Danıştay Kararı 8. Daire 2004/4675 E. 2005/1323 K. 22.03.2005 T.

8. Daire         2004/4675 E.  ,  2005/1323 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 2004/4675
Karar No: 2005/1323

Temyiz İsteminde Bulunan : …
Vekili : …
Karşı Taraf : … Üniversitesi Rektörlüğü –
Vekili : …
Davalı İdare Yanında Davaya Katılan : …
Vekilleri : …
İstemin Özeti : … Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanlığına yapılan seçimden sonra … ‘in atanmasına ilişkin Tıp Fakültesi Dekanlığının … gün ve … sayılı işlemin iptali istemiyle açılan davada Anabilim Dalı Başkanlığı için yapılan seçim sonucunda her ne kadar adaylardan biri çoğunluk oya ulaşmamış ve her ikiside eşit oyda kalmış ise de; hizmetin yürütülmesi ve aksamaması gerektiğinden, Dekanlıkça mevzuat uyarınca sahip olduğu atama yetkisi kullanılarak söz konusu Anabilim Dalı Başkanlığına … ‘in atanmasına ilişkin dava konusu işlemde kamu yararı ve hizmet gereklerine ve hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle reddeden … İdare Mahkemesinin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının, 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Davalı İdarenin Savunmasının Özeti : Yanıt verilmemiştir.
Davalı İdare Yanında Davaya Katılanın Savunmasının Özeti : İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘ın Düşüncesi : İsteminin kabulü gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘ün Düşüncesi : Davacının, … Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanlığına yapılan seçimden sonra … ‘in atanmasına ilişkin Tıp Fakültesi Dekanlığı işleminin iptali istemiyle açtığı davayı reddeden Mahkeme kararı temyiz edilmektedir.
Olayda, davacının da görev yaptığı Tıp Fakültesi Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanlığı için 22.10.2002 tarihinde, Anabilim Dalı Öğretim Üyelerinin katılımıyla yapılan seçimde 3 tur oylama sonucunda davacı ile birlikte … arasında yapılan oylamada her ikisinin de 3’er oy aldığı, daha sonra Tıp Fakültesi Dekanlığınca Anabilim Dalı Başkanlığına 3 yıl süre ile …’in atandığı anlaşılmaktadır.
Üniversitelerde Akademik Teşkilat Yönetmeliğinin 16. maddesinin 2. fıkrasında, “Anabilim veya anasanat dalı başkanı, o anabilim veya anasanat dalının profesörleri, bulunmadığı takdirde doçentleri, bulunmadığı takdirde yardımcı doçentleri, yardımcı doçentleri bulunmadığı takdirde öğretim görevlileri arasından, o anabilim ve anasanat dalında görevli öğretim üyeleri ve öğretim görevlilerince seçilir ve bir hafta içinde yüksekokul müdürü, konservatuvar müdürü veya dekan tarafından atanır. Anabilim ve anasanat dalı başkanı olarak atanabilecek öğretime üyesi veya öğretim görevlisi sayısının en çok iki olması halinde, başkan, yüksekokul müdürü, konservatuvar müdürü veya dekan tarafından doğrudan atanır, Atamalar rektörlüğe bildirilir. “kuralı yer almaktadır.
Yukarıda anılan hükme göre, anabilim veya anasanat dalı başkanlarının, o anabilim veya anasanat dalında görevli öğretim üyeleri ve öğretim görevlileri tarafından yapılacak seçim sonucu atanmaları gerekmektedir.
Göğüs kalp damar cerrahisi anabilim dalı başkanlığı seçimi için yapılan üç tur oylamada davacı ile …’in eşit sayıda oy aldığı ve herhangi birinin anabilim dalı başkanı olarak seçilemediği açık olduğuna göre, Tıp Fakültesi Dekanı tarafından eşit oy alanlardan birinin resen atanmasında hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Mahkeme kararının bozulması gerekeceği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü :
Uyuşmazlık; … Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanlığına yapılan seçimden sonra …’in atanmasına ilişkin Dekanlık işleminden kaynaklanmıştır.
