Danıştay Kararı 8. Daire 2004/2201 E. 2005/61 K. 10.01.2005 T.

8. Daire         2004/2201 E.  ,  2005/61 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 2004/2201
Karar No: 2005/61

Temyiz İsteminde Bulunan : Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı
Vekili : …
Karşı Taraf : …
Vekili : …
İstemin Özeti : Davacının … Devlet Üniversitesi Rus Dili ve İngiliz Dili öğretmenlik programından aldığı diplomaya verilen denklik belgesinde yer alan “Bu belge öğretmen atamalarında geçerli değildir” şerhinin iptali istemiyle açılan davada; 2547 sayılı Yükseköğretim Yasasının 7/p ve Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliğinin 5 ve 6. maddeleri uyarınca diploma denklik komisyonu tarafından, Yönetmeliğin 5. maddesine göre inceleme yapıldıktan sonra 6. maddeye göre denklik işlemlerinin kabul veya ret şeklinde sonuçlandırılması ve denklik işlemleri kabul ile sonuçlanmış ise ilgiliye diploma denklik belgesinin verilmesinin gerektiği, mevzuatta diploma denklik belgelerine herhangi bir şerh konulabileceği yolunda bir düzenlemeye yer verilmemesi karşısında hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal eden … İdare Mahkemesinin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının; eğitimde eşitlik ve nitelik aramanın hukuka aykırı olamayacağı öne sürülerek, 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘in Düşüncesi : Temyiz isteminin kabulü ile İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘ün Düşüncesi : … Devlet Üniversitesi Rus Dili-İngiliz Dili programı mezunu olan davacının, kendisine verilen diploma denklik belgesindeki “öğretmen atamalarında geçerli olmadığına” ilişkin şerhin iptali istemi ile açtığı davayı kabul ederek işlemi iptal eden Mahkeme kararı davalı idarece temyiz edilmektedir.
2547 sayılı Yükseköğretim Yasasının 43. maddesinde, eğitim-öğretim, metod kapsam öğretim süresi ve yıl içindeki değerlendirme esasları bakımından eşdeğer olması ve öğrenimden sonra kazanılan unvanların ayrı ve elde edilen hakların eşdeğer sayılması hususlarının öğretmen yetiştiren birimler için tesbitinin Milli Eğitim Bakanlığı ile de işbirliği yapılarak Yükseköğretim Kurulunca düzenleneceği kuralı yer almaktadır.
Bu durumda öğretmenlik mesleğinin elde edilebilmesi için denklik işlemi yoluyla yurtdışından alınan diplomanın tanınmasının yanısıra, davacının Yükseköğretim Yürütme Kurulunun 19.10.1999 gün ve 53 sayılı “Öğretmenlik denkliğinin verilebilmesi için başvuranların Denklik Yönetmeliğinin 6. maddesi uyarınca Yükseköğretim Kurulu tarafından Öğretmenlik Meslek Bilgisi Sınavına tabi tutulacağı ve bu sınavda 100 tam not üzerinden en az 70 not alanlara, öğrenim gördükleri lisans alanında öğretmenlik yapabileceklerine dair denklik belgesi verileceğine” ilişkin kararı uyarınca meslek bilgisi sınavına tabi tutulması isteneceğinden buna bağlı olarak bu sınava girmeden denklik belgesine şerh konulmasında mevzuata aykırılık görülmemiştir.
İşlemin iptaline ilişkin Mahkeme kararının bozulması gerekeceği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Uyuşmazlık, davacının … Devlet Üniversitesi Rus Dili ve İngiliz Dili öğretmenlik programından aldığı diplomaya verilen denklik belgesinde yer alan “Bu belge öğretmen atamalarında geçerli değildir” şerhinin iptali isteminden doğmuştur.
2547 sayılı Yükseköğretim Yasasının 43. maddesinin değişik (b) fıkrasında, “Aynı meslek bilim dallarında, eğitim-öğretim, yapan üniversitelerde, eğitim-öğretim metod, kapsam, öğretim süresi ve yıl içindeki değerlendirme esasları bakımından eşdeğer olması ve öğrenimden sonra kazanılan unvanların aynı ve elde edilen hakların eşdeğer sayılması hususu Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine, öğretmen yetiştiren birimler için belirtilen esasların tespiti Milli Eğitim Bakanlığı ile de işbirliği yapılarak, Yükseköğretim Kurulunca düzenlenir” hükmü yer almıştır.
Ayrıca, bakılan davanın yargılama süreci içinde 31 Ağustos 2003 günlü ve 25215 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelikle Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliğine eklenen ek 1. maddede, öğretmenlik seviye tespit sınavıyla ilgili kural getirilmiştir.
İdare Mahkemesince, diploma denklik belgelerine herhangi bir şerh konulacağına ilişkin bir düzenlemenin mevzuatta bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlem iptal edildiği anlaşılmaktadır.
Oysa, anılan yasal düzenleme gereğince, denklik işlemi yoluyla yurtdışından alınan diplomanın tanınmasının, öğretmenlik unvanı ile elde edilen hakların kazanılabilmesi veya eşdeğer sayılabilmesinin,Yükseköğretim Kurulunun Milli Eğitim Bakanlığı ile yapacağı işbirliği ile gerçekleştirileceği açıktır.
Kaldı ki, 31.08.2003 gün ve 25215 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliğine Bir Madde Eklenmesine Dair Yönetmeliğin Ek Madde 1’de, öğretmenlik alanında alınan diplomalar diplomalar değerlendirilirken, alan bilgisi yeterli görülen ancak öğretmenlik formasyon eğitimi üzerinde tereddüt hasıl olan diplomalar için ilgili alanda diploma denklik belgesi düzenlenerek bu belgenin üzerine “Bu belge sahibi adına yukarıda belirtilen alanda öğretmenlik belgesi düzenlenebilmesi için, ilgilinin Öğretmenlik Meslek Bilgisi alanında yapılan Seviye Tespit Sınavında başarılı olması gerekmektedir.” şeklinde şerh konulur. Öğretmenlik meslek bilgisi alanında yapılan seviye tespit sınavı sonucunda başarılı olanların denklik belgelerinde yer alan bu şerh kaldırılarak öğretmenlik alanını da içeren yeni bir denklik belgesi verilir kuralı getirilmiştir.
Açıklanan bu düzenleme karşısında, davacıya öğretmen atamalarında geçerli olmadığı şerhini taşıyan denklik belgesinin verilmesi ve anılan şerhin kaldırılması için yılda bir kez yapılmakta olan öğretmenlik meslek bilgisi sınavına tabi tutulmak istenmesinde; kamu hizmetinin gerekleri ve öğretmenlik mesleğinin yürütüleceği Ülkemiz eğitim sisteminin özelliklerine uyumun saptanması bakımından hukuka aykırılık görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, … İdare Mahkemesi kararının bozulmasına, dosyanın yeniden bir karar verilmek üzere anılan Mahkemeye gönderilmesine 11.01.2005 gününde oybirliği ile karar verildi.