Danıştay Kararı 8. Daire 2005/3766 E. 2007/1639 K. 23.03.2007 T.

8. Daire         2005/3766 E.  ,  2007/1639 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2005/3766
Karar No: 2007/1639
Davacı : …
Davalılar : 1- İçişleri Bakanlığı
2- Emniyet Genel Müdürlüğü
Davanın Özeti : Davacının, polis meslek yüksek okulundan ilişiğinin kesilmesine ilişkin Polis Akademisi Başkanlığının 9.11.2004 gün ve … sayılı işlemi ile bu işlemin dayanağı Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinin Ekler, Ek.3.IV.Göz Hastalıkları üçüncü bendinde yer alan “lazer müdahalesi geçirmemiş olacaktır” ibaresinin askeri okullara giriş şartlarında bu şartın yer almadığı, sağlık raporunda her iki gözünde de görmenin tam olduğu, diskomotopsi bulunmadığı, lazer operasyonunun ileride ortaya çıkacak etkileri konusunda bilirkişi incelemesi yapılması gerektiği, asker ve polis olmasında bir sakınca olmadığının belirtildiği ve Yönetmeliğin Anayasa’ya aykırı olduğu iddia edilerek iptali istenilmektedir.
İçişleri Bakanlığının Savunmasının Özeti: Davacının lazer operasyonu geçirdiği sabit olduğundan, polislik mesleğine ve hukuka uygun olarak düzenlenen Yönetmelik uyarınca tesis edien işlemde hukuka aykırılık olmadığı öne sürülerek davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.
Emniyet Genel Müdürlüğünün Savunmasının Özeti : İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘ın Düşüncesi : Davanın reddi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘ün Düşüncesi : Davacı, polis meslek yüksek okulundan ilişiğinin kesilmesine ilişkin Polis Akademisi Başkanlığı İşlemi ile bu işlemin dayanağı Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinin Ekler, EK.3.IV.Göz Hastalıkları üçüncü bendinde yer alan “lazer müdahalesi geçirmemiş olacaktır.” ibaresinin iptalini istemektedir.
29.8.2001 gün ve 24508 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Polis Meslek Yüksekokulları Giriş Yönetmeliğinin, yüksek okullara girmek isteyen adaylarda aranılan niteliklerin sayıldığı, 8.maddesinin (f) bendinde, “sağlık yönünden, Sağlık Yönetmeliğinin 6.maddesinde aranılan sağlık şartlarına uygun olmak” şartı getirildiği, 16.maddesinde, yüksek okula kesin başarı listesine göre sıralanmış asıl adayların geçici kayıtlarının yapılacağı, bu öğrencilerin en az 15 gün süre ile intibak eğitimine tabi tutulacakları, bu süre içinde yüksek okul müdürlükleri tarafından adayların tahkikatlarının nüfusa kayıtlı oldukları ve ikamet ettikleri il emniyet müdürlüklerinden yaptırılabileceği ve sağlık kurulu raporlarının aldırılacağı, geçicikayıtları yapılan öğrencilerin sağlık raporlarının incelenmek üzere Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığına gönderileceği ve bu Başkanlıkça raporunda eksiklik görülen öğrencilerin eksikliklerinin tamamlatılacağı, Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığının öğrenciyi yeniden muayene edebileceği ve Sağlık Yönetmeliğine göre polis olup olamayacağına vereceği karara göre gereğinin yüksekokul müdürlüğünce yerine getirileceği, 17.maddesinde, tahkikat ve sağlık kurulu raporuna göre 8.maddede belirtilen nitelikleri taşımadıkları anlaşılan adayların dosyalarının yüksekokul müdürlüğü tarafından Genel Müdür onayı ile işlemden kaldırılmak üzere Akademi Başkanlığına gönderileceği kuralı yer almıştır.
4.8.2003 gün ve 25189 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğin 9.maddesinde, “Polis meslek yüksek okuluna alınacak öğrenci adaylarında, Ek-3’de belirtilen Hastalık Branşlarının Sınıflandırılmasındaki A dilimi sağlık şartları aranır.”; 10.maddesinin (b) bendinde, “Hastanelerce verilen sağlık kurulu raporlarının incelenmesinden; teşhis, bulgular ve verilen kararın yönetmelik hükümlerine uygun olması halinde “öğrenci olur” ya da “öğrenci olamaz” şeklinde kesin karar verilir”; Ek-3 IV-A-3 maddesinde, “Göz ve göz ekleri tam ve sağlam olacaktır. Göze ait hiçbir operasyon ve lazer müdahalesi geçirmemiş olacaktır.” kuralı düzenlenmiştir.
