Danıştay Kararı 8. Daire 2010/1692 E. 2010/1580 K. 31.03.2010 T.

8. Daire         2010/1692 E.  ,  2010/1580 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 2010/1692
Karar No: 2010/1580
Temyiz İsteminde Bulunan : …
Karşı Taraf : 1-…
2-…
İstemin Özeti : … Sulama Birliği Başkanlığı Meclis Üyeliği seçiminin iptali istemiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin işlemin … Valiliği İl Mahalli İdareler Müdürlüğü’nün 11.05.2009 gün ve … sayılı işleminin iptali istemiyle açılan davayı incelenmeksizin reddeden … İdare Mahkemesinin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının; hukuka aykırı olduğu öne sürülerek, 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Danıştay Tetkik Hakimi … Düşüncesi : Davacı tarafından temyiz isteminden vazgeçildiği bildirildiğinden, vazgeçme nedeniyle inceleme olanağı kalmayan temyiz istemi hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verilmesi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü :
Uyuşmazlık, … Sulama Birliği Başkanlığı Meclis Üyeliği seçiminin iptali istemiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin işlemin … Valiliği İl Mahalli İdareler Müdürlüğü işleminin iptali isteminden doğmuştur.
Dosyanın incelenmesinden; davacı tarafından 24.03.2010 tarihinde verilen ve Danıştay Başkanlığı kaydına giren dilekçe ile davacının davadan ve temyiz talebinden vazgeçtiği bildirilmiş bulunmaktadır.
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 31. maddesi ile göndermede bulunulan Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 91. maddesinde, feragat iki taraftan birinin talep sonucundan vazgeçmesi olarak tanımlanmış; 93. maddesinde feragat beyanının dilekçe ile veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılabileceği; 95. maddesinde de, feragatin kesin bir hükmün hukuki sonuçlarını hasıl edeceği, hükümleri yer almıştır.
İptal davalarında Dairece karar verildikten sonra temyiz aşamasında davadan feragat isteminin incelenebilmesi için öncelikle İdare Mahkemesi kararının usulüne uygun olarak temyiz edilmiş olması, yani temyiz incelemesinin yapılabilmesi gerekmektedir. Aksi halde davadan feragat istemi konusunda karar verecek olan İdare Mahkemesinin kararının feragat istemi görüşülmek üzere kaldırılması mümkün olamayacak, dolayısıyla davadan feragat istemi incelenemeyecektir.
Olayda ise davacı tarafından aynı anda temyiz isteminden ve davadan vazgeçildiğinden, temyiz isteminin feragat nedeniyle incelenme olanağı kalmamış olması nedeniyle, bu aşamada davadan feragat istemi hakkında da karar verilme olanağı bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenle, feragat nedeniyle temyiz istemi hakkında karar verilmesine yer olmadığına, yargılama giderlerinin temyiz isteminde bulunan üzerinde bırakılmasına 31.03.2010 gününde oybirliği ile karar verildi.