Danıştay Kararı 8. Daire 2003/5806 E. 2004/3331 K. 20.09.2004 T.

8. Daire         2003/5806 E.  ,  2004/3331 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 2003/5806
Karar No: 2004/3331
Temyiz İsteminde Bulunan : Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı
Vekili : …
Karşı Taraf : …
Vekili : …
İstemin Özeti : … Devlet Pedagoji Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümünü bitiren davacının, lisans denklik belgesine konan “Bu belge öğretmen atamalarında geçerli değildir” şerhinin kaldırılması yolunda yapılan başvurunun reddine ilişkin Yükseköğretim Kurulu Başkanlıının 11.10.2000 gün ve … sayılı işleminin iptali istemiyle açılan davada, konuyla ilgili mevzuatta denklik belgelerine herhangi bir şerh konulabileceği yolunda bir düzenleme yer almadığından, hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal eden … İdare Mahkemesinin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının, davacının diplomasının sahte olduğu ve suç duyurusunda bulunulduğu, eğitimde eşitlik ve nitelik sağlamaya yönelik işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı öne sürülerek, 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi …. ‘nin Düşüncesi : İstemin kabulü gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘in Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Uyuşmazlık, … Devlet Pedagoji Üniversitesi Beden Eğitim Bölümünü bitiren davacının, lisans denklik belgesine konan “Bu belge öğretmen atamalarında geçerli değildir” şerhinin kaldırılması yolunda yapılan başvurunun reddine ilişkin işlemin iptali isteminden doğmuştur.
2547 sayılı yasanın 43. maddesinin (b) fıkrasında, aynı mesleki bilim dallarında, eğitim-öğretim yapan üniversitelerde, eğitim-öğretim, metod, kapsam, öğretim süresi ve yıl içindeki değerlendirme esasları bakımından eşdeğer olması ve öğrenimden sonra kazanılan unvanların aynı ve elde edilen hakların eşdeğer sayılması hususu Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine; öğretmen yetiştiren birimler için belirtilen esasların tesbiti Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yapılarak, Yükseköğretim Kurulunca düzenleneceği hükme bağlanmıştır.
Olayda, idare mahkemesince ilgili yönetmelikte diploma denklik belgelerine herhangi bir şerh konulacağına ilişkin bir düzenleme bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlem iptal edilmişse de, yukarıda aktarılan yasal düzenlemeden, öğretmenlik unvanının kazanılabilmesi ve denklik işlemi yoluyla yurtdışından alınan diplomanın tanınmasının Yükseköğretim Kurulunun Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan işbirliği ile gerçekleştirileceği sonucuna ulaşılmıştır. Dosyanın incelenmesinden, davacıya öğretmen atamalarında geçerli olmadığı şerhini taşıyan denklik belgesinin verildiği, anılan şerhin kaldırılması için ise kendisinin yılda birkez yapılmakta olan öğretmenlik meslek bilgisi sınavına girmeye davet edildiği anlaşılmaktadır. Bu durumda, denklik işlemi yoluyla yurtdışından alınan diplomanın tanınmasının yanısıra davacının öğretmenlik meslek bilgisi sınavına tabi tutulmak istenmesinde ve buna bağlı olarak anılan sınava girmeden denklik belgesine şerh konulmasında hukuka aykırılık görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, … İdare Mahkemesi kararının bozulmasına, dosyanın yeniden bir karar verilmek üzere adı geçen Mahkemeye gönderilmesine 20.9.2004 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.