Danıştay Kararı 8. Daire 2004/5942 E. 2005/57 K. 11.01.2005 T.

8. Daire         2004/5942 E.  ,  2005/57 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 2004/5942
Karar No: 2005/57

Temyiz İsteminde Bulunan : …
Vekili : …
Karşı Taraf : … Üniversitesi Rektörlüğü
Vekilİ : …
İstemin Özeti : … Üniversitesi İdari ve Mali İşler Daire Başkanı olarak görev yapan davacının iş akdinin feshine ilişkin Üniversite Üst Disiplin Kurulunun … gün ve … sayılı kararı ile bu kararın onaylanmasına ilişkin … Üniversitesi Mütevelli Heyetinin 28.2.2004 gün ve … sayılı kararının iptali istemiyle açılan davada; 4857 sayılı İş Kanununa dayanılarak yürürlüğe konulan … Üniversitesi Personel Yönetmeliğinin 2. maddesinde, … Üniversitesi ve ona bağlı sağlık kuruluşlarında Akademik Personel dışında kalan, görev ve unvanları ne olursa olsun, tüm çalışanların fiillerine ilişkin disiplin suçları, cezaları ve bunları vermeye yetkili disiplin kurulları, disiplin soruşturması, görevden uzaklaştırma ve itiraz usulleri ile uygulama şekillerinin gösterildiği, bu durumda bu yönetmeliğe tabi ve işçi statüsünde olan davacının, hakkında yapılan soruşturma sonucunda iş akdinin feshine yönelik Disiplin Kurulu kararına karşı açılan iş bu davanın görüm ve çözümünde idari yargının görevli bulunmadığı gerekçesiyle davayı görev yönünden reddeden … İdare Mahkemesinin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının, kamu hizmeti yürüten ve kamu tüzel kişiliğini haiz davalı Üniversitenin, kamu gücüne dayalı olarak tesis ettiği dava konusu işlemin, idare hukuku kapsamında olduğu, öne sürülerek, 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘in Düşüncesi : İstemin reddi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘ün Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.
İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı gerekçe usul ve yasaya uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına ve yargılama giderlerinin temyiz isteminde bulunan üzerinde bırakılmasına 11.1.2005 gününde oybirliği ile karar verildi.