Danıştay Kararı 8. Daire 2008/1728 E. 2010/4747 K. 27.09.2010 T.

8. Daire         2008/1728 E.  ,  2010/4747 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 2008/1728
Karar No: 2010/4747

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı) : …
Vekili : …
Karşı Taraf (Davalı) : Diyarbakır Valiliği
İstemin Özeti : … Belediyesi sınırlarına dahil olan mahallelerin yeni isimlerinin yanında, parantez içinde eski isimlerinin de kullanılmasına ilişkin … Belediye Meclisinin 15.9.2006 gün ve … sayılı kararının iptali istemiyle açılan davada; Anayasanın, resmi dilin Türkçe olduğuna ilişkin amir hükmü ve bütün kamu kurum ve kuruluşlarının, tüm resmi ve kamusal işlemlerinde resmi dil olan Türkçe’yi kullanmalarının, Anayasal ve yasal bir gereklilik olduğu,diğer taraftan cadde ve mahalle isimlerinin yanında eski isimlerinin parantez içinde kullanılması halinde, ilgililere hangi ismi kullanma konusunda tercih hakkı tanınmış olacağı, özellikle PTT’nin görevine giren konularda isteyenin istediği ismi kullanmasının hizmetin verimli şekilde işlemesini engelleyerek kamu düzenini bozacağı,bu durumda, davalı idarece tesis edilmiş olan dava konusu işlemde yukarıda belirtilen sebeplerle hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle işlemi iptal eden … İdare Mahkemesinin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının; dava konusu işlemin kamu yararına uygun olduğu öne sürülerek, 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi … Düşüncesi : İstemin reddi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.
İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı gerekçe usul ve yasaya uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına ve yargılama giderlerinin temyiz isteminde bulunan üzerinde bırakılmasına 27.09.2010 gününde oybirliği ile karar verildi.