Danıştay Kararı 8. Daire 2003/4607 E. 2004/1083 K. 08.03.2004 T.

8. Daire         2003/4607 E.  ,  2004/1083 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 2003/4607
Karar No: 2004/1083
Temyiz İsteminde Bulunan : … Üniversitesi Rektörlüğü
Vekili : …
Karşı Taraf : …
Vekili : …
İstemin Özeti : … Üniversitesi … Mühendislik Fakültesi Seramik Mühendisliği Bölümü öğrencisi olan davacının, başarısızlık nedeniyle fakülteden ilişiğinin kesilmesine ilişkin 25.9.2002 gün ve … sayılı Üniversite Yönetim Kurulu kararının iptali istemiyle açılan davada, … Mühendislik Fakültesi öğrencisi olan davacının, ilişik kesme istemi hakkında karar verme yetki ve görevi 2547 sayılı Yükseköğretim Yasası ve … Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uyarınca … Mühendislik Fakültesi Yönetim Kuruluna ait iken, davacının kayıt silme işleminin Üniversite Yönetim Kurulu kararıyla gerçekleştirilmesine ilişkin dava konusu işlemde yetki yönünden hukuka uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal eden … İdare Mahkemesinin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının, … Mühendislik Fakültesi Yönetim Kurulunun 15.4.2003 tarihinde oluşturulduğu bu tarihten önce Fakülte Yönetim Kurulunun işlemlerin bir üst makam olan Üniversite Yönetim Kurulu tarafından yapıldığı dolayısıyla dava konusu işlemde mevzuata aykırılık olmadığı öne sürülerek, 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘ün Düşüncesi : … Üniversitesi … Mühendislik Fakültesi Seramik Mühendisliği Bölümü öğrencisi olan davacının, başarısızlık nedeniyle fakülteden ilişiğinin kesilmesine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davada, 2547 sayılı Yasa hükümleri uyarınca ilişik kesme işlemlerinde Fakülte Yönetim Kurulu Yetkili iken, Üniversite Yönetim Kurulunca işlem tesisinde yetkisi yönünden hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlem iptal edilmişse de, dosyanın incelenmesinden … Mühendislik Fakültesi Yönetim Kurulunun dava konusu işlemin tesisinden sonra kurulduğu anlaşıldığından, işlemin tesis edildiği tarihte yetkili olan Üniversite Yönetim Kurulunca işlem tesisinden hukuka aykırılık olmadığından işin esasının incelenmesi gerektiği gerekçesiyle kararın bozulması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘nun Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Uyuşmazlık, öğrenci olan davacının ilişiğinin kesilmesine yönelik Üniversite Yönetim Kurulu kararının iptali isteminden kaynaklanmıştır.
2547 sayılı Yükseköğretim Yasasının 18. maddesinde; Fakülte Yönetim Kurulunun dekanın başkanlığında fakülte kurulunun üç yıl için seçeceği üç profesör, iki doçent ve bir yardımcı doçentten oluşacağı ve idari faaliyetler de dekana yardımcı bir organ olduğu, ayrıca aynı Yasanın 15. maddesinde ise, Üniversite Yönetim Kurulunun idari faaliyetlerde rektöre yardımcı bir organ olduğu hükme bağlanmıştır.
Dosyanın incelenmesinden, Fakülte Yönetim Kurulunun 15.4.2003 tarihinde faaliyete geçtiği bu tarihten önce Fakülte ile ilgili kararların Üniversite Yönetim Kurulunca alındığı anlaşılmaktadır.
Bu durumda, işlemin tesis edildiği tarihte Fakülte Yönetim Kurulu henüz faaliyete geçmediğinden, Üniversite Yönetim Kurulunca, davacının talebinin görüşülerek karara bağlanmasında hukuka aykırılık görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle … İdare Mahkemesi kararının bozulmasına, dosyanın yeniden bir karar verilmek üzere anılan Mahkemeye gönderilmesine 8.3.2004 gününde oybirliği ile karar verildi.