Dosyanın incelenmesinden 22.8.2004 tarihinde yapılan yazılı sınavda başarılı olan davacının, … Meslek Yüksekokuluna geçici kaydının yapıldığı, sağlık raporu almak üzere sevkedildiği … Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan muayenesi sonucu düzenlenen raporun Sağlık İşleri Daire Başkanlığı Sağlık Komisyonunca incelenmesi sonucu lazer operasyonu geçirdiği nedeniyle “Polis Meslek Yüksek Okulu Öğrenci Adayı Olamaz” kararı verilerek okuldan ilişiğinin kesildiği anlaşılmaktadır.
Davacı, görmelerinin tam olduğunu,lazer operasyonunun ileride ortaya çıkacak etkileri konusunda bilirkişi incelemesi yaptırıldığında iptalini istediği düzenlemenin tıbbi gerçeklere aykırı olduğunu iddia etmekte ise de, polisler gece-gündüz ağır şartlarda görev yapan meslek mensubu olup, yasal şartları oluştuğunda silah kullanma yetkileri de bulunduğundan, görme yeteneğinin tartışılmaz özellik olduğu kuşkusuzdur.
Bu durumda iptali istenilen düzenlemede ve bu düzenlemeye dayalı işlemde hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
Davanın reddi gerekeceği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Dava, davacının, polis meslek yüksek okulundan ilişiğinin kesilmesine ilişkin Polis Akademisi Başkanlığının 9.11.2004 gün ve 4816 sayılı işlemi ile bu işlemin dayanağı Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinin Ekler, Ek.3.IV.Göz Hastalıkları üçüncü bendinde yer alan “lazer müdahalesi geçirmemiş olacaktır” ibaresinin iptali istemiyle açılmıştır.
29/08/2001 tarih ve 24508 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Polis Meslek Yüksek Okulları Giriş Yönetmeliğinin “Amaç” başlıklı 1. Maddesinde ” Bu Yönetmeliğin amacı, Polis Meslek Yüksek Okullarına alınacak öğrencilerle ilgili giriş ve sınavlara ilişkin esas ve usulleri tespit etmektir.”; “Kapsam” başlıklı 2. maddesinde” Bu Yönetmelik, Polis Meslek Yüksek Okullarına müracaat eden adaylarda aranılacak nitelikleri, sınav esasları ile bu konularla ilgili diğer hususları kapsar.”; “Dayanak” başlıklı 3. maddesinde ise “Bu Yönetmelik, 25/4/2001 tarihli ve 4652 sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanununun 30 uncu maddesinin (f) bendine dayanılarak çıkartılmıştır.”, kurallarına yer verilmiş; “Adaylarda Aranılacak Nitelikler” başlıklı 8.maddesinin (f) bendinde ise “Yüksek okullara girmek isteyen adaylarda; Sağlık yönünden, Sağlık Yönetmeliğinin 6 ıncı maddesinde aranılan sağlık şartlarına uygun olmak”,şartı getirilmiş; “İntibak Eğitimi Ve Geçici Kayıt” başlıklı 16. maddesinde “Yüksek okula kesin başarı listesine göre sıralanmış asıl adayların geçici kayıtları yapılır. Bu öğrenciler en az 15 gün süre ile intibak eğitimine tabi tutulurlar. Bu süre içinde, Yüksek Okul Müdürlükleri tarafından adayların tahkikatları; nüfusa kayıtlı oldukları ve ikamet ettikleri il emniyet müdürlüklerinden yaptırılır ve sağlık kurulu raporları aldırılır. İaşe ve ibateleri, Yüksek Okul Müdürlüğünce sağlanır. Geçici kayıtları yapılan öğrencilerin sağlık raporları incelenmek üzere Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığına gönderilir ve bu başkanlıkça raporunda eksiklik görülen öğrencilerin eksiklikleri tamamlatılır. Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı öğrenciyi yeniden muayene edebilir ve Sağlık Yönetmeliğine göre polis olup olamayacağına vereceği karara göre gereği Yüksek Okul Müdürlüğünce yerine getirilir. Yüksek Okul tarafından adaylara Sağlık Yönetmeliğinde belirtilen Bölge Devlet Hastanelerinden yüksek okulun bulunduğu ilde bulunmaması halinde İl Devlet Hastanesinden sağlık kurulu raporu aldırılır.
