Danıştay Kararı 8. Daire 2005/6155 E. 2007/1584 K. 20.03.2007 T.

8. Daire         2005/6155 E.  ,  2007/1584 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 2005/6155
Karar No: 2007/1584

Temyiz İsteminde Bulunan : …
Vekili : …
Karşı Taraf : … Kaymakamlığı
İstemin Özeti : … İli, … İlçesi, … Köyünde bulunan işyerine içkili restaurant işletme izni verilmesi istemiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin … gün ve … sayılı … Kaymakamlığı işleminin iptali istemiyle açılan davada, içkili restaurant izni talep edilen yerin komutanlık binasına 15 Km. uzaklıkta bulunması, anılan yerde daha önceden vuku bulan olaylara aradaki mesafe nedeniyle gecikmeli olarak ulaşılması ve çıkan olaylara müdahale edilememesi gözetildiğinde, anılan yerin asayiş ve emniyet yönünden sakıncalı bulunduğundan, işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davayı reddeden .. İdare Mahkemesinin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının, işletme izni istenilen yerin bitişiğinde 3 adet daha içkili restaurant bulunduğu, Kaymakamlık kararının subjektif ve gerçeklere aykırı olduğu öne sürülerek, 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti: Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘in Düşüncesi : 2803 sayılı Jandarma Teşkilatı Görev ve Yetkileri Kanunu uyarınca, jandarmanın, idari kolluk olarak emniyet ve asayiş ile kamu düzenini sağlamak, korumak ve kollamak görevleri bulunmaktadır.
Yasa ile bu görevler açıkça jandarmaya tevdi edilmişken adına işletme izni talep edilen yerin, komutanlık binasına uzak mesafede olduğundan ve çıkabilecek olaylara müdahalede bulunmanın gecikebileceğinden bahisle, emniyet ve asayiş açısından sakıncalı bulunduğu gerekçesiyle tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı ve aksi yönde olan İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘in Düşüncesi: İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü :
Uyuşmazlık, … İli, … İlçesi, … Köyü Muhtarlığına ait işyerini kiralayan davacının, anılan işyerine içkili restaurant işletme izni verilmesi istemiyle … Kaymakamlığına yaptığı başvurunun, işletme hakkında yapılan araştırma neticesinde, buranın emniyet ve asayiş yönünde sakıncalı bulunduğu gerekçesiyle reddine ilişkin işlemin iptali isteminden kaynaklanmıştır.
2803 sayılı Jandarma Teşkilatı Görev ve Yetkileri Kanununun “Jandarmanın Genel Olarak Görevleri” başlıklı 7. maddesinde; emniyet ve asayiş ile kamu düzenini sağlamak, korumak ve kollamak, jandarmanın mülki görevleri arasında sayılmıştır.
Dosyanın incelenmesinden, … İlçe Jandarma Komutanlığı’nın işletmede yapılan denetim sonucu tanzim ettiği 18.06.2003 günlü tutanakta, işletmede çıkabilecek olaylarda işletmenin komutanlığa 15 Km. uzakta olmasından dolayı ani müdahalelerde gecikmelere sebep olunabileceğinin belirtildiği,bu tespitler doğrultusunda … İlçe Jandarma Komutanlığınca işletmenin emniyet ve asayiş yönünden sakıncalı bulunduğuna ilişkin 8.7.2003 günlü yazının, … Kaymakamlığı oluruna sunulduğu görülmüştür.
Yukarıda anılan Yasa hükmü uyarınca, idari kolluk olarak, emniyet ve asayiş ile kamu düzenini sağlamak, korumak ve kollamak jandarmanın görevlerindendir. Bu durumda, işletme izni talep edilen yerin komutanlık binasına uzak mesafede olduğundan, herhangi bir olay nedeniyle yapılacak müdahalenin gecikebileceği gerekçesiyle emniyet ve asayişin sağlanamayacağı yolundaki iddialar kabul edilemez. Davacı başvurusunun, başkaca bir neden gösterilmeksizin, salt belirtilen sakıncaları bulunduğu gerekçesiyle reddedilmesinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Öte yandan, Jandarma tarafından tutulan ve dava konusu işlemin dayanağı olan 18.6.2003 günlü tutanakta, işletmenin …-… karayoluna 35 metre mesafede olduğu ve davalı idarenin savunmasında da, devlet karayolları üzerinde bulunan yapı ve tesislerde alkollü içki satılmasına izin verilmesinin yasak olduğu, işletmeye bu nedenle de ruhsat verilmesinin mümkün olmadığı belirtilmiş olup, İdare Mahkemesince bu hususta da değerlendirme yapılması gerekeceği açıktır.
Açıklanan nedenlerle, … İdare Mahkemesi kararının bozulmasına, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine 20.3.2007 gününde oybirliği ile karar verildi.