Danıştay Kararı 8. Daire 2004/3442 E. 2005/553 K. 09.02.2005 T.

8. Daire         2004/3442 E.  ,  2005/553 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 2004/3442
Karar No: 2005/553
Temyiz İsteminde Bulunan : … Üniversitesi Rektörlüğü –
Vekili : …
Karşı Taraf : …
İstemin Özeti : … Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programına başvuran davacının, mülakat sınavına katılmadığı gerekçesiyle başarısız sayılmasına ilişkin … Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yönetim Kurulunun 26.9.2003 gün ve … sayılı kararının iptali istemiyle açılan davada; … Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programına başvuran ve mezuniyet notu (72), LES Puanı (67), yabancı dil sınav notunun (57.5) olduğu ihtilafsız bulunan davacının, daha öncesinden ilan edilerek mecbur bırakıldığı mülakat sınavına katılmadığı gerekçesiyle başarısız sayılmasına karar verilmişse de, Enstitü Yönetim Kurulu Kararında işletme anabilim dalı dışındaki yüksek lisans programına başvuran bütün adayların mülakat sınavına katılacaklarının belirtildiği, bunun dışında mülakat sınavına katılmanın zorunlu olduğu ve katılmama halinde başarısız sayılacağına yönelik herhangi bir belirleme yapılmadığından, davacının mülakat sınavına girmediği gerekçesiyle başarısız sayılmasına ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal eden … İdare Mahkemesinin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının; mülakat sınavına girilmesinin zorunlu olduğu, başarısız sayılmasının kararlaştırılmasında hukuka aykırılık bulunmadığı öne sürülerek, 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : Yanıt verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘ın Düşüncesi : İstemin reddi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘nin Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Uyuşmazlık, … Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programına başvuran davacının, mülakat sınavına katılmadığı gerekçesiyle başarısız sayılmasına ilişkin işlemden doğmuştur.
Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 2/a maddesinde, yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde LES puanı yanısıra gerekirse lisans not ortalaması ve mülakat sonucununda değerlendirilebileceği, bu değerlendirmeye ilişkin hususlar ile başvuru için adayların sağlaması gereken diğer belgeler ve hangi düzeyde yabancı dil bilgisi gerektiği, ilgili senato tarafından düzenlenen yönetmelikle belirleneceği hüküm altına alınmış, … Üniversitesi Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde de benzer düzenlemelere yer verilmiştir.
Dosyadaki bilgi ve belgelerin incelenmesinden, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yönetim Kurulunun 6.6.2003 gün ve … nolu kararına göre, İşletme Anabilim dalı dışındaki bilimsel hazırlık, yüksek lisans ve doktora programlarına başvuran bütün adayların mülakat sınavına alınacağı yönünde karar alındığı ve mülakat sınavına girilmesinin zorunlu olduğunun önceden ilan edildiği anlaşılmaktadır.
Yukarıdaki düzenleme uyarınca, sınav esas ve usulleri belirleme yetkisine sahip olan Enstitü Yönetim Kurulu tarafından, adayın mülakat sınavına girmesinin zorunlu olduğu, bir adayın LES Puanı, yabancı dil puanı ve mezuniyet notunun katkısının toplamı başarı notunun üzerinde bile olsa mülakat sınavına girilmemiş ise başarısız sayılmasının amaçlandığı açıktır.
Bu durumda, mülakat sınavına girmediği gerekçesiyle yüksek lisans sınavında başarısız sayılan davacı hakkında tesis edilen işlemde hukuka aykırılık görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, … İdare Mahkemesi kararının bozulmasına, dosyanın yeniden bir karar verilmek üzere anılan Mahkemeye gönderilmesine 9.2.2005 gününde oyçokluğu ile karar verildi.
Azlık Oyu (X) : İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.
İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı gerekçe usul ve yasaya uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanması gerekeceği oyu ile karara katılmıyoruz.