Geçici kayıt sırasında, yüksek okula giremeyecekleri anlaşılan, başarı listesinin ilanından en geç 5 gün içerisinde Yüksek Okul Müdürlüğüne başvuruda bulunmayan veya ayrılan adayların yerine yedek adaylar sırası ile çağrılır. Çağrılan yedek aday, tebliğ tarihinden en geç 5 gün içinde Yüksek Okul Müdürlüğüne bizzat müracaat etmek zorundadır. Bu süre içinde müracaat etmeyen adaylar, mazeretleri ne olursa olsun haklarını kaybetmiş sayılırlar. Eğitim Öğretim yılının başlamasından 15 gün sonra kontenjan doldurulmamış dahi olsa yedek aday çağrılmaz.” kuralına, “kesin kayıt-kabul” başlıklı 17. maddesinde de ” Geçici kaydı yapılan adayların 8 inci madde esaslarına göre Yüksek Okul Müdürlüğünce tahkikatları tamamlattırılır. Tahkikatı olumlu olarak tamamlanan ve 16 ncı maddedeki şartları yerine getiren adayların kesin kayıtları yapılır. Tahkikat ve sağlık kurulu raporuna göre 8 inci maddede belirtilen nitelikleri taşımadıkları anlaşılan adayların dosyaları Yüksek Okul Müdürlüğü tarafından Başkanın Onayı ile işlemden kaldırılmak üzere Akademi Başkanlığına gönderilir.” kurallarına yer verilmiştir.
04/08/2003 ve 25189 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinin 3. maddesinde “Bu Yönetmelik 04/06/1937 tarihli ve 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanununun 4 üncü maddesi 25/04/2001 tarihli ve 4652 sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanununun 30 uncu maddesi ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.” kuralına, “Polis Meslek Yüksek Okuluna Alınacak Öğrencilerde Aranacak Sağlık Şartları” başlıklı 9. maddesinde ” Polis Meslek Yüksek Okuluna alınacak öğrenci adaylarında, EK-3’de belirtilen Hastalık Branşlarının Sınıflandırılmasındaki A dilimi sağlık şartları aranır. Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğünce, aday öğrencilere sağlık kurulu raporları okulun denetim ve gözetiminde tam teşekküllü hastanelerden aldırılır ve Yönetmeliğin 10 uncu maddesi hükümlerine göre işlem yapılır.” kuralına, “Öğrenci Adaylarının Raporlarının Değerlendirilmesi” başlıklı 10./(b) maddesinde ise “Hastanelerce verilen sağlık kurulu raporlarının incelenmesinde; teşhis, bulgular ve verilen kararın yönetmelik hükümlerine uygun olması halinde “Öğrenci Olur” ya da “Öğrenci Olamaz” şeklinde kesin karar verilir.” Ek-3.IV- Göz HastalıklarıI Bölümünün A-3 Maddesinde de “Göz ve göz ekleri tam ve sağlam olacaktır. Göze ait hiçbir operasyon ve lazer müdahalesi geçirmemiş olacaktır.” kuralı getirilmiştir.
Dava dosyasının incelenmesinden; yazılı sınavda başarılı olan ve … Polis Meslek Yüksekokuluna geçici kaydı yapılan davacının sağlık raporu almak üzere sevkedildiği … Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan muayenesi sonucu düzenlenen raporun İçişleri Bakanlığı Sağlık İşleri Daire Başkanlığı Sağlık Komisyonunca incelenmesi sonucu lazer operasyonu geçirdiğinden bahisle “Polis Meslek Yüksekokulu Öğrenci Adayı Olamaz” kararı verilerek okuldan ilişiğinin kesildiği, davacının Sağlık Bakanlığı … Devlet Hastanesi Sağlık Kurulu Raporunda da davacının, görmelerinin tam olduğu ve daha önce excimer lazer operasyonu geçirdiğinin belirtildiği, anlaşılmaktadır.
Polislik mesleği gece-gündüz, ağır şartlarda görev yapılan silahlı bir meslek olup söz konusu meslek mensuplarının yasal şartlar oluştuğunda silah kullanma zorunlulukları da bulunduğundan, bu meslekte görev yapanların tam ve kusursuz görmelerini engelleyici herhangi bir göz kusuru veya rahatsızlıklarının bulunmaması gerektiği tartışmasızdır. Davacı tarafından sunulan sağlık raporunda görmeler tam olduğu belirtilmiş ise de, bunun lazer operasyonuna bağlı olduğu da aynı raporlarda sabittir.
Oysa Polis Meslek Yüksek Okuluna öğrenci alımı için yapılan yasal düzenlemelerde müdahalesiz tam görmenin etkin kılınmasının amaçlandığı görülmektedir. Kaldı ki müdahaleli tam görmenin eşitsizliğe sebebiyet vereceği de açıktır.
Bu durumda, polislik mesleğinin özelliği nedeniyle polis okulu öğrencilerinde “lazer müdahalesi geçirmemiş olacaktır” şartı aranmasına ilişkin düzenleme ile bu düzenlemeye dayalı okuldan ilişik kesilmesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, davanın reddine, yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına, artan posta ücretinin istemi halinde davacıya iadesine 23.3.2007 gününde oybirliği ile karar verildi.