Danıştay Kararı 8. Daire 2005/1009 E. 2005/3768 K. 23.09.2005 T.

8. Daire         2005/1009 E.  ,  2005/3768 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2005/1009
Karar No: 2005/3768
Temyiz İsteminde Bulunanlar : 1-Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı
Vekili : …
2-Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı
Vekili : …
Karşı Taraf : …
Vekili : …
İstemin Özeti : Davacının, … Üniversitesinden almış olduğu “doçentlik” unvanının 2547 Sayılı Yasanın 27.maddesi uyarınca eşdeğerliğinin onaylanması istemiyle yaptığı başvurunun reddi yolundaki Üniversitelerarası Kurul Başkanlığının 8.5.2001 gün ve … sayılı işleminin iptali istemiyle açılan davada, 2547 sayılı Yasanın 27.maddesinden söz edilerek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeki akademik sistemin, Türkiye’deki akademik sisteme çok yakın olması, Kıbrıs’taki üniversitelerden görev alan öğretim üyelerinin Türkiyedeki üniversiteler aracılığı ile 2547 sayılı Yasaya göre başvurmaları, bu sınavlara Türkiye’deki üniversitelerden de jüri üyelerinin katılması ve üniversitelere öğrenci seçme sınavı ile öğrenci alınmasına rağmen, olayda 2547 sayılı Kanunun 27.maddesinde eşdeğerlik için aranılan koşulları taşıdığı açık olan davacının, … Üniversitesinden aldığı doçentlik unvanı eşdeğerliğinin onaylanması isteminin hukuken geçerli bir nedene dayanmaksızın kabul edilmemesinde hukuka uyarlık görülmediği gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal eden … İdare Mahkemesinin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının; davacının 2547 Sayılı Yasanın 24.maddesi ve Doçentlik Sınav Yönetmeliği uyarınca doçentlik sınavına girmesi gerektiği ileri sürelerek, 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘ün Düşüncesi : İstemin reddi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘ün Düşüncesi : … Üniversitesinde öğretim üyesi olarak görev yapan davacının, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden aldığı “doçentlik” ünvanının eşdeğerliğinin onaylanması istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı işlemini iptal eden Mahkeme kararı temyiz edilmektedir.
2547 sayılı Yasanın 11.maddesinin b/5 bendinde, doktora ile ilgili esasları tesbit etmek ve yurtdışında yapılan doktoraları, doçentlik ve profesörlük ünvanlarını değerlendirmek Üniversitelerarası Kurulun görevleri arasında sayılmıştır. Aynı Yasanın 27.maddesinde de, …… yabancı ülkelerde doçentlik unvanını veya yetkisini almış olanlardan, en az iki yıl bu unvan ve yetki ile yabancı ülkelerdeki öğretim ve araştırma kurumlarında çalışmış olanların bu unvanlarının Türkiye’de geçerli sayılmasının Üniversitelerarası Kurul kararıyla olduğu kuralı yer almaktadır.
Üniversitelerarası Kurulun 27.6.1994 tarihli toplantısında “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeki akademik sistemin Türkiye’deki akademik sisteme çok yakın olduğu, oradaki üniversitelerde görev alan öğretim üyelerinin Türkiye’deki üniversiteler aracılığı ile 2547 Sayılı Kanunun 24.maddesine göre doçentlik sınavına başvurdukları, söz konusu üniversitelerin Öğrenci Seçme Sınavı ile öğrenci aldıkları göz önünde bulundurularak … Üniversitelerinden alınan doçentlik ve profesörlük unvanlarının 2547 sayılı Kanunun 27. ve 28.maddeleri kapsamı içinde değerlendirilemeyeceğine” karar verilmiş olup, bu durumda davacının 2547 sayılı Kanunun 24.maddesi ve Doçentlik Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre doçentlik sınavına girmesi gerektiği açıktır.
… Üniversitesinde doçentlik ünvanı alan davacının doçentlik unvanının eşdeğerliğinin onanması isteminin reddine ilişkin davalı idare işleminde hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
Temyiz isteminin kabulü ile Mahkeme kararının bozulması gerekeceği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü :
Uyuşmazlık; davacının … Üniversitesinden almış olduğu doçentlik unvanının eşdeğerliğinin onaylanması istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin işlemden doğmuştur.
2547 Sayılı Yasanın “Doçentlik Sınavı” başlıklı 24.maddesinde, doçentlik sınavının Üniversitelerarası Kurulca yılda bir kere açılacağı belirtildikten sonra, doçentlik sınavına katılabilmek için gerekli olan koşulları düzenlemiş olup, 27. maddesinde de, doktora veya tıpta uzmanlık unvanını kazandıktan veya sanat dallarında belirli süre çalıştıktan sonra yabancı ülkelerde doçentlik unvanını veya yetkisini almış olanlardan, en az iki yıl bu unvan ve yetki ile yabancı ülkelerdeki öğretim ve araştırma kurumlarında çalışmış olanların bu unvanlarının Türkiye’de geçerli sayılmasının, Üniversitelerarası Kurul kararıyla olacağı, bunun için başvuran adayın çalıştığı yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumunun, Türk yükseköğretim kurumu düzeyinde olduğunun Üniversitelerarası Kurulca belirlenmesi gerektiği belirtilerek, yabancı ülkelerde alınan doçentlik unvanının Türkiye’de tanınabilmesi koşulları açıklanmıştır.
… Üniversitesinde Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliğinin “Doçentliğe Yükseltilme ve Atanma” başlıklı 8.maddesinde, doçentlik sınavının T.C Üniversitelerarası Kurul’un tesbit edeceği esaslara göre bu kurul tarafından yılda bir defa açılacağı, 10. maddesinde, T.C Üniversitelerarası Kurulun doçentlik sınavına katılabilme şartlarını yerine getiren adayların bildikleri bilim dallarına uzmanlık ve araştırma dallarına göre doçentlik sınavı jürilerini ad çekme usulü ile seçeceği, 12. maddesinde ise, doçentliğe atanabilmek için 2547 sayılı T.C Yükseköğretim Kanununun 24.maddesi uyarınca T.C Üniversitelerarası Kurulunca açılacak doçentlik sınavında başarı göstererek doçentlik unvanını almış bulunmak veya 27. maddesi gereğince Üniversitelerarası Kurulca doçentlik sınavında başarı göstererek doçentlik unvanını almış bulunmak veya 27.maddesi gereğince Üniversitelerarası Kurulca doçentlik sınavını başaranlarla eş düzeyde sayılmış olmak gerekeceği hükme bağlanmıştır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde eğitim-öğretim faaliyeti gösteren üniversitelerin, Üniversitelerarası Kurul’da temsil edildikleri gibi, söz konusu üniversitelere ülkemizde yapılmakta olan öğrenci seçme sınavı ile öğrenci alındığı, başka bir anlatımla bu üniversitelerin ülkemizdeki yükseköğretim mevzuatına tabi oldukları ortada bulunmasına göre, bu üniversitelerce verilecek akademik ünvanların da ülkemizdeki mevzuat hükümlerine göre değerlendirilmesi gerekmektedir.
Öte yandan, davacının 2547 sayılı Yükseköğretim Yasasının 24. maddesinde belirlenen koşullara uygun olarak sınava hiç girmediği de ortadadır.
Açıklanan nedenlerle … İdare Mahkemesi kararının bozulmasına, dosyanın yeniden bir karar verilmek üzere adı geçen mahkemeye gönderilmesine, 23.9.2005 gününde oy birliği ile karar verildi.