Danıştay Kararı 8. Daire 2007/2849 E. 2007/6017 K. 14.11.2007 T.

8. Daire         2007/2849 E.  ,  2007/6017 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 2007/2849
Karar No: 2007/6017

Temyiz İsteminde Bulunan : …
Vekili : …
Karşı Taraf : …
Vekili : …
İstemin Özeti : Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı yanında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı da olan ve 2001 yılında … Üniversitesi tarafından yapılan özel burs ve sıralama sınavı sonuçlarına göre ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezince yapılan ÖSS sınavından da yeterli puan almadan … Üniversitesi Hukuk Fakültesine kayıt yaptıran, 2005 yılında da anılan fakülteden mezun olan davacının almış olduğu lisans diploması için yaptığı denklik başvurusunun cevap verilmemek suretiyle reddedilmesine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davada; her iki vatandaşlık haklarından yararlanan davacının, KKTC vatandaşı olmanın sağladığı hakla üniversiteye kayıt yaptırdığı açık olduğundan denklik başvurusunun Kıbrıs vatandaşı olarak sahip olduğu haklar çerçevesinde değerlendirilmesi gerekirken bu husus gözardı edilerek tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle iptal eden … İdare Mahkemesinin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının; hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek, 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : Davalı idare işleminin yasal düzenlemeleri, imkan ve fırsat eşitliği ilkelerini açıkça ihlal ettiği ve davacının Dokuz Eylül Üniversitesinden Lisans Denklik Tamamlama Belgesi alarak davalı idarenin subjektif iddialarını dayanaksız bıraktığı ileri sürülerek temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘ın Düşüncesi : Temyiz isteminin kabulü ile Mahkeme kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı …’nin Düşüncesi : Davacının, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde bulunan … Üniversitesinden almış olduğu Hukuk dalındaki lisans diplomasının denklik işleminin yapılması istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davada, dava konusu işlemi iptal eden idare mahkemesi kararı temyiz edilmektedir.
2547 sayılı Yasanın 45. maddesinin (a) bendinde öğrencilerin Devlet Yükseköğretim kurumlarına esasları Yükseköğretim Kurulu tarafından tesbit edilen sınavla girecekleri düzenlenmiş olup, 1999 ÖSS kılavuzunda ise 1999-2000 öğretim yılında kendi paralarıyla yurt dışında yüksek öğrenim görmek isteyenlerin yurt dışındaki öğrenciliklerinin tanınabilmesi için 1999 ÖSS’ye girmeleri ve önlisans programları için 105 ve daha fazla, lisans programları için 120 ve daha fazla puan almaları gerektiği kuralı yer almış olup, 2000 ve devam eden yıllardaki kılavuzlarda da ayni konuda düzenlemeye yer verilmiştir.
Dosyanın incelenmesinden; Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olan davacının 2001 yılında girdiği ÖSS sonucuna göre ilgili alan türünde yeterli puan almadan K.K.T.C vatandaşları için yapılan sınavda başarılı olması nedeniyle K.K.T.C … Üniversitesi Hukuk Fakültesine kayıt yaptırarak 2004-2005 öğretim yılında mezun olduğu, almış olduğu lisans diplomasına denklik verilmesi talebinin Yükseköğretim Kurulu kararı ile reddedilmesi üzerine bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmıştır.
Bu durumda yukarıda yer alan düzenlemeye göre girdiği okul için gerekli olan puanın altında puan alan davacının diploma denklik başvurusunun reddine ilişkin işlemde hukuka aykırılık bulunmadığından, işlemin iptali yolunda verilen mahkeme kararında isabet görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle mahkeme kararının bozulması gerekeceği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Uyuşmazlık; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı yanında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı da olan ve 2001 yılında … Üniversitesi tarafından yapılan özel burs ve sıralama sınavı sonuçlarına göre ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezince yapılan ÖSS sınavından da yeterli puan almadan … Üniversitesi Hukuk Fakültesine kayıt yaptıran, 2005 yılında da anılan fakülteden mezun olan davacının almış olduğu lisans diploması için yaptığı denklik başvurusunun cevap verilmemek suretiyle reddedilmesine ilişkin işlemin iptali isteminden doğmuştur.
2547 sayılı Yükseköğretim Yasasının 45. maddesinin “a” bendinde; öğrencilerin Devlet Yükseköğretim Kurumlarına esasları Yükseköğretim Kurulu tarafından tesbit edilen sınavla girecekleri düzenlenmiş olup, 2001-ÖSS Öğrenci Seçme Sınavı Kılavuzunda ise, 2001-2002 öğretim yılında kendi paralarıyla yurt dışında yüksek öğrenim görmek isteyenlerin yurt dışındaki öğrenciliklerinin tanınabilmesi için 2001 ÖSS’ye girmeleri ve önlisans programları için 105.000 ve daha fazla, lisans programları için 120.000 ve daha fazla puan almalarının gerekeceği, kuralı yer almıştır.
2547 sayılı Yükseköğretim Yasasının 7. maddesinin (p) bendinde; yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından alınmış ön lisans, lisans ve lisans üstü diplomaların denkliğinin saptanmasının, Yükseköğretim Kurulunun görevlerinden olduğu öngörülmüş, aynı yasa hükmü uyarınca uygulamaya konulan yönetmelikte de bu saptamanın hangi ölçü ve esaslara göre yapılacağı elirtilmiştir.14.7.1996 gün ve 22696 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliğinin 5. maddesinde de Diploma Denklik Komisyonunca yapılacak incelemenin usul ve esasları açıklanmıştır.
Yükseköğretim Kurulunca, yurtdışında elde edilen diplomaların Ülkemizde denkliğinin tanınabilmesi için ilgililerin yurtdışında gördükleri eğitim ve öğretimin gerek süre, gerekse de nitelik yönlerinden ilgili mevzuata uygun olup olmadığı ve Ülkemizde uygulanan yükseköğretim programlarına eşdeğerliğinin araştırılacağı tabiidir.
Dosyanın incelenmesinden, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olan (çifte vatandaş) davacının, 2001 yılında öğrenci seçme sınavında hukuk fakültelerinin öğrenci kabul ettiği EA puanında 120 puan alma koşulunu sağlayamadığı, 2001-2002 akademik yılında KKTC … Üniversitesinin yaptığı özel giriş sınavında başarılı olması üzerine Hukuk Fakültesine kayıt yaptırarak 2005 yılında mezun olduğu ve aldığı lisans diplomasına denklik verilmesi isteminin reddi üzerine bakılan davanın açılmış olduğu anlaşılmaktadır.
Bu durumda, yukarıda açıklanan düzenlemelere göre öğrencilerin yurt dışındaki üniversitelerde kendi olanakları ile eğitim görebilmeleri için yine Yükseköğretim Kurulunca belirlenen sınavlara girecekleri ve istenilen puanı almaları zorunlu olup, davacının 2001 yılında Öğrenci Seçme Sınavına girerek mezun olduğu okul için gerekli 120.000 ve üstü puanı alması gerektiği tartışmasız bulunduğundan, bu koşulu sağlamayan davacının diploma denklik başvurusunun reddine ilişkin işlemde hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
Bu durumda, aksi yönde verilen Mahkeme kararında hukuki isabet görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle … İdare Mahkemesi kararının bozulmasına, dosyanın yeniden bir karar verilmek üzere anılan Mahkemeye gönderilmesine 14.11.2007 gününde oybirliği ile karar verildi.