Danıştay Kararı 8. Daire 2010/8818 E. 2011/257 K. 25.01.2011 T.

8. Daire         2010/8818 E.  ,  2011/257 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 2010/8818
Karar No: 2011/257

Temyiz İsteminde Bulunan : …
Karşı Taraf : … Rektörlüğü – …/İSTANBUL
Vekili : …
İstemin Özeti : Davacının … Üniversitesi’ne girmesinin yasaklanmasına dair 08.03.2007 tarihli ilan işleminin iptali istemiyle açılan davada; davacının 5316 sayılı Af Yasasından yararlanarak tanınan üç sınav hakkından başarılı olamaması üzerine Hukuk Fakültesi Yönetim Kurulu kararıyla kaydının silindiği, kampüse her isteyenin alınmamasının güvenlik gereği olduğu, kaydı bulunmayan davacının da kampüse alınmasının mümkün olmadığı, bu nedenle tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davayı reddeden … İdare Mahkemesinin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının; işlem tarihinde halen öğrenci olduğu öne sürülerek, 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi …’ın Düşüncesi : Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği uyarınca, yükseköğretim kurumlarında eğim gören öğrenciler hakkında soruşturma süresiyle ve yükseköğretim kurumu binalarıyla sınırlı olarak giriş yasağı konabilmektedir. Ne Yönetmelikte ne de diğer yükseköğretim mevzuatında, öğrencilerin kampüse girişinin yasaklanmasına dair bir düzenleme yer almadığından, davacının Üniversite kampüsüne girişinin yasaklanmasına dair işlemde hukuka uyarlık bulunmamakta olup, aksi yöndeki İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Uyuşmazlık, davacının … Üniversitesi’ne girmesinin yasaklanmasına dair 08.03.2007 tarihli ilan işleminin iptali isteminden kaynaklanmaktadır.
Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinin “Soruşturma Sırasında Tedbir” başlıklı 18. maddesinde;”Soruşturmacılar; zaruri gördükleri takdirde soruşturma süresince, sanık öğrencilerin yükseköğretim kurumu binalarına girmesinin yasaklanması hususunda karar verilmesini disiplin soruşturmasını yaptırmaya yetkili merciden isteyebilirler. Yetkili mercinin kararı uygulanır. Öğrencinin, disiplin suçunu işlendikten sonra yükseköğretim kurumu içinde yer değiştirmesi veya yükseköğretim kurumunu değiştirmiş bulunması veya yükseköğretim kurumundan her ne sebeple olursa olsun ayrılmış olması, soruşturma açılmasına, devamına ve gerekli kararların alınmasına engel teşkil etmez.” hükmü yer almaktadır.
Dosyanın incelenmesinden, … Üniversitesi … Fakültesi öğrencesi iken, azami öğrenim süresi içinde mezun olamadığından bahisle kaydı silinen davacının, 5316 sayılı Yasa uyarınca kaydını yenilemek suretiyle yeniden öğrencilik sıfatı kazandığı, 08.03.2007 tarihinde ders seçmek üzere kampüse geldiğinde, fotoğraflı, kişisel öğrenci bilgilerini içeren ve üzerinde “kampüse girişi yasaktır” ibaresi bulunan belgenin giriş kapısına asılarak, kampüse girişinin özel güvenlik görevlileri tarafından fiilen engellendiği iddiasında bulunarak, … Üniversitesi’ne girişinin yasaklanmasına dair işlemin iptali istemiyle bu davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Yukarıda aktarılan mevzuat hükmü uyarınca, disiplin suçu işlediği iddia olunan öğrenciler hakkında disiplin soruşturması açıldığında, soruşturmacı, zaruret gördüğü takdirde ve soruşturma süresince, disiplin soruşturmasını yaptırmaya yetkili merciden, sanık öğrencilerin yükseköğretim kurumu binalarına girmesinin yasaklanması hususunda karar verilmesini isteyebilmektedir. Yetkili merci tarafından ilgili öğrencinin yükseköğretim kurumu binalarına girmesinin yasaklanmasına dair bir karar alınması durumunda ise, bu karar uygulanarak öğrencinin anılan yerlere girmesi engellenebilecektir. Ancak, buradaki yaptırım soruşturma süresiyle ve yükseköğretim kurumu binalarıyla sınırlı olarak konabilmektedir.
Bu durumda, ne yukarıda belirtilen düzenlemede ne de yükseköğretim mevzuatında, öğrencilerin kampüse girişinin yasaklanmasına dair bir düzenleme yer almadığından ve davacı hakkında da açılmış bir soruşturma bulunmadığından, davacının Üniversite kampüsüne girişinin yasaklanmasına dair işlemde hukuka uyarlık bulunmamakta olup, aksi yöndeki İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet görülmemiştir.
Öte yandan, davacının kaydının silinmesi nedeniyle Üniversite kampüsüne girişinin yasaklandığı belirtilmiş ise de, davacının kaydı 20.03.2007 gün ve … sayılı … Fakültesi Yönetim Kurulu kararıyla silinmiş, dava konusu işlem ise 08.03.2007 tarihinde tesis edilmiştir. Dolayısıyla, işlemin tesis edildiği tarihte davacının kaydı da silinmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, … İdare Mahkemesi kararının bozulmasına, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine … gününde oybirliği ile karar verildi.