Danıştay Kararı 8. Daire 2003/127 E. 2003/4310 K. 27.10.2003 T.

8. Daire         2003/127 E.  ,  2003/4310 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 2003/127
Karar No: 2003/4310
Temyiz İsteminde Bulunan : … Üniversitesi Rektörlüğü
Vekili : …
Karşı Taraf : …
İstemin Özeti : … Üniversitesi, … Eğitim Fakültesinde okutman olan ve … Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı doktora öğrenimi gören davacının, Enstitü ile ilişiğinin kesilmesine ilişkin Enstitü Yönetim Kurulunca verilen … gün ve …sayılı kararının, kendisine yönelik kısmının iptali istemiyle açılan davada; … Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin 7., 19, 21, ve 24. maddelerinde, doktora öğrencilerinin yükseköğretim kurumu ile ilişiğinin kesilmesinin, başarı koşullarının sağlanamaması, dört yarıyılda kredili derslerin başarı ile tamamlanmaması, en az genel not ortalamasının tutturulmaması ve tezinin reddedilmesi hallerinde mümkün olabileceğinin belirtildiği, olayda davacının durumunda yönetmelik hükümlerine aykırı bir saptama söz konusu olmadığından, dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal eden … İdare Mahkemesinin … gün ve E:…, K:…sayılı kararının; 2547 sayılı Yüksek Öğretim Yasasının 35. maddesine aykırılık taşıdığı öne sürülerek, 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi … ‘ınDüşüncesi : Temyiz isteminin kabulü ile İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı …’ün Düşüncesi :Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle temyiz isteminin reddiyle İdare Mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Uyuşmazlık; …Üniversitesi, … Eğitim Fakültesinde okutman olan ve … Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı doktora öğrenimi gören davacının, 2547 sayılı Yasanın 35. maddesi uyarınca kadro aktarımının üniversiteye yapılmaması nedeniyle ilişiğinin kesilmesine ilişkin Enstitü Yönetim Kurulunca verilen … gün ve …sayılı kararının, kendisine yönelik kısmının iptali isteminden doğmuştur.
2547 sayılı Yükseköğretim Yasasının 35. maddesinde; “Yükseköğretim kurumları; kendilerinin ve yeni kurulmuş ve kurulacak diğer yükseköğretim kurumlarının ihtiyacı için yurtiçinde ve dışında, kalkınma planı ilke ve hedeflerine ve Yükseköğretim Kurulunun belirteceği ihtiyaca ve esaslara göre öğretim elemanları yetiştirirler.
Öğretim elemanı yetiştirilmesi amacıyla üniversitelerin araştırma görevlisi kadroları, araştırma veya doktora çalışmaları yaptırmak üzere başka bir üniversiteye, Yükseköğretim Kurulunca geçici olarak tahsis edilebilir. Bu şekilde doktora veya tıpta uzmanlık veya sanatta yeterlik payesi alanlar, bu eğitimin sonunda kadrolarıyla birlikte kendi üniversitelerine dönerler.
Yurtiçi veya yurtdışında yetiştirilen öğretim elemanları, genel hükümlere göre bağlı oldukları yükseköğretim kurumlarında mecburi hizmetlerini yerine getirmek zorundadırlar. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyenlere, yükseköğretim kurumlarında görev verilmez. Özel kanunlarla getirilen mecburi hizmet çalışmaları bu hükmün dışındadır.” hükmüne yer verilmiştir.
23.5.1997 gün ve 22997 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren, Bir Üniversite Adına Bir Diğer Üniversitede Lisansüstü Eğitim Gören Araştırma Görevlileri Hakkında Yönetmeliğin 1. maddesinde, “Bu Yönetmeliğin amacı, bir üniversitenin gelişmiş eğitim programında, diğer üniversitelerin elemanlarının lisansüstü eğitim görme imkanını sağlamaktadır.” denilmektedir. Yönetmeliğin 2. maddesine göre ise, “Bu yönetmelik, bir üniversite kadrosuna dahil olup da bir başka üniversitede lisansüstü öğretim gören araştırma görevlilerini kapsar.”
Aynı yönetmeliğin 4. maddesinin son fıkrasında da “görevlendirme veya atama işleminden önce adaylardan, kendilerine kadrosu tahsis edilen üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsünde 2547 sayılı Yasanın 35. maddesi şartları içinde lisansüstü eğitim-öğretim süresi (tatiller dahil) kadar mecburi hizmeti yerine getirmek zorunda bulunduklarına dair bir taahhüt ve kefalet senedi alınır. Bu senette ilgili araştırma görevlilerinin lisansüstü eğitim-öğretimlerinin tamamlanmasından ne kadar süre sonra kadroyu tahsis eden üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsüne döneceğini belirten bir hüküm de yer alır.” kuralı getirilmiştir.
Yasa ve Yönetmelik hükümlerinin birlikte değerlendirilmesinden; Yükseköğretim Kurumları kendilerinin, yeni kurulmuş ve kurulacak diğer öğretim kurumlarının ihtiyacı için; bir üniversitenin gelişmiş eğitim programında, diğer üniversitelerin elemanlarının lisansüstü eğitim görme imkanı sağlamak üzere öğretim elemanı yetiştirilebileceğini, bu amaçla araştırma görevlisi kadrolarının başka bir üniversiteye (lisansüstü eğitim öğretimi sağlayacak üniversiteye) Yükseköğretim Kurulunca geçici olarak tahsis edileceği ve eğitim sonunda başarılı olanların kadrolarıyla birlikte üniversitelerine geri döneceği, yetiştirilen öğretim elemanlarının eğitim öğretim süresi kadar mecburi hizmeti yerine getirmek zorunda oldