Danıştay Kararı 8. Daire 2006/6445 E. 2008/27 K. 14.01.2008 T.

8. Daire         2006/6445 E.  ,  2008/27 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 2006/6445
Karar No: 2008/27

Temyiz İsteminde Bulunan : …
Vekili : …
Karşı Taraf : … Üniversitesi Rektörlüğü
Vekili : …
İstemin Özeti : … Üniversitesi Hukuk Fakültesine 2004-2005 eğitim-öğretim yılında yatay geçiş için öğrenci kontenjanı ayrılmamasına ilişkin Fakülte Yönetim Kurulunun 10.3.2004 günlü … sayılı işleminin iptali istemiyle açılan davada; yatay geçiş için öğrenci kontenjanı ayrılıp ayrılmaması konusunda hizmet gereklerini de gözeterek karar alma hususunda idarenin takdir yetkisi bulunduğu ve yargı kararıyla zorlanamayacağı, mevzuatta kontenjan miktarının belirlenmesine ilişkin hususların ise yatay geçiş yapılmasına yetkili organca karar verilmesi halinde uygulanacağı dikkate alındığında dava konusu işlemde hukuka aykırılık görülmediği gerekçesiyle davayı reddeden … İdare Mahkemesinin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının, hukuka aykırı olduğu öne sürülerek, 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘in Düşüncesi : İstemin kabulü ile Mahkeme kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘nun Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Uyuşmazlık , … Üniversitesi Hukuk Fakültesine 2004-2005 eğitim-öğretim yılında yatay geçiş için öğrenci kontenjanı ayrılmamasına ilişkin Fakülte Yönetim Kurulunun 10.3.2004 günlü … sayılı işleminden doğmuştur.
2547 sayılı Yükseköğretim Yasasının 7/e maddesinde, yükseköğretim kurumlarında eğitim- öğretim programlarının asgari ders saatlerini ve sürelerini, öğrencilerin yatay ve dikey geçişleriyle ve yüksekokul mezunlarının bir üst düzeyde öğrenim yapmalarına ilişkin esasları Üniversitelerarası Kurulunun da görüşlerini alarak tespit etmek Yükseköğretim Kurulunun görevleri arasında sayılmıştır.
Anılan Yasa hükmü uyarınca hazırlanan ve 21.10.1982 gün ve 17845 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe konulan Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına ilişkin Yönetmeliğinin 2. maddesinde, yatay geçişlerin ancak eşdeğer eğitim programları uygulayan yükseköğretim kurumları arasında, yıl sistemi uygulanan yükseköğretim kurumlarında ders yılı başında; yarıyıl sistemi uygulanan yükseköğretim kurumlarında her yarıyıl başında ve dersler başlamadan önce geçiş için başvurulan fakülte ve yüksekokulların yönetim kurullarının kararı ile yapılacağı, 3. maddesinde, geçişlerin, fakülteler ve yüksekokullarca geçişin yapılacağı sınıfın giriş yılındaki yükseköğretim kurumuna giriş kontenjanı ile her sınıfta mevcut öğrenci sayısı arasındaki farkı aşmamak koşulu ile tespit edilen ve üniversitesince ilan edilen sayı ile bağlı olarak yapılacağı, ancak, bu sayının eğitim-öğretim programını takip eden öğrenci mevcudu 50’ye kadar olanlarda 2, 50-100 arasında bulunanlarda 3, 100-150 arasında olanlarda 4, 150-200 arasında olanlarda 5 ve 200’den fazla olanlar için de 6’dan aşağı olamayacağı, 4. maddesinde ise, öğrencinin geçiş başvurusunu, geçmek istediği yükseköğretim kurumuna, ders yılı veya yarıyılın başlamasından 10 gün öncesine kadar yapmak zorunda olduğu, fakülte yönetim kurullarının, her akademik yılda, kendi kurumlarına yapılan geçiş başvurularını dikkate alarak; her sınıf için, eşdeğer çeşitli öğretim kurumlarında geçiş imkanı sağlamak üzere öğrencilerin gelebileceği kurumların öğrenci kontenjanları esas alınarak kontenjan ayıracağı, geçiş yapmak isteyen öğrencilerin başvurularının her eşdeğer yükseköğretim kurumu için ayrı ayrı olmak üzere kendi aralarında başarı oranlarına göre sıralanmaya tabi tutulacağı, o kuruma ayrılan kontenjana göre geçişin sağlanacağı, kuruma ayrılan kontenjan dolmadığı takdirde puan yüksekliği esas alınarak kalan kontenjanın diğer kurumlara tahsis edilebileceği öngörülmüş bulunmaktadır.
