Danıştay Kararı 8. Daire 2004/591 E. 2004/1020 K. 03.03.2004 T.

8. Daire         2004/591 E.  ,  2004/1020 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 2004/591
Karar No: 2004/1020
Temyiz İsteminde Bulunan : …
Vekili : …
Karşı Taraf : … Valiliği
İstemin Özeti : Davacı şirket tarafından işletilen “…” isimli barın 30 gün süreyle kapatılmasına ilişkin … Zührevi Hastalıklar ve Fuhuşla Mücadele Komisyonun … günlü kararının iptali istemiyle açılan davada; yapılan denetimde 13 bayanın izinsiz olarak konsomasyon yaptıklarının tespit edildiği, dava konusu işyerinde fuhuşa aracılık fiilinin işlendiğinin gerek olay ve tespit tutanağında, gerekse ifade tutanağında sabit olduğu, Genel Kadınlar ve Genelevlerinin Tabi Olacakları Hükümler ve Fuhuş Yüzünden Bulaşan Zührevi Hastalıklarla Mücadele Tüzüğünün 96. ve 104. madde hükümleri uyarınca işyerinin 30 gün süreyle kapatılmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davayı reddeden … İdare Mahkemesinin … gün ve E:…, K:.. sayılı kararının, mesul müdürün ifadesinin baskı altında alındığı, işyerinde hiçbir kadının çalışmadığı öne sürülerek, 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘ın Düşüncesi : Davaya konu olan barda ilgili Tüzüğün 96 ve 104. madde hükümlerinde belirtildiği şekilde fuhuşa aracılık yapıldığından bahsedilemeyeceğinden, temyiz isteminin kabulü ile Mahkeme kararının bozulması gerekeceği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘ün Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Uyuşmazlık, davacı şirket tarafından işletilen “…” isimli barın 30 gün süreyle kapatılmasına ilişkin … Zührevi Hastalıklar ve Fuhuşla Mücadele Komisyonun 8.8.2002 günlü kararının iptali isteminden doğmuştur.
“Genel Kadınlar ve Genelevlerinin Tabi Olacakları Hükümler ve Fuhuş Yüzünden Bulaşan Zührevi Hastalıklarla Mücadele Tüzüğü”nün “İzinsiz Fuhuş Yapılan Evler” başlıklı 95. maddesinde; izin alınmadan içinde gizli fuhuş yapıldığı iddia veya ihbar edilen veyahut her ne şekilde olursa olsun muttali olunan evler hakkında ahlak zabıtası memurları tarafından önce gizli inceleme yapılacağı, bu gibi evlerde gizli fuhuş yapıldığı delilleriyle tespit edildiği takdirde, düzenlenecek tutanakların gizli inceleme raporları ile birlikte en büyük polis amiri tarafından komisyona sunulacağı, bu yerler hakkında komisyonca 104. maddeye göre işlem yapılacağı belirtilmiş, 96. maddesinde ise; otel, motel, pansiyon, misafirhane, hamam, plaj, bar, pavyon, çalgılı kahve, diskotek, içkili gazino, gece kulübü, taverna ve benzeri isimler altında işletme ruhsatı alınan yerlerde, gerçek amaç ve anlamdan uzak olarak gelen kadınlara sanat icra etmek imkanının verildiği veya bu gibi yerlerin bir genelev özellik ve mahiyetinde kullanıldığı, 95. maddeye göre tespit olunursa, bu tesisler ruhsatsız açılmış yerler sayılarak sahipleri veya işletenler hakkında komisyonca 104. madde uyarınca işlem yapılacağı hükmüne yer verilmiş, Tüzüğün 104. maddesinde ise; Usulü dairesinde izin alınmadan içinde gizli fuhuş yapıldığı delilleriyle tespit edilen 95 ve 96. maddelerde yazılı mahallerin komisyon kararıyla üç ayı geçmemek üzere kapatılacağı düzenlemesine yer verilmiştir.
Dava dosyasının incelenmesinden, …, … Cad. No:… adresinde faaliyet gösteren “…” isimli barda, … günü saat …’da yapılan denetimde, 13 bayanın izinsiz olarak konsomasyon yaptıklarının tespit edildiği, söz konusu bayanlar ile birlikte işyeri mesul müdürünün aynı günlü ifadelerinde, söz konusu işyerinde fuhuşa aracılık edildiğinin beyan edilmesi üzerine dava konusu işlem ile yukarıda bahsi geçen Tüzüğün 96-104. maddesi ve 1593 sayılı Yasa ve Fuhuş Yüzünden Bulaşan Hastalıklar Tüzüğü uyarınca işyerinin 30 gün süreyle kapatılmasına karar verildiği anlaşılmaktadır.
İdare Mahkemesince, dava konusu işyerinde fuhuşa aracılık fiilinin işlendiğinin gerek olay ve tespit tutanağında gerekse ifade tutanağında sabit olduğundan, yukarıda bahsedilen Tüzüğün 96 ve 104. madde hükümleri uyarınca işyerinin 30 gün süreyle kapatılmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Söz konusu Tüzük ile Tüzüğün 96. maddesindeki bahse konu yerlerin genelev özellik ve mahiyetinde kullanıldığının saptanması halinde 104. maddesinin uygulanmasının kurala bağlandığı tartışmasızdır.
Olayda, davaya konu barın söz konusu Tüzüğün 96. maddesinde belirtildiği gibi genelev özellik ve mahiyetinde kullanılmadığı açıktır.
Bu durumda, davaya konu barın ilgili Tüzüğün 96. maddesinde belirtilen şekilde genelev özellik ve mahiyetinde kullanılmadığı sabit olduğundan, tesis edilen işlemde ve davanın reddine ilişkin Mahkeme kararında yasal isabet görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, … İdare Mahkemesi kararının bozulmasına, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine 3.3.2004 gününde oybirliği ile karar verildi.