Danıştay Kararı 8. Daire 2006/2832 E. 2007/2860 K. 14.05.2007 T.

8. Daire         2006/2832 E.  ,  2007/2860 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 2006/2832
Karar No: 2007/2860

Temyiz İsteminde Bulunan : …
Vekil : …
Karşı Taraf : … Üniversitesi Rektörlüğü
Vekili : …
İstemin Özeti : … Üniversitesi, Yapı İşleri Daire Başkanlığına bağlı ısı santralinde memur olarak görev yapan davacının, görevden çekilmiş sayılma cezasıyla cezalandırılmasına ilişkin Üniversite Disiplin Kurulunun 07.10.2003 tarihli, … sayılı kararının iptali istemiyle açılan davada; dava dosyasının incelenmesinden, davacının kardeşi ile birilikte, üniversiteye ait demir atölyesinin önünde bulunan hurda demirleri araçlarına yükleyip götürmeye çalışarak hırsızlığa teşebbüs ettiklerinin yapılan disiplin soruşturması ve … Sulh Ceza Mahkemesindeki yargılanmaları ile sübuta erdiği anlaşıldığından, dava konusu işlemde hukuka aykırılık gerekçesiyle davayı reddeden … İdare Mahkemesinin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının; yapılan işlemde mevzuata uyarlık bulunmadığı öne sürülerek, 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘ın Düşüncesi : İstemin reddi gerekeceği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘ün Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Uyuşmazlık, Üniversitede memur olarak görev yapan davacının, görevinden çekilmiş sayılma cezasıyla cezalandırılmasına ilişkin Üniversite Disiplin Kurulu kararının iptali isteminden kaynaklanmaktadır.
Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliğinin, Üniversite Öğretim Mesleğinden veya Kamu Görevinden Çıkarma Cezasını Gerektiren Fiil ve Halleri düzenleyen 11/a-1 maddesinde, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu veya diğer Kanunlarda yer alan hükümler uyarınca çalışmalarına Yükseköğretim Kurumu ve üst kuruluşunun yetkili organlarınca izin verilenler hariç, yükseköğretim kurumlarından başkayerde ücretli veya ücretsiz resmi veya özel bir iş görmek, ek görev almak veya serbest meslek icra etmek üniversite öğretim mesleğinden çıkarma cezasını gerektiren fiil ve haller arasında sayılmış olup, 16. maddesinde ise, geçmiş hizmetleri sırasında çalışmaları olumlu olan ve iyi veya çok iyi derecede sicil alan yönetici ve öğretim elemanları ile memurlar ve diğer personel için verilecek cezalarda bir derece hafif olanının uygulanabileceği kurala bağlanmıştır. Yine aynı Yönetmeliğin 33. maddesinin (d) fıkrasında, üniversite öğretim mesleğinden veya kamu görevinden çıkarma cezasının, disiplin amirlerinin bu yoldaki isteği üzerine, Yüksek Disiplin Kurulu kararı ile verileceği kuralı yer almıştır.
Dosyanın incelenmesinden, … Üniversitesi, Yapı İşleri Daire Başkanlığına bağlı ısı santralinde memur olarak görev yapan davacının kardeşi ile birilikte, üniversiteye ait, demir atölyesinin önünde bulunan hurda demirleri araçlarına yükleyip götürmeye çalışarak hırsızlığa teşebbüs ettikleri nedeniyle hakkında yapılan soruşturma sonucu soruşturmacı tarafından düzenlenen raporda, davacının eyleminin kamu görevinden çıkarma cezasını gerektiren Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliğinin 11/b-6 maddesinde belirtilen fiillerden olduğu, ancak davacının geçmiş hizmetleri gözönünde tutularak görevinden çekilmiş sayılma cezası ile cezalandırılmasının teklif edildiği, bu teklif uyarınca Üniversite Disiplin Kurulunca da aynı Yönetmeliğinin 10. maddesi uyarınca davacının görevden çekilmiş sayılma cezasıyla cezalandırıldığı anlaşılmakta ise de, anılan yönetmelik hükümleri uyarınca kamu görevinden çıkarma cezası ancak Yüksek disiplin Kurulu tarafından verilebileceğinden, bu cezanın bir altının verilmesi konusundaki takdir yetkisinin kullanımının da Yüksek Disiplin Kuruluna ait olduğu kuşkusuzdur.
Bu durumda, soruşturmacı tarafından bir alt ceza değerlendirmesi yapılarak teklif edilen ve Üniversite Disiplin Kurulunca da teklif doğrultusunda davacıya verilen cezada, yetki yönünden hukuka uyarlık bulunmadığından, davanın esası incelenerek davanın reddi yönünde verilen mahkeme kararında yasal isabet görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle … İdare Mahkemesi kararının bozulmasına, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine 14.05.2007 gününde oybirliği ile karar verildi.