Danıştay Kararı 8. Daire 2007/6791 E. 2009/352 K. – T.

8. Daire         2007/6791 E.  ,  2009/352 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 2007/6791
Karar No: 2009/352

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): … Belediye Başkanlığı
Vekili : …
Karşı Taraf (Davalı): … Kaymakamlığı
İstemin Özeti : … İli, … İlçesi, … Beldesi sınırları içerisinde bulunan … Mahallesi … Mevkiindeki parka” …”, … Mahallesi … Sokağındaki parka ” … ” adının verilmesine ilişkin … Belediye Meclisinin … gün … ile … sayılı kararlarının uygun görülmeyerek reddine ilişkin … Kaymakamlığının 13.09.2006 gün ve …. sayılı işleminin iptali istemiyle açılan davada; Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde kalan parklara isim verme yetkisinin, 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Yasasının 7/g maddesi uyarınca … Büyükşehir Belediyesine ait olması nedeniyle, … Büyükşehir Belediyesi ilk kademe belediyesi olan davacı … Belde Belediye Meclisince alınan kararların onanmayarak iade edilmesine ilişkin dava konusu kararda bu yönüyle hukuka aykırılık görülmediği gerekçesiyle davayı reddeden … İdare Mahkemesinin … gün ve E: …, K:… sayılı kararının, dava konusu işlemin mevzuata uygun olduğu öne sürülerek, 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi … Düşüncesi : İlçe belediyeleri sınırları içerisindeki parklara isim verme yetkisi ilçe belediye meclislerine ait olduğundan, aksi yöndeki değerlendirmeyle verilen İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Uyuşmazlık, … İli, … İlçesi, … Beldesi sınırları içerisinde bulunan … Mahallesi …. Mevkiindeki parka” …”, …. Mahallesi … Sokağındaki parka ” … ” adının verilmesine ilişkin … Belediye Meclisinin 13.09.2006 gün … ile … sayılı kararlarının uygun görülmeyerek reddine ilişkin … Kaymakamlığının 13.09.2006 gün ve … sayılı işleminin iptali isteminden kaynaklanmıştır.
23.07.2004 gün ve 25531 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Yasasının 28. maddesinde, Belediye Yasası ve diğer ilgili yasaların bu Yasaya aykırı olmayan hükümlerinin ilgisine göre büyükşehir, büyükşehir ilçe ve ilk kademe belediyeleri hakkında da uygulanacağı kurala bağlanmış, 5393 sayılı Belediye Yasasının “Ad Verme, Tanıtıcı Amblem ve Flama Kullanımı” başlıklı 81. maddesinde de, cadde, sokak, meydan, park, tesis ve benzerlerine ad verilmesi ve beldeyi tanıtıcı amblem, flama ve benzerlerinin tespitine ilişkin kararlarda; belediye meclisinin üye tam sayısının salt çoğunluğu, bunların değiştirilmesine ilişkin kararlarda ise, meclis üye tam sayısının üçte iki çoğunluğunun kararının aranacağı, bu kararların mülki idare amirinin onayı ile yürürlüğe gireceği düzenlemesine yer verilmiştir.
Dosyanın incelenmesinden; davacı Belediye Meclisinin … gün ve … sayılı kararı ile, … Mahallesi … Mevkiindeki parka “…”, aynı tarih ve … sayılı kararı ile de …. Mahallesi … Sokağındaki parka “…” isminin verilmesine karar verildiği, anılan kararların onay için davalı … Kaymakamlığına gönderildiği, … Kaymakamlığının davaya konu işlemiyle davacı Belediye Meclisi kararlarının uygun görülmeyerek iade edildiği anlaşılmıştır.
İdare Mahkemesince, 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Yasası uyarınca parklara isim verme yetkisinin Büyükşehir Belediyesine ait olduğu, bu nedenle davacı Belediye Meclisince alınan kararların onaylanmayarak iade edilmesine ilişkin kararda hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş ise de, yukarıda anılan mevzuat hükümleri uyarınca, parklara isim verme yetkisi ilçe belediye meclislerine ait olup, ilçe belediye meclislerince konuyla ilgili olarak alınan kararlar, mülki idare amirinin onayı ile yürürlüğe girecektir.
Bu durumda, İdare Mahkemesince belirtilen husus gözönünde bulundurularak işin esası hakkında bir karar verilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, … İdare Mahkemesi kararının bozulmasına, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine 19.01.2009 gününde oybirliği ile karar verildi .