Danıştay Kararı 8. Daire 2003/5831 E. 2004/3249 K. – T.

8. Daire         2003/5831 E.  ,  2004/3249 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 2003/5831
Karar No: 2004/3249
Temyiz İsteminde Bulunan : …
Vekili : …
Karşı Taraf : … Üniversitesi Rektörlüğü
Vekili : …
İstemin Özeti : … Üniversitesinde öğrenci olan davacının iki yarıyıl süreyle yükseköğretim kurumundan uzaklaştırma cezasıyla cezalandırılmasına ilişkin Eğitim Fakültesi Yönetim Kurulunun … gün ve … sayılı işleminin iptali istemiyle açılan davada, davacının eylemlerinin sabit olduğunun anlaşıldığı gerekçesiyle davayı reddeden … İdare Mahkemesinin … gün ve E…., K:… sayılı kararının; olayın siyasi ve ideolojik amaçlı olmadığı öne sürülerek, 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘in Düşüncesi : İstemin kabulünün gerekeceği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘nin Düşüncesi : … Üniversitesinde öğrenci olan davacının iki yarıyıl süreyle Yükseköğretim Kurumundan uzaklaştırımasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davayı reddeden İdare Mahkemesi kararının bozulması istenilmektedir.
Dosyanın incelenmesinden, 3 Mayıs 1998 tarihinde … şehir merkezinde öldürülen … isimli öğrencinin ölümünü protesto etmek amacıyla Üniversite kampüsünde toplanan öğrencilere güvenlik görevlilerince müdahale edilmesi üzerine, içinde davacının da bulunduğu bir grup öğrencinin gözetim altına alınarak, haklarında 2911 sayılı Yasaya muhalefet suçundan dolayı Cumhuriyet Savcılığınca dava açıldığı, ayrıca haklarında kanuna aykırı gösteri yürüyüşü yapmak, pankart açmak, güvenlik birimlerine karşı gelerek görevlerini yapmaya engel olmak fiillerinden dolayı açılan disiplin soruşturması sonucu Disiplin Yönetmeliğinin 10/a maddesi bağlamında ve 30. maddesi uyarınca bir alt ceza uygulanarak 2 yarıyıl süreyle okuldan uzaklaştırılma cezası ile cezalandırılmalarının önerildiği ve anılan ceza ile cezalandırılmalarına karar verildiği anlaşılmıştır.
Uyuşmazlıkta davacının eyleme katıldığı sabit ise de, soruşturmacılar tarafından olayın siyasi ve ideolojik amaçlarla yapıldığı isbatlanamadığı gibi davacı hakkında 2911 sayılı Yasaya muhalefet suçundan dava açılmış olmasıda, olayın siyasi ve ideolojik olmadığının açık göstergesidir.
Bu durumda, dosyadaki ifadelerden davacı eylemine uygun ceza olan Yönetmeliğin 8/a maddesinde yer alan bir haftadan bir aya kadar uzaklaştırma cezası ile cezalandırılması gerekirken eylemin yönetmeliğin 10. maddesi kapsamında değerlendirilerek anılan ceza ile cezalandırılmasına ilişkin işlemde ve bu işlemin iptali istemiyle açılan davayı reddeden idare mahkemesi kararında hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenle idare mahkemesi kararının bozulması gerekeceği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Uyuşmazlık, … Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü öğrencisi olan davacının, görevin yapılmasına engel olma olayına karıştığı nedeniyle açılan soruşturma sonucunda Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinin 10/a ve 30. maddeleri uyarınca iki yarıyıl uzaklaştırma cezası verilmesine ilişkin Fakülte Disiplin Kurulu kararının iptali istemine ilişkindir.
Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinin 10/a maddesinde; görevlileri ve öğrencileri cebir ve şiddet kullanarak kurum dışına çıkartmak, görevin yapılmasına engel olmak veya öğrencileri bu tür davranışlara zorlamak eylemi yükseköğretim kurumundan çıkarma cezasını gerektiren disiplin suçlarından sayılmıştır.
Aynı Yönetmeliğin 8/a maddesinde, öğrenme ve öğretme hürriyetini, doğrudan doğruya veya dolaylı olarak kısıtlamak; yükseköğretim kurumlarının sükun, huzur ve çalışma düzenini bozucu davranışlarda bulunmak eylemi bir haftadan bir aya kadar okuldan uzaklaştırma cezasını gerektiren disiplin suçları arasında düzenlenmiştir. Yönetmeliğin 30. maddesinde; disiplin cezası verilirken dikkat edilecek hususlar düzenlenmiş “a” fıkrasında; “disiplin cezalarını vermeye yetkili amirler ile disiplin kurulları; bu cezalardan birini tayin ve takdir ederken disiplin suçunu oluşturan fiil ve hareketlerin ağırlığını, sanık öğrencinin hangi maksatla hareket ettiğini ve amacını, daha önce bir disiplin cezası alıp almadığı, davranış, tavır ve hareketlerini, işlediği fiil ve yaptığı hareket dolayısıyla nedamet duyup duymadığını dikkate alırlar” kuralı yer almaktadır.
Dosyanın incelenmesinden, öğrenci olan davacı hakkında, 2911 sayılı Yasaya aykırı gösteri yürüyüşü yaptığı nedeniyle açılan soruşturma sonucunda davacının görevin yapılmasına engel olduğu, ancak pişmanlık duyduğu ve daha önce disiplin cezası almadığı belirtilerek Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinin 10/a maddesindeki cezanın bir alt cezası olan iki yarıyıl okuldan uzaklaştırma cezasının verildiği ve bu işlemin iptali istemiyle bu davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Olayda, öğrencilerin öldürülen bir öğrenciyi anmak ve olayı kınamak amacıyla üniversite kampüsünde toplanmaları üzerine, güvenlik görevlilerince müdahale edilmesi sonucu gözaltına alınmalarından sonra davalı idare tarafından disiplin soruşturması açıldığı görülmektedir.
Bu halde, dava konusu olayda, görevlilere ve öğrencilere cebir ve şiddet kullanarak kurum dışına çıkartma eylemi yönünde bilgi ve belge bulunmadığından, davacının eyleminin, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğin 8/a maddesinde belirtilen düzenlemeye uygun olduğu açıktır.
Bu nedenle dava konusu eylemin cebir ve şiddet kullanılarak yapıldığı belirtilerek anılan Yönetmeliğin 10/a maddesi uyarınca verilen cezada mevzuata uyarlık bulunmamaktadır.
İdare Mahkemesince bu durumlar dikkate alınarak karar verilmesi gerekirken davanın reddine ilişkin kararda hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, … İdare Mahkemesi kararının bozulmasına, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine 14.09.2004 gününde oybirliği ile karar verildi.