Danıştay Kararı 8. Daire 2003/5531 E. 2004/3548 K. 30.09.2004 T.

8. Daire         2003/5531 E.  ,  2004/3548 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 2003/5531
Karar No: 2004/3548
Temyiz İsteminde Bulunan : … İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlüğü
Vekili : …
Karşı Taraf : …
İstemin Özeti : … İzzet Baysal Üniversitesi, … Sağlık Yüksekokulunda ilan edilen öğretim görevlisi kadrosuna başvuran davacının, atamasının uygun görülmemesine ilişkin … Üniversitesi Yönetim Kurulunun 30.12.1998 gün ve … sayılı kararının iptali istemiyle açılan davada, Dairemizin 21.03.2002 gün ve E:2000/4194, K:2002/1719 sayılı bozma kararına uyarak; 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu’nun 104. maddesi uyarınca disiplinsizlik nedeniyle re’sen emekli edilen subayların emeklilik hakkı tanınan görevlerde çalıştırılabilecekleri açık olup, davalı idare tarafından duyulan ihtiyaç üzerine ilan edilen öğretim görevliliği kadrosu için yapılan sınavlarda başarılı olan davacının, disiplinsizlik nedeniyle … Tıp Akademisinden Yüksek Askeri Şura kararıyla re’sen emekli edildiği ileri sürülerek, atamasının yapılmamasına ilişkin dava konusu işlemde kamu yararı, hizmet gerekleri ile hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçeleriyle işlemi iptal eden … İdare Mahkemesinin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının; 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : Yanıt verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘ın Düşüncesi : İstemin reddi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘ün Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Uyuşmazlık; … Üniversitesi, … Sağlık Yüksekokulunda ilan edilen öğretim görevlisi kadrosuna başvuran davacının, atamasının uygun görülmemesine ilişkin … Üniversitesi Yönetim Kurulunun 30.12.1998 gün ve … sayılı kararının iptali isteminden kaynaklanmıştır.
5434 sayılı TC. Emekli Sandığı Kanununun 39. maddesinin (e) fıkrasında, Subayların ahlak noktasından hüküm ile veya yetersizlik ve disiplin sebeplerinden dolayı sicilleri üzerine veyahut askeri mahkemelerce verilecek kararlar üzerine kurumlarınca resen emeklilik işlemine tabi tutulacakları, l04. maddesinde de, 39. maddenin yetersizlik ve disiplin sebepleri hariç olmak üzere (e) ve (f) fıkralarıyla 92. maddede gösterilenlerin, kurumlarda emeklilik hakkı tanınan vazifelerde çalıştırılamayacakları kurala bağlanmıştır.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 1. maddesinde, Yasanın amacı, yükseköğretimle ilgili amaç ve ilkeleri belirlemek ve bütün yükseköğretim kurumlarının ve üst kuruluşlarının teşkilatlanma, işleyiş, görev, yetki ve sorumlulukları ile eğitim-öğretim, araştırma, yayım, öğretim elemanları, öğrenciler ve diğer personel ile ilgili esasları bir bütünlük içinde düzenlemek şeklinde belirlenmiş, Yasanın 4. ve 5. maddesinde de Yükseköğretimin amacı ve ilkeleri düzenlenmiş, buna göre yükseköğretimin öğrencilerin Atatürk devrim ve ilkeleri doğrultusunda, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, milli, ahlaki, insani kültürel değerleri taşıyan, görev ve sorumluluklarını bilen, geniş dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı yetiştirilmesi ve bu bilincin kazandırılması, yükseköğretim kurumlarında eğitim-öğretim birliğinin sağlanması, imkan ve fırsat eşitliğini sağlayacak önlemler alınması gibi amaç ve ilkeler doğrultusunda planlanması, programlanması ve düzenlenmesi gerektiği belirtilmiştir.
2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununun “uygulanacak diğer kanun hükümleri” başlığını taşıyan 20. maddesinde “bu kanunda hüküm bulunmayan hallerde 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri uygulanır” düzenlemesine yer verilmiş, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125. maddesinin “devlet memurluğundan çıkarma” başlığını taşıyan (e) fıkrasında ise, devlet memurluğundan çıkarma bir daha Devlet memurluğuna atanmamak üzere memurluktan çıkarmak şeklinde tanımlanmış ve (a-k) bentlerinde hangi fiil ve hallerin bu cezanın verilmesini gerektirdiği belirtilmiştir.
Dava dosyasının incelenmesinden; 16.06.1998 gün ve 1998/56 sayılı kararname ile Sağlık Yüzbaşı rütbesinde iken disiplinsizlik sicili ile … Tıp Akademisinden resen emekli edilen davacının, … Üniversitesi, … Sağlık Yüksekokulunda ilan edilen öğretim görevliliği kadrosu için başvurduğu, yapılan bilim ve yabancı dil sınavını başararak sınav jürisince atanmasının uygun bulunduğu, ancak üniversite yönetim kurulunca atanmasının uygun görülmemesi üzerine bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Bu bağlamda; disiplinsizlik nedeniyle … Tıp Akademisinden resen emekli edilen davacının, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125. ve Emekli Sandığı Kanununun 39 ile 104. maddeleri uyarınca bir başka kamu kurum ve kuruluşunda istihdam edilmesi olanaklı olmadığından, aksi yönde verilen idare mahkemesi kararında yasal isabet görülmemiştir.
Nitekim, Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulunun 25.12.2003 gün ve E:2002/1295, K:2003/993 sayılı kararı da bu yöndedir.
Açıklanan nedenlerle; … İdare Mahkemesi kararının bozulmasına ve yeniden bir karar verilmek üzere dava dosyasının anılan Mahkemeye gönderilmesine 30.09.2004 gününde oybirliği ile karar verildi.