Danıştay Kararı 8. Daire 2003/3651 E. 2004/991 K. 02.03.2004 T.

8. Daire         2003/3651 E.  ,  2004/991 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 2003/3651
Karar No: 2004/991

Temyiz İsteminde Bulunan : …
Vekili : …
Karşı Taraf : …
Vekili : …
İstemin Özeti : … Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim dalı öğretim üyesi iken istifa ederek milletvekili seçilen ve seçildikten sonra emekliye ayrılan davacının, milletvekilliğinin sona ermesi üzerine yeniden profesör kadrosuna atanma talebinin reddine ilişkin … tarih ve … sayılı .. Üniversitesi Yönetim Kurulu kararının iptali istemiyle açılan davada, davacının emekli olmasının öğretim üyeliği görevine dönmesine engel teşkil etmeyeceği gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal eden … İdare Mahkemesinin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının, idarenin takdir hakkı olduğu ve ihtiyaç bulunmadığı öne sürülerek, 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : Yanıt verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘ın Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi gerekeceği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘in Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü :
2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun 60. maddesinin (a) bendinde; bir süre öğretim üyesi olarak çalıştıktan sonra Bakanlar Kuruluna veya Yasama Organı Üyeliğine seçilenlerin, bu görevlerde geçirdikleri süreler hesaba katılmak ve buna göre aylık dereceleri yükseltilmek, meslek unvan ve sıfatlarını kazanma ile ilgili hükümler saklı kalmak şartıyla başvurmaları halinde bu Kanun hükümlerine göre ayrıldıkları yükseköğretim kurumuna kadro koşulu aranmaksızın dönebilecekleri, (b) bendinde de; yükseköğretim kurumlarından, mahkeme veya disiplin kararları ile çıkarılanlar hariç olmak üzere herhangi bir nedenle kendi isteği ile ayrılan öğretim üyelerinin başvuruları üzerine bu Kanun hükümleri çerçevesinde kadro koşulu aranmaksızın tekrar ayrıldıkları yükseköğretim kurumlarına dönebilecekleri kuralına yer verilmiştir.
Dosyanın incelenmesinden … Üniversitesi Psikiyatri Ana Bilim Dalında Profesör olarak görev yapan davacının 11.01. 1999 tarihinde milletvekili seçimlerine katılmak üzere öğretim üyeliği görevinden istifa ettiği, milletvekili seçildikten sonra 19.08.1999 tarihinde emekliye ayrıldığı, milletvekilliği sona erince 20.11.2002 tarihli dilekçe ile bu durumunu belirterek 2547 sayılı Kanunun 60. maddesi uyarınca ayrıldığı öğretim üyeliği görevine dönmek için idareye yaptığı başvurunun reddi üzerine bu davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
İdare Mahkemesince davacının emekli olmasının öğretim üyeliği görevine geri dönmesine engel teşkil etmeyeceği ve kadro koşulu aranmaksızın geri dönmesinin mümkün olacağı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
Yukarıda belirtilen 2547 sayılı Yasanın 60/b maddesi uyarınca, madde kapsamında sayılan haller nedeniyle üniversitelerinden ayrılan öğretim üyelerine yeniden eski görevlerine dönebilmeleri olanağı tanınmakla birlikte, maddedeki “kadro koşulu aranmaksızın” ibaresinin her şart ve koşul altında ilgililerin mutlak suretle eski görevlerine döndürülmeleri konusunda üniversite idarelerinin bağlı yetki içerisinde bulunduğu şeklinde yorumlanamayacağı, ilgililerin atanmak istedikleri alanlarda hizmetlerine ihtiyaç bulunması halinde kadro koşulu aranmayacağı şeklinde yorumlanmasının kamu yararı ve hizmet gereklerine daha uygun düşeceği açıktır.
Davacının görev yaptığı sırada … Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalında kendisi ile birlikte bir doçent ve bir yardımcı doçent olmak üzere üç öğretim üyesinin hizmet verdiği ancak kendisinin göreve dönme isteğinde bulunduğu sırada bu bölümde dört doçent ve bir yardımcı doçent olmak üzere beş öğretim üyesinin hizmet vermekte olduğu ve davacının hizmetine ihtiyaç bulunmadığı belirtilmiştir.
Bu halde davalı idarece davacının istemi değerlendirilerek ihtiyaç ve olanaklar doğrultusunda davacının isteminin reddine ilişkin tesis edilen dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
İdare Mahkemesince bu durumlar dikkate alınmaksızın verilen dava konusu işlemin iptaline ilişkin kararda mevzuata uyarlık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle … İdare Mahkemesi kararının bozulmasına yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine 02.03.2004 gününde oybirliği ile karar verildi.