Danıştay Kararı 8. Daire 2005/4185 E. 2007/878 K. 19.02.2007 T.

8. Daire         2005/4185 E.  ,  2007/878 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 2005/4185
Karar No: 2007/878
Temyiz İsteminde Bulunan : …
Vekili : …
Karşı Taraf : … Üniversitesi Rektörlüğü
Vekili : …
İstemin Özeti : … Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalında araştırma görevlisi olan ve kadrosu 2547 sayılı yasanın 35. maddesi uyarınca … Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesine geçici olarak tahsis edilen davacının görev süresinin uzatılmayarak ilişiğinin kesilmesine ilişkin Dekanlığın 17.8.2004 gün ve … sayılı yazısıyla bildirilen işlemin iptali istemiyle açılan davada; davacının 2547 sayılı Yasanın 33. maddesi uyarınca Lisansüstü eğitimi için yurtdışına gönderildiği, 22.11.2001 tarihinde yurda dönerek fakültedeki görevine başladığı, doktora eğitimini tamamlamak üzere yaptığı başvuru kabul edilerek kadrosunun 2547 sayılı Yasanın 35. maddesi uyarınca geçici olarak … Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesine tahsis edildiği, davacının daha sonra verdiği dilekçeyle ekonomik koşullarından bahsederek yeniden bir borç altına girmek istemediğini ve imzalaması istenen kefalet ve taahhüt senedini imzalamadığı, bunun üzerine Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı görüş yazıları da dikkate alınarak, istenen kefalet ve taahhüt senedini imzalamayan ve kadrosu geçici olarak … Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesine aktarılmasına rağmen buradaki görevine başlamayan davacı hakkında tesis edilen işlemde hukuka aykırılık görülmediği gerekçesiyle davayı reddeden … İdare Mahkemesinin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının; kefalet ve taahhüt senedi imzalamamasının ilişik kesme nedeni olamayacağı öne sürülerek, 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : Mahkeme kararının onanması gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘nın Düşüncesi : Dosyanın incelenmesinden dava konusu işlemin Rektörlükçe mi yoksa Dekanlıkca mı tesis edildiği anlaşılamadığından bu hususların araştırılarak çıkan sonuca göre yeniden karar verilmesi gerekirken eksik incelemeye ve araştırmaya dayalı kararın bozulması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘nin Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.
İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı gerekçe usul ve yasaya uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına ve yargılama giderlerinin temyiz isteminde bulunan üzerinde bırakılmasına 19.02.2007 gününde oybirliği ile karar verildi.