8. Daire 2007/9225 E. , 2010/713 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 2007/9225
Karar No: 2010/713
Temyiz İsteminde Bulunan : …
Karşı Taraf : …
Vekilleri : …
İstemin Özeti : … Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu … olan davacının, 1/4 oranında aylıktan kesme cezasıyla cezalandırılmasına ilişkin … günlü ve … sayılı … Rektörlüğü işleminin iptali ve işlem nedeniyle uğradığı özlük ve parasal haklarının tazminine karar verilmesi istemiyle açılan davada; Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliğinin 4/d ve 8/i maddelerinden söz edilerek; davacının, öğrencisinden Okul Müdürlüğünce verilen öğrenci belgesini aldığı ve geri istendiğinde ise böyle belgeyi almadığını beyan etmesi nedeniyle hizmet içinde taşıdığı resmi sıfatın gerektirdiği itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışta bulunma fiilinin sübuta erdiği anlaşılmakta olup, davacının fiiline uyan aylıktan kesme cezası ile cezalandırılması yerinde ise de, Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliğinin 8. maddesi kapsamına giren fiillerden dolayı aylıktan kesme cezası verilmesini gerektiren durumlarda ilgilinin brüt aylığının 1/10 ila 1/8 arasında kesinti yapılması gerektiğinden, davacıya Yönetmelikte getirilen bu sınırlamayı aşar nitelikte brüt aylığının 1/4’ü oranında aylıktan kesme cezası verilmesine ilişkin dava konusu işlemde şekil yönünden hukuka uyarlık bulunmadığı gibi dava konusu işlem nedeniyle davacının yoksun kaldığı tüm parasal ve özlük haklarının dava tarihinden itibaren tazminin icap ettiği gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal eden, işlem nedeniyle yoksun kalınan tüm parasal ve özlük haklarının tazminine karar veren … İdare Mahkemesinin … günlü ve E:…; K:… sayılı kararının, eylemin sübuta ermediği, nitekim, mahkeme kararı üzerine 1/10 oranında aylıktan kesme cezası ile cezalandırıldığı ileri sürülerek, 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi … Düşüncesi : İstemin reddi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü :
İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.
İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı gerekçe usul ve yasaya uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına ve yargılama giderlerinin temyiz isteminde bulunan üzerinde bırakılmasına 15.2.2010 gününde oybirliği ile karar verildi.