılacak olan profesörlük kadroları, rektörlük tarafından ilan edilir. 2) Profesörlük kadrosuna başvuran adayların durumlarını ve bilimsel niteliklerini tespit etmek için üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü yönetim kurulunca en az üçü başka üniversitelerden veya yüksek teknoloji enstitülerinden olmak üzere ilan edilen kadronun bilim alanıyla ilgili beş profesör seçilir. Bu profesörler her aday için ayrı ayrı olmak üzere birer rapor yazarlar ve kadroya atanacak birden fazla aday varsa tercihlerini bildirirler. Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü yönetim kurulunun bu raporları göz önünde tutarak alacağı karar üzerine, rektör atamayı yapar.” hükmü yer almaktadır.
Dava dosyasındaki bilgi ve belgelerin incelenmesinden, davacının … ili, … Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürlüğünde müdür olarak görev yapmakta iken Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu profesör kadrosu atama jürisinde bulunan öğretim üyelerine mektup göndererek başvuran adaylardan birinin tercih edilmesi yönünde telkinde bulunduğunun iddia edildiği, söz konusu mektubun gönderildiği davacı tarafından kabul edilmekle birlikte, yazının adaylardan birinin tercihine yönelik telkin amacıyla değil arz edilen hassasiyetler hakkında bilgilendirme amacıyla yazıldığının belirtildiği, mektup gönderilen jüri üyelerinden diş hekimliği fakültesi dekanı … başvurusu üzerine davacı hakkında soruşturması açıldığı ve … tarih ve … sayılı işlem ile kınama disiplin cezasının verildiği; disiplin cezası sonrasında disiplin cezasına dayanak fiil nedeniyle … tarih ve … sayılı işlemle müdürlük görevinden alınan davacı tarafından bu işlemin iptali istemiyle bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

Davacı tarafından jüri üyelerine gönderilen mektubun içeriği ve davacı tarafından kullanılan ifadeler incelendiğinde, söz konusu mektubun jüri üyelerinin kararlarını etkileyecek nitelikte ve ağırlıkta olmadığı, nitekim yazının adaylardan birinin tercihine yönelik telkin amacıyla yazılmadığı, yazıda, oluşturulan jürinin tamamı protetik diş tedavisi profesörlerinden oluştuğundan ayrımcılık yapılma ihtimalini ortadan kaldırmak adına ortodonti uzmanlık alanının öneminin de göz önünde bulundurulması gerektiğine ilişkin bilgilendirme yapılmasına yönelik ifadelerin yer aldığı görüldüğünden, davacının söz konusu yazı nedeniyle müdürlük görevine son verilmesi işleminde hukuka uyarlık olmadığı gerekçesiyle temyize konu Mahkeme kararının bozulması gerektiği kanaatiyle çoğunluk kararına katılmıyoruz.