Dosyanın incelenmesinden, … Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi olan davacının yatay geçiş istemiyle 15.07.2004 günü … Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığına başvuruda bulunduğu, anılan Dekanlığın 27.07.2004 gün ve … sayılı yazısı ile, Fakültelerinin öğrenci kontenjanın 257 olarak belirlenmesine rağmen 2. sınıf öğrencisi sayısının 359 olması nedeniyle Fakülte Yönetim Kurulunun 10.03.2004 gün ve … sayılı oturumunda alınan karar ile 2004 – 2005 öğretim yılında 2. sınıfa yatay geçiş kontenjanı ayrılmadığı gerekçesiyle davacının başvurusunun değerlendirilmesinin mümkün olmadığının bildirildiği, bu işlemin dayanağı olan 10.03.2004 günlü … Üniversitesi Hukuk Fakültesi Yönetim Kurulu kararının iptali istemiyle bu davanın açıldığı anlaşılmıştır.
Dava konusu edilen ve … Üniversitesi Rektörlüğünün … gün ve … sayılı yazısı üzerine alınan … Üniversitesi Hukuk Fakültesi Yönetim Kurulunun 10.03.2004 günlü, 07 Toplantı sayılı 4 nolu kararında, “Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri çerçevesinde 2004-2005 öğretim yılında Fakültemize alınacak öğrenci kontenjanının belirlenmesinde;
Fakültemiz 2001-2002 öğretim yılından itibaren 1. sınıftan başlayarak Aktif Eğitim Sistemine geçmiş olması nedeniyle 2004-2005 öğretim yılında kontenjan ayrılmamasına,
Ayrıca Yükseköğretim Kurumları arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümleri madde 3.’e göre geçişler fakülteler ve yüksekokullarca geçişin yapılacağı sınıfın giriş yılındaki Yükseköğretim Kurumuna giriş kontenjanı ile her sınıfta mevcut öğrenci sayısı arasındaki farkı aşmamak koşulu ile tespit edilmesi gerektiğinden Fakültemizde öğrenci kontenjanı 257 olarak belirlenmiş, ancak sınıf mevcutlarımız 2. sınıfta 359, 3. sınıfta 230 4. sınıfta 507 kişidir.
Bu nedenlerden ötürü 2004-2005 öğretim yılında Fakültemize Türkiye Cumhuriyeti’nde ve Yabancı Üniversitelerden yatay geçiş için kontenjan ayrılmasının mümkün olmadığına; oybirliği ile karar verildi.” denilmektedir.
Yukarıda metni alınan Yasa hükmü ile bir yükseköğretim kurumunda öğrenim görmekte iken başka bir yükseköğretim kurumuna yatay geçiş yapılabilmesi esaslarını belirleme görevinin Yükseköğretim Kuruluna verildiği, anılan Kurulun ise yayımladığı Yönetmelik ile bu esasları belirlediği, asıl amacın öğrencilerin yatay geçişinin sağlanması olduğu ve bu amaç doğrultusunda Fakülte Yönetim Kurullarına sadece kontenjanların sayısını belirleme yönünde takdir yetkisi tanındığı, bunun dışında yönetim kurulunun Yönetmeliği uygulayıp uygulamama gibi bir seçeneğinin bulunmadığı anlaşılmaktadır. Bu nitelikte bir takdir yetkisi tanınmasının Yönetmeliğin düzenleniş amacına aykırı olacağı kuşkusuzdur. Diğer taraftan, anılan Yönetmelikteki “kontenjan ayırır”, “geçiş sağlanır”, ” tahsis edilir” gibi ifadeler de bu yargıyı doğrulamaktadır.
Belirtilen durumda, yasal düzenlemelerde öngörülmeyen ve üniversite veya fakülte yönetim kuruluna düzenleme yapma yetkisi tanınmayan bir hususta, Yükseköğretim Kurulunca çıkarılan Yönetmelik hükümlerine aykırı bir şekilde tesis edilen … Üniversitesi Hukuk Fakültesi kararında hukuka uyarlık bulunmadığından, söz konusu kararın iptali istemiyle açılan davayı reddeden İdare Mahkemesi kararında da isabet görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, … İdare Mahkemesi kararının bozulmasına, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine 14.01.2008 gününde oyçokluğu ile karar verildi .
Azlık Oyu (X) : 2547 sayılı Yükseköğretim Yasasının ” Yüksek Öğretim Kurulunun Görevleri” başlıklı 7. maddesinde ve Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik maddelerinde, Yükseköğretim kurumlarına, başka yükseköğretim kurumlarında okuyan öğrencilerden kendi kurumlarına yatay geçiş yaptırmalarını teminen kontenjan belirlemeleri konusunda bir yükümlülük verilmemiştir.
Yasa ve Yönetmelikte getirilen hükümlerle yatay geçişin usul ve esasları belirlenmiş ancak kontenjan tespiti, hangi sınıflara yatay geçiş olanağının tanınacağı gibi hususlarda fakültelerin yönetim kurullarına takdir yetkisi tanınmış bulunmaktadır.
Bu çerçevede, davalı Üniversitenin Hukuk Fakültesinin öğrenci kapasitesi gözönünde tutularak 2004-2005 eğitim-öğretim yılında yatay geçiş kontenjanı ayrılmamasında ve davacının 2. sınıfa yatay geçiş talebinin bu gerekçe ile reddinde hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
Bu gerekçelerle, davayı reddeden İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği görüşü ile aksi yönde verilen çoğunluk kararına katılmıyorum.