Danıştay Kararı 8. Daire 2007/1207 E. 2008/1829 K. 11.03.2008 T.

8. Daire         2007/1207 E.  ,  2008/1829 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 2007/1207
Karar No: 2008/1829

Temyiz İsteminde Bulunan : …
Vekilleri : …
Karşı Taraf : …
Vekili : …
İstemin Özeti : … Üniversitesi … Tıp Fakültesi öğretim üyesi olan davacının, bir yıl süreyle bilimsel araştırma ve çalışmalarında üniversitenin fon ve imkanlarından yararlanmamasına ilişkin Üniversite Yönetim Kurulunun … gün ve … sayılı işleminin iptali istemiyle açılan davada; davacı ve diğer öğretim üyelerinin yayımlanmak üzere dergiye gönderdikleri çalışma hakkında dergi editörünün iddialarının araştırılması amacıyla yapılan soruşturma sonucu düzenlenen raporda, hatalı oldukları ancak bu hatanın disiplin soruşturması yönünden cezayı gerektirmediği, bilimsel etiğe uymayan bir duruma sebebiyet verildiği, kusurlu bulunduğu nedeniyle idari yaptırım olarak tesis edilen dava konusu işlemin herhangi bir mevzuat hükmüne dayanmadığı, yönetimin genel takdir yetkisine dayanarak yönetilenlere yaptırım uygulamasının hukuken olanaklı bulunmadığı, işlemin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptal eden … İdare Mahkemesinin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının; soruşturma raporunca tesis edilen işlemin idarenin takdir yetkisi kapsamında olduğu öne sürülerek, 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘in Düşüncesi : İstemin reddi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘nun Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.
İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı gerekçe usul ve yasaya uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına ve yargılama giderlerinin temyiz isteminde bulunan üzerinde bırakılmasına 11.03.2008 gününde oybirliği ile karar verildi.