Danıştay Kararı 8. Daire 2003/863 E. 2004/1472 K. 26.03.2004 T.

8. Daire         2003/863 E.  ,  2004/1472 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 2003/863
Karar No: 2004/1472
Davacı : …
Vekili : …
Davalı : Milli Eğitim Bakanlığı
Davanın Özeti : … İlköğretim Okulu … sınıf öğrencisi olan davacı çocuğunun, 2003 Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavında Fen Liselerini tercih etmesine engel olduğunu öne sürdüğü Fen Liseleri Yönetmeliğinin 9. maddesinin 1. fıkrasındaki “Giriş Sınavına İlköğretim 8. sınıfta öğrenim görmekte olan öğrencilerden 6, 7. sınıflarda Türkçe, Matematik ve Fen Bilgisi derslerinin herbirinin yıl sonu notu en az 4 (Dört) olanlar başvurabilir” hükmü ile buna paralel düzenlemeler içeren 2003 Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı Kılavuzunun 2. 5. 1, 2. 7. 2/8-A ve 4. 10.1/3. maddelerinin ve Fen Lisesini tercih ettirmeme işleminin hukuka aykırı olduğu öne sürülerek iptali istemidir.
Savunmanın Özeti : Dava konusu düzenlemelerin üstün nitelikli bilim adamı yetiştirilmesine yönelik olarak yapıldığı, bu düzenlemelerde hukuka, kamu yararına ve hizmet gereklerine aykırılık bulunmadığı öne sürülerek davanın reddi gerektiği savunulmuştur.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘un Düşüncesi : Davanın reddi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘in Düşüncesi : Fen Liseleri Yönetmeliğinin 9. maddesinin 1. fıkrasındaki ” Giriş Sınavına İlköğretim 8. sınıfta öğrenim görmekte olan öğrencilerden 6.7.sınıflarda Türkçe, Matematik ve Fen Bilgisi derslerinin her birinin yıl sonu notu en az 4 (DÖrt) olanlar başvurabilir” hükmü ile buna paralel düzenlemeler içeren 2003 Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Kılavuzunun 2.5.1, 2.7.2./8-A ve 4.10.1/3 maddelerinin ve Fen Lisesini tercih ettirilmemesi sonucunu doğuran işlemin iptali istenilmektedir.
Anayasanın 10. maddesinde, hiçbir kişiye aileye zümreye ve sınıfa imtiyaz tanınamayacağı öngörülmüş, Eğitim ve Öğretim hakkı ve ödevi başlıklı 42. maddesinde de öğrenim hakkının kapsamının kanunla tesbit olup düzenleneceği özel ilk ve orta dereceli okulların bağlı olduğu esasların Devlet okulları ile erişilmek istenen seviyeye uygun olarak Kanunla düzenleneceği kurala bağlanmıştır.
1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun Ortaöğretimden Yararlanma Hakkı başlıklı 27. maddesinde, ilköğretimi tamamlayıcı ve ortaöğretime girmeye hak kazanmış olan her öğrencinin, ortaöğretime devam etmek ve ortaöğretim imkanlarından ilgi, istidat ve kabiliyetleri ölçüsünde yararlanmak hakkına sahip olduğu hükme bağlanmıştır.
Belli bir alanda, yüksek seviyeli ve yetenekli öğrencileri seçmek ve yetiştirmek amacı ile kurulan Fen Liselerinin, Yönetmeliğinin davaya konu hükmü ile Orta Öğretim Kurumları S.Y.Kılavuzunun uyuşmazlık konusu hükümlerinin, yukarıda alıntısı yapılan üst hukuk normlarına ve Anayasal eşitlik prensibine aykırılık taşımadığı sonucuna ulaşılmaktadır.
Bu itibarla, Uygulama işlemi yönünden de hukuka aykırılık saptanmayan davanın reddi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü :
Dava; 10.1.1999 gün ve 23579 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Fen Liseleri Yönetmeliğinin 9. maddesinin 1. fıkrası ile bu maddeye paralel düzenlemeler içeren 2003 yılı Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı Kılavuzunun 2.5.1, 2.7.2/8-A ve 4.10.1/3 maddelerinin ve davacının velisi olduğu öğrenciye, Fen Lisesinin tercih ettirilmemesine ilişkin işlemin iptali istemine ilişkindir.
10.1.1999 gün ve 23579 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Fen Liseleri Yönetmeliğinin 9. maddesi ve bu maddeye paralel düzenleme içeren 2003 yılı Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı Klavuzunun “Başvuru Şartları” başlıklı 2.5.1 maddesinde; “giriş sınavına, ilköğretim 8. sınıfta öğrenim görmekte olan öğrencilerden; 6., 7. sınıflarda Türkçe, Matematik ve Fen Bilgisi derslerinin her birinin yıl sonu notu en az 4 olanlar başvurabilir” kuralı yer almış, aynı klavuzun 2. 7. 2/8-A maddesinde, Fen Liselerinin başvuru şartlarını taşımayan adayların, fen liselerini tercih etmeyecekleri kurala bağlanmış yine aynı klavuzun 4. 10. 1. maddenin 3. fıkrasında da, Fen Liselerini tercih eden öğrencilerin fen liselerinin başvuru şartlarını taşımayan öğrencilerin fen liselerini tercih etmelerinin önleneceği belirtilmiştir.
Anılan Yönetmeliğin 6. maddesinde de belirlendiği üzere, fen liselerinin kuruluş amacı; zeka düzeyleri ile fen ve matematik alanlarında yetenekleri yüksek olan öğrencilerin, bu alanlarda eğitim almaları sağlanarak bu şekilde üstün nitelikli bilim adamlarının yetiştirilmesi, bunların bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip etmeleri ve yeni bilgi ve projeler üretmeleri için uygun koşulların oluşturulmasıdır.
Fen liselerinin bu şekilde belirlenen kuruluş amacı ile bu liselerde verilecek eğitimin hedeflenen sonuçlarına erişilebilmesi, bu okullarda öğrenim görme eğiliminde ve kapasitesinde olan öğrencilerin niteliklerinin belirlenmesi zorunluluğunu ortaya çıkarmaktadır. Bu husus ise, öğrencilerin lise öncesi eğitimlerinde, fen liselerinin eğitim kriterlerini belirleyen derslerdeki başarı düzeyleri ile belirlenebilecektir.
Dava dosyasındaki bilgi ve belgelerin incelenmesinden, davacının çocuğunun, fen liselerine giriş sınavına yapmış olduğu başvurunun, anılan yönetmelik maddesinde yer alan kural doğrultusunda, 6. sınıf Türkçe dersinden yıl sonu notu 3 olduğu için kabul edilmemesi üzerine bakılan davanın açılmış olduğu anlaşılmaktadır.
Bu durumda, fen liselerine lise öncesi eğitimlerinde belli bir başarı düzeyine ulaşmış öğrencilerin seçimini teminen getirilen düzenleme ile bu düzenlemeye paralel olarak sınav kılavuzunda yer alan kurallarda ve bu doğrultuda tesis olunan işlemde, eğitim ilkeleri gereklerine, hukuka ve hakkaniyet kurallarına aykırılık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, davanın reddine, yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına, posta avansından artan …-liranın istemi halinde davacıya iadesine 26.3.2004 gününde oybirliğiyle ile karar verildi.