Danıştay Kararı 8. Daire 2003/2039 E. 2004/284 K. 21.01.2004 T.

8. Daire         2003/2039 E.  ,  2004/284 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 2003/2039
Karar No: 2004/284

Temyiz İsteminde Bulunan : …
Vekili : …
Karşı Taraf : …
Vekili : …
İstemin Özeti : … Ticaret Borsasında tescil memuru olan davacının, görevine son verilmesine ilişkin … Ticaret Borsası Yönetim Kurulunun … gün ve … sayılı kararının iptali istemiyle açılan davada; davacının görevine son verilmesine dayanak olan fiillerinin mevzuata aykırılık şeklinin davalı idarece belirtilmediği nedeniyle hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal eden … İdare Mahkemesinin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının; işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı öne sürülerek, 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘ın Düşüncesi : Temyiz isteminin kabulü ile İdari Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … ‘ın Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerden bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlereden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Uyuşmazlık, … Ticaret Borsasında tescil memuru olan davacının, görevine son verilmesine ilişkin … Ticaret Borsası Yönetim Kurulunun … gün ve … sayılı kararının iptali isteminden doğmuştur.
5590 sayılı Ticaret ve Sanayi Odaları, Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Deniz Ticaret Odaları, Ticaret Borsaları ve Türkiye Ticaret, Sanayi, Deniz Ticaret Odaları ve Ticaret Borsaları Birliği Kanunu’nun 48. maddesinde; geliri 50.000.TL’den fazla olan borsalarda meclisler tarafından tayin olunan bir genel sekreter bulunacağı, genel sekreterin borsa yönetim kurulları ve meclislerinde oy sahibi olduğu, genel sekreterin borsa muamelelerini tedvir ile görevli olduğu, Ticaret ve Sanayi Odaları, Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Deniz Ticaret Odaları, Ticaret Borsaları ve Türkiye Ticaret Sanayi, Deniz Ticaret Odaları ve Ticaret Borsaları Birliği Tüzüğünün 13. maddesinde; genel sekreterin yükselmesi, ücretinin arttırılması, hakkında disiplin cezası uygulanması, görevine son verilmesi işlemlerin atanmasındaki usul ve esaslara göre yapılacağı, 14. maddesinde, genel sekreterin görev ve yetkileri sayılmış Ticaret ve Sanayi Odaları, Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Deniz Ticaret Odaları, Ticaret Borsaları ve Türkiye Ticaret Sanayi, Deniz Ticaret Odaları ve Ticaret Borsaları Birliği Personel Yönetmeliğinin 18. maddesinde; Ticaret ve Sanayi Odaları, Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Deniz Ticaret Odaları, Ticaret Borsaları ve Türkiye Ticaret Sanayi, Deniz Ticaret Odaları ve Ticaret Borsaları Birliği Genel Katibinin Yönetim Kurulu Başkanının teklifi ile yönetim kurulu tarafından göreve atanacağı, işine son verilmesi ve nakillerin de aynı esaslara uyulacağı, 24. maddesinde; odalar, borsalar ve Birlikte çalışan her statüdeki personelin işten çıkarılması ve görevlerinin sona ermesi halleri arasında bu Yönetmelik hükümlerine göre memurluktan çıkarılması da sayılmış, 25. maddesinde; personele verilecek disiplin cezaları ile bu cezaları gerektiren fiil ve haller hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ilgili hükümlerinin uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.
Dosyanın incelenmesinden, davacının Genel Sekreter Yardımcısı olarak Genel Sekreterliğe vekalet ettiği 1999 yılı organ seçimlerinde üye listelerinin hazırlanmasında üyelerin gerek vergi mükellifiyetlerini, gerekse ticaret sicil ve esnaf sicillerini takip etmeyerek, gerçeğe aykırı yanıltıcı ve sahte belge düzenlediği, yönetim kuruluna ve diğer kurum ve kuruluşlara yanlış bilgi ve beyanda bulunarak borsanın manevi şahsiyetini rencide ettiği nedeniyle … gün ve … sayılı işlemle Genel Sekreterlik görevinden alınıp … Ticaret Borsası Tescil memurluğuna atanmasının yapılıp 10.10.2001 gün ve … sayılı işlemle uyarı cezası ile cezalandırıldığı, hemen akabinde … gün ve … sayılı işlemle de iki yıl kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ile cezalandırıldığı halde, ilgilinin bu disiplin cezalarını aldığı nedeniyle bu kez … Ticaret Borsası Yönetim Kurulunun 31.10.2001 gün ve … sayılı kararıyla görevine son verilmesi üzerine bu işlemin dava konusu edildiği anlaşılmıştır.
İdare Mahkemesince, dava konusu edilen idari tasarrufun hiçbir hukuk kuralına dayandırılmamış olduğu gerekçesiyle iptaline karar verilmiş ise de, “Ticaret ve Sanayi Odaları”, “Ticaret Odaları”, “Sanayi Odaları”, “Deniz Ticaret Odaları”, “Ticaret Borsaları” ve “Türkiye Ticaret, Sanayi, Deniz Ticaret Odaları ve Ticaret Borsaları Birliği” Yasasının; yönetim kurullarının görevleri başlığını taşıyan 19. maddesinin (ç) fıkrasında, “oda genel sekreterini meclise inha etmek, diğer oda memur ve hizmetlilerinin tayin ve azillerini terfi ve tecziyelerini icra etmek” yönetim kurullarının görevleri arasında yer almıştır.
Dava konusu edilen idari işleminin yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden biri ile hukuka ayrılık taşıyıp, taşımadığı yönünden res’en inceleme yetkisi bulunan mahkemece, atama sırasındaki yöntemin göreve son vermede de uygulanıp uygulanmayacağına ve yukarıda anılan Yasa ve Personel Yönetmeliği hükümleri göz önünde tutularak davacının üzerine atılı fiillerden dolayı hakkında verilen disiplin cezaları ile yapılan naklen atama işleminden sonra bu kez göreve son verme işleminin hukuka uygun olup olmadığının tartışılma zorunluluğu bulunmaktadır.
Belirtilen hususlar irdelenmeksizin verilen Mahkeme kararında hukuki isabet görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, … İdare Mahkemesi kararının bozulmasına, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine 21.1.2004 gününde oybirliği ile karar verildi.