Danıştay Kararı 8. Daire 2004/1403 E. 2004/4504 K. 26.11.2004 T.

8. Daire         2004/1403 E.  ,  2004/4504 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 2004/1403
Karar No: 2004/4504
Temyiz İsteminde Bulunan : …
Vekili : …
Karşı Taraf : Milli Eğitim Bakanlığı
İstemin Özeti : Öğretmen olan davacının çalışma izin onaylarının iptal edilerek özel öğretim kurumlarında görev verilmemesine ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünün 15.07.2002 olur tarihli … sayılı işleminin iptali istemiyle açılan davada, davacının görev yaptığı … Lisesinde sınavların usulüne uygun yapılması ve sonuçlarının kağıtlara geçirilmesinde gerek bitaraflıktan ayrılarak, gerekse hile ve desiseye başvurarak öğrencilerin, dolayısıyla kurumun başarılarını yükselterek haksız kazanımlar elde etmelerini sağlamak fiili, davacının hizmete devamında sakınca yaratacak nitelikte görüldüğünden, tesis edilen dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davayı reddeden … İdare Mahkemesinin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının, 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : Kararın onanması gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘nin Düşüncesi : İstemin kabulü gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘in Düşüncesi : Özel dershane öğretmeni olan davacının çalışma izin onayının iptali ile özel öğretim kurumlarında görev verilmemesi yönünde Milli Eğitim Bakanlığınca tesis olunan işleme karşı açılan davayı reddeden İdare Mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununun 45 inci maddesinde; sözleşmesi yürürlükte olan yönetici ve öğretmenlerden yetersizliğine iki teftiş ve denetleme raporuna dayanılarak Milli Eğitim Bakanlığınca karar verilenlerle hizmete devamında sakınca görülenlerin Bakanlıkça verilmiş olan çalışma izninin iptal olunacağı ve durumun ilgili kuruma bildirileceği, bu bildirimin sözleşmenin feshine ve kurumla ilişiğinin kesilmesine yeter sebep teşkil edeceği kuralları yer almış olup, bir daha özel öğretim kurumlarında görev verilmemesi yaptırımının uygulanacağı yönünde bir düzenlemeye anılan maddede yer verilmemiştir.
İncelenen dosyadan, davacının eylemi nedeniyle disiplin yönünden 1702 sayılı kanun uyarınca kıdem indirme cezası teklifi yanında, uyuşmazlık konusu idari tekliflerinde getirildiği görülmektedir.
Eylemin niteliği itibariyle, davacı hakkında disiplin yönünden kıdem indirme cezası verildiği bununla birlikte eylemi sonucu itibariyle görevden çıkarma ile yaptırıma bağlanmamasına ve öğretmen olarak görev verilmesini engelleyecek idari veya adli bir ceza almamasına karşın görevden çıkarma yanında bir daha özel öğretim kurumlarında görev verilmemesi sonucunu doğuracak işlem tesisi yoluna gidildiği anlaşılmakta olup işlemde hukuka uyarlık bulunmamıştır.
Bu sebeple, temyiz konusu kararın bozulmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Uyuşmazlık, özel lise öğretmeni olan davacının çalışma izin onayının iptal edilerek özel öğretim kurumlarında görev verilmemesine ilişkin işlemden doğmuştur.
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 14. maddesinin 3/a fıkrasında, dava dilekçelerinin görev ve yetki yönünden öncelikle inceleneceği, 15. maddesinin 1/a fıkrasında, idari yargının görevli olduğu konularda görevli veya yetkili olmayan mahkemeye açılan davanın görev veya yetki yönünden reddedilerek dava dosyasının görevli veya yetkili mahkemeye gönderilmesine karar verileceği kurala bağlanmıştır.
Anılan yasanın, genel yetkiye ilişkin 32. maddesinin 1. fıkrasında da, göreve ilişkin hükümler saklı kalmak şartıyla bu kanunda veya özel kanunlarda yetkili idare mahkemesinin gösterilmemiş olması halinde, yetkili idare mahkemesinin, dava konusu idari işlemi veya idari sözleşmeyi yapan idari merciin bulunduğu yerdeki idare mahkemesi olduğu hükmü yer almış, 2. fıkrasında da bu Kanunun uygulanmasında yetkinin kamu düzeninden olduğu vurgulanmıştır.
Bu bakımdan, davacının kamu görevlisi olmadığı da dikkate alındığında, 2577 sayılı Yasanın 32. maddesi uyarınca özel lise öğretmeni olan davacının çalışma izin onayının iptal edilerek özel öğretim kurumlarında görev verilmemesi işlemine ilişkin uyuşmazlığın görüm ve çözümü, işlemi yapan Milli Eğitim Bakanlığının bulunduğu yer idare mahkemesi olan Ankara İdare Mahkemesinin görev ve yetkisinde iken, İstanbul İdare Mahkemesince verilen kararda yetki yönünden usule uyarlık yoktur.
Açıklanan nedenlerle, … İdare Mahkemesi kararının bozulmasına, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine 26.11.2004 gününde oybirliği ile karar verildi.