Dosyanın incelenmesinden; davacının da görev yaptığı Tıp Fakültesi Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanlığı için 22.10.2002 tarihinde Anabilim Dalı Öğretim Üyelerinin katılımıyla yapılan seçimde, 3. tur oylama sonucunda davacı … ile davaya katılan … arasında yapılan oylamada her ikisinin de 3’er oy aldığı, oylama sonucunda Tıp Fakültesi Dekanlığınca söz konusu Anabilim Dalı Başkanlığına 3 yıl süre ile …’in atandığı anlaşılmaktadır.
Üniversitelerde Akademik Teşkilat Yönetmeliğinin 18/5. maddesinde, Anabilim veya anasanat dalı, bilim veya sanat dalı başkanlıklarının boşaldığında, yüksekokul müdürü, konservatuvar müdürü veya dekanın o anabilim veya ana sanat dalında görevli öğretim üyelerini ve öğretim görevlilerini, boşalmış olan dal başkanını seçmek üzere bir hafta içinde toplantıya çağıracağı, seçimlerin üye tam sayısının yarıdan bir fazlasının katılması ile gizli oyla yapılabcağı, Başkanın katılan üye sayısının salt çoğunluğu ile seçileceği, Anabilim veya anasanat, bilim veya sanat dalı başkanının seçiminde ikinci tur sonunda salt çoğunluğun sağlanmaması halinde, üçüncü turda en çok oy alan adayın seçilmiş olacağı, aynı Yönetmeliğin 16/2. maddesinde, Anabilim veya anasanat dalı başkanının o anabilim veya anasanat dalının profesörleri, bulunmadığı takdirde doçentleri, bulunmadığı takdirde yardımcı doçentleri, yardımcı doçent de bulunmadığı takdirde öğretim görevlileri arasından, o anabilim veya anasanat dalında görevli öğretim üyeleri ve öğretim görevlilerince seçileceği ve bir hafta içinde yüksekokul müdürü, konservatuvar müdürü veya dekan tarafından atanacağı kurala bağlanmıştır.
Akademik kuruluşlarda bulunsalar da kamu yöneticilerinin görev ve yetkilerinin hukuki düzenlemelerle belirlenmesi idarenin kanunilik ilkesinin bir gereğidir. Bu anayasal ilke kamu görevinin düzenli ve süreklilik içinde, sağlıklı bir ortamda yürütülmesini sağlamak amacına yöneliktir. Görev ve yetkinin kamu düzeniyle ilgili olması, ilkenin ayrı nedenleridir. Söz konusu ilke doğal olarak, kamu hukukunda bir organa veya birime verilen ve yöntemi belirlenen yetkinin, tersi bir kural bulunmadıkça o birim tarafından kullanılması sonucunu doğurmaktadır.
Yukarıda belirtilen Akademik Teşkilat Yönetmeliğinin 18. maddesinde yer alan yöntem uyarınca, yapılan oylamada seçilen kişi bir hafta içinde dekan tarafından Anabilim Dalı Başkanı olarak atanacaktır. Atamanın gerçekleşebilmesinin koşulu oylamanın sonuçlanması ve bir kişinin seçilmiş olmasıdır. Seçilemeyen bir adayın Anabilim Dalı Başkanı olarak atanmasına hukuken olanak yoktur. Yönetmeliğin 16. maddesinde yazılı “…..seçilir ve bir hafta içinde ……Dekan tarafından atanır” şeklindeki kural başka bir yönelişe ve atamanın sonuçlandırılmasına olanak vermemektedir.
Dava konusu olayda, Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanlığı seçimi için yapılan üç tur oylamada seçime katılan adaylardan herhangi biri Anabilim Dalı Başkanı olarak seçilemediğinden, seçilmeyen bir kişinin Anabilim Dalı Başkanı olarak dekan tarafından atanmasında yetki yönünden hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle;… İdare Mahkemesi kararının bozulmasına, dosyanın yeniden bir karar verilmek üzere anılan Mahkemeye gönderilmesine 22.03.2005 gününde oybirliği ile karar verildi.