Danıştay Kararı 8. Daire 2004/2158 E. 2004/3865 K. 18.10.2004 T.

8. Daire         2004/2158 E.  ,  2004/3865 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 2004/2158
Karar No: 2004/3865
Temyiz İsteminde Bulunanlar : Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı
Vekili : …
Vekili : …
Karşı Taraf : …
Vekili : …
İstemin Özeti : … Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Devreler ve Sistemler Anabilim Dalında araştırma görevlisi olan davacının, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 20.03.2003 gün … sayılı yazısı uyarınca görevi ile ilişiğinin kesilmesine ilişkin … Üniversitesi Personel Daire Başkanlığının 14.04.2003 günlü işleminin iptali istemiyle açılan davada, 2547 sayılı Yasanın 33. maddesinden söz edilerek, olayda, araştırma görevliliği kadrosunun, yukarıda aktarılan yasa maddesine göre doktora öğrenimi ile ilişkilendirilemeyeceği ve bu görevin doktora yapma koşuluna bağlanamayacağı sebebiyle davacının kendi isteği ile ve iradesi ile yaptığı doktora öğrenimini başarısızlık nedeniyle tamamlayamaması neden gösterilerek ilişiğinin kesilmesinde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal eden … İdare Mahkemesinin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının, başarısız olan davacı hakkında tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülerek, 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘ün Düşüncesi : Doktora eğitiminde başarısız olduğu görülen davacının araştırma görevliliği kadrosuyla ilişiğinin kesilmesinde hukuka aykırılık bulunmadığından davanın reddi gerekirken, aksi yönde verilen kararın bozulması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘in Düşüncesi : Davalı üniversite araştırma görevlisi olan davacının doktora için başka bir üniversitede geçici olarak görevlendirilmesine karşın başarılı olamaması nedeniyle ilişiğinin kesilmesi yönünde tesis edilen işlemi iptal eden İdare Mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun 33. maddesinde araştırma görevlilerinin, görevleri ve nitelikleri belirtilmiş, aynı Kanunun 35. maddesinde, öğretim elemanı yetiştirilmesi amacı ile üniversitelerin araştırma görevlisi kadrolarının başka bir üniversiteye tahsis edilebileceği, bu şekilde doktora veya tıpta uzmanlık veya sanatta yeterlik payesi alanların bu eğitimin sonunda kadrolarıyla birlikte üniversitelerine dönecekleri öngörülmüştür.
Anılan düzenlemelere göre, öğretim elemanı kaynağı olan araştırma görevlilerinin belli bir program çerçevesinde akademik düzeyde bilimsel gelişimlerinin sağlanması gerekmektedir.
Uyuşmazlık konusu olayda ise, araştırma görevlisi olan davacının, 2547 sayılı Yasanın 35. maddesi uyarınca doktora için diğer Üniversitede görevlendirildiği ancak başarılı olamadığı bu nedenle Y.Ö.K. Başkanlığının bu konudaki yazılarına dayanılarak görevle ilişiğinin kesildiği görülmektedir.
Yüksek lisans ve doktora eğitiminde başarısız elemanların araştırma görevliliği görevine de son verilmemesi halinde, bu kadroların başarısız kişiler tarafından sürekli şekilde dolu tutulması sonucu, üniversitelerin ihtiyacı olan ve öğretim üyelerinin kaynağını oluşturan yeni ve başarılı araştırma görevlilerinin atanması imkansız hale geleceğinden, sonucu itibariyle sebep unsuru yönünden işlemde hukuka aykırılık bulunmamıştır.
Açıklanan nedenle, temyiz konusu kararın bozulmasının uygun olacağı düşünülmüştür.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Uyuşmazlık, … Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Devreler ve Sistemler Anabilim Dalında araştırma görevlisi olan ve doktora yapmak üzere kadrosu Hacettepe Üniversitesine geçici olarak tahsis edilen davacının, doktora eğitiminde başarısız olması nedeniyle kadrosu ile ilişiğinin kesilmesine ilişkin işlemden kaynaklanmıştır.
2547 sayılı Yükseköğretim Yasasının 33/a maddesinde, araştırma görevlilerinin ilgili anabilim veya anasanat dalı başkanlarının önerisi, bölüm başkanı, dekan, enstitü, yüksekokul veya konservatuvar müdürünün olumlu görüşü üzerine Rektörün onayı ile araştırma görevlisi kadrolarına en çok üç yıl süre ile atanacakları, atanma süresi sonunda görevin kendiliğinden sona ereceği, aynı Yasanın 35. maddesinde ise, öğretim elemanı yetiştirilmesi amacıyla üniversitelerin araştırma görevlisi kadrolarının, araştırma veya doktora çalışmaları yaptırmak üzere, başka bir üniversiteye, Yükseköğretim Kurulunca geçici olarak tahsis edilebileceği, bu şekilde doktora veya tıpta uzmanlık veya sanatta yeterlik payesi alanların, bu eğitim sonunda kadrolarıyla birlikte kendi üniversitelerine dönecekleri hükümlerine yer verilmiştir.
Dosyanın incelenmesinden, … Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Devreler ve Sistemler Anabilim Dalında araştırma görevlisi olan davacının, doktora yapmak amacıyla kadrosunun Hacettepe Üniversitesine geçici olarak tahsisinin Yükseköğretim Yürütme Kurulunun 23.6.200 günlü kararı ile uygun bulunduğu, doktora öğrenimine başlayan davacının başarısız olması üzerine, … Üniversitesinin davaya konu işlemi ile ilişiğinin kesildiği, bu işlemin iptali istemiyle açılan davada, 2547 sayılı Yasanın 33. Maddesinde araştırma görevlilerine doktora yapma gibi bir zorunluluk getirilmediğinden, davacının doktora eğitiminde başarısız olduğundan bahisle eski görevine başlatılmamasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle temyize konu karar ile ilişik kesme işleminin iptal edildiği anlaşılmıştır.
Araştırma görevlileri, öğretim üyelerinin kaynağını oluşturur. Bu görevde bulunanların yüksek lisans ve doktora eğitimini süresinde başarmaları gerekir. Yüksek lisans ve doktora eğitiminde başarısız elemanların araştırma görevliliği görevine de son verilmemesi halinde, bu kadrolar başarısız kişiler tarafından devamlı şekilde işgal edilmiş ve üniversitenin ihtiyacı olan ve öğretim üyelerinin kaynağını oluşturan yeni ve başarılı araştırma görevlilerinin atanması imkansız hale geleceğinden, doktora öğreniminde başarısız olduğu tartışmasız bulunan davacının araştırma görevlisi kadrosunu işgal etmesinde kamu yararı ve hizmet gereklerine uyarlık bulunmadığından, davanın reddine karar verilmesi gerekirken, işlemin iptali yolunda verilen kararda hukuki isabet görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, … İdare Mahkemesi kararının bozulmasına, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine 18.10.2004 gününde oybirliği ile karar verildi.