Danıştay Kararı 8. Daire 2003/3120 E. 2004/343 K. 26.01.2004 T.

8. Daire         2003/3120 E.  ,  2004/343 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 2003/3120
Karar No: 2004/343
Temyiz İsteminde Bulunan : … Valiliği
Karşı Taraf : …
İstemin Özeti : … Devlet Hastanesinde göz doktoru olan davacının, … Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde bulunan özel muayenehanesinin kapatılmasına ilişkin …Valiliğinin … gün ve … sayılı işleminin iptali istemiyle açılan davada; 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde davacının istediği yerde muayenehane açma serbestisinin bulunduğu, Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğin 57/k maddesinde muayenehanelerin açılması ve açılacağı yer ile ilgili herhangi bir düzenlemenin yer almadığı, söz konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal eden … İdare Mahkemesinin … gün ve E:…, K:…sayılı kararının, davacının Pınarbaşı İlçesinde görev yaptığı, … Belediyesi sınırları içerisinde mesleğini serbestçe icra edebileceği, … Büyükşehir Belediyesi sınırları içindeki muayenehanesinin kapatılması gerektiği öne sürülerek, 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : Yanıt verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi …’ınDüşüncesi : Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte “muayenehaneler” sağlık kuruluşu olarak belirtilmiş ve 57/k maddesinde kamu görevlisi olup özel sağlık kuruluşu (muayenehaneleri) bulunanlar için bu mauayenehanelerin kamu görevi yaptıkları kuruluş ile aynı yerleşim yeri sınırları içerisinde bulunması şartı getirilmiş ve yerleşim yeri olarak büyükşehir belediyesi olan yerlerde büyükşehir belediye sınırlarının dikkate alınacağı düzenlenmiştir.
Dava konusu olayda, davacının … ilçesinde kamu görevi yaptığı ancak … Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde muayenehanesinin bulunduğu açık olduğundan davacının muayenehanesinin kapatılmasında hukuka aykırılık bulunmamakta olup, dava konusu işlemin iptaline ilişkin idare mahkemesi kararının bozulmasına gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı …’ınDüşüncesi :İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Karşılıklı temyiz dilekçelerinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Uyuşmazlık, … Devlet Hastanesinde göz doktoru olan davacının … Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde bulunan özel muayenehanesinin kapatılmasına ilişkin işlemden doğmuştur.
1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Yasanın 5. maddesinde Özel Muayenehane açmak ile ilgili şartlar belirtilmiş 6. madesinde ise muayenehanenin kapatılması durumunda yapılması gerekenler açıklanmıştır.
Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğin 4/f maddesinde, muayenehane; hekimlerin mesleklerini serbest icra etmek üzere münferiden açtıkları sağlık kuruluşunu, 4/e maddesinde sağlık kuruluşunun; poliklinik, klinik, dispanser, tıp merkezi, tanı ve tedavi merkezi ve benzeri isimler altından faaliyet gösteren ayakta teşhis ve tedavi yapılan özel sağlık kuruluşlarını ifade ettiği belirtilmiş 5. maddesinde de; bu yönetmelik kapsamında bulunan sağlık kuruluşları; faaliyet alanları, hizmet alt yapı özellikleri ile hizmet veren sağlık ekibinin yapısına göre merkezler, polikilinikler, özel hastane poliklinikleri ve muayenehanelerdir, kuralı yer almaktadır.
Anılan yönetmeliğin 57/k maddesinde, “herhangi bir kamu kuruluşunda görev yapan ve aynı zamanda bir özel sağlık kuruluşunda mesleğini serbest olarak da icra etmek isteyen sağlık personelinin, çalışmak istediği özel sağlık kuruluşunun, kamu görevi yaptıkları kuruluş ile aynı yerleşim yeri sınırları içerisinde olması şarttır. Yerleşim yeri olarak, büyükşehir belediyesi olan yerlerde büyükşehir belediye sınırları, diğer yerlerde ise belediye sınırları dikkate alınır. Bu kısıtlamanın dışına, ancak haklı sebeplerin mevcudiyeti ve buna istinaden Müdürlüğün uygun görüşü ve Valiliğin yazılı onayı ile çıkabilir.” kuralı getirilmiştir.
Dosyanın incelenmesinden, … İlçesi Devlet Hastanesinde göz doktoru olan davacının, Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğin 57/k maddesine göre görev yaptığı yerleşim yeri olan …Belediyesi sınırları içinde mesleğini serbest olarak icra edebileceği, dolayısıyla … Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde bulunan muayenehanesini kapatması gerektiğinin bildirildiği ancak muayenehanesinde faaliyetlerine devam ettiğinin tespit edilmesi üzerine dava konusu işlemle muayenehanesinin mühürlenerek kapatıldığı anlaşılmaktadır.
İdare Mahkemesince, bu yönetmeliğin 57/k maddesinde muayenehanelerin açılması ve açılacağı yer ile ilgili herhangi bir düzenleme yer almadığı 1219 sayılı Yasanın belirlediği usul ve esaslar çerçevesinde davacının istediği yerde muayenehane açma serbestisi bulunduğu gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik kapsamında bulunan sağlık kuruluşları bu yönetmeliğinin 5.maddesinde belirtildiği üzere, sağlık kuruluşları faaliyet alanları, hizmet alt yapı özellikleri ile hizmet veren sağlık ekibinin yapısına göre merkezler, polikilinikler ve muayenehaneler olmak üzere üç ana başlık halinde toplanmış olup muayenehanelerin de bu yönetmelik hükümlerine tabi olduğu açıktır.
Anılan yönetmeliğin 57/k maddesine göre kamu kuruluşunda görev yapan sağlık personelinin muayenehanesi ile kamu görevini yaptığı kuruluşun aynı yerleşim yeri sınırları içinde bulunması zorunluluğu getirilmiş 2. fıkrasında da yerleşim yeri kıstası olarak büyükşehir belediyesi olan yerlerde büyük şehir belediyesi sınırlarının dikkate alınacağı düzenlenmiş olup, buna göre … Devlet Hastanesinde görev yapan davacının muayenehanesinin büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde bulunduğu açık olduğundan bu haliyle tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
Bu halde İdare Mahkemesince bu durumlar dikkate alınarak karar verilmesi gerekirken yukarıda belirtilen gerekçeyle dava konusu işlemin iptalinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Açıkanan nedenlerle, … İdare Mahkemesi kararının bozulmasına yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine 26.1.2004 gününde oybirliği ile karar verildi.