Danıştay Kararı 8. Daire 2009/3485 E. 2009/4384 K. – T.

8. Daire         2009/3485 E.  ,  2009/4384 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 2009/3485
Karar No: 2009/4384

Temyiz İsteminde Bulunan(Davacı): …
Vekili : …
Karşı Taraf(Davalı): Aydın İl Özel İdaresi
Vekili : …
İstemin Özeti : … İli, … İlçesi, … Köyü ve … Köylerinin … Köyü adı altında birleştirilmesinin uygun olacağı yönündeki … İl Genel Meclisinin 21.11.2007 gün ve 594 sayılı kararının iptali istemiyle açılan davada; 5442 sayılı Yasanın 2. maddesi ile Sınır Anlaşmazlığı Mülki Ayrılma ve Birleşme ile Köy Kurulması ve Kaldırılması Hakkında Yönetmeliğin 29. ve 47. maddeleri uyarınca mülki birleşme sürecinde İl Genel Meclisi kararlarının iki köyün birleştirilmesi adına istişari nitelikte olduğu, mülki birleşme konusunda icrai nitelikte işlem yapma yetkisini İçişleri Bakanlığının haiz bulunduğu ve bu nedenle, dava konusu işlemin kesin ve yürütülebilir nitelikte bir işlem olmadığı gerekçesiyle davayı incelenmeksizin reddeden … 1. İdare Mahkemesinin … gün ve E:…., K:… sayılı kararının, işlemin İçişleri Bakanlığı işlemine temel teşkil etmesi nedeniyle icrai olduğu ileri sürülerek, 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi … Düşüncesi : İstemin reddi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü :
İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.
İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı gerekçe usul ve yasaya uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına ve yargılama giderlerinin temyiz isteminde bulunan üzerinde bırakılmasına 30.6.2009 gününde oybirliği ile karar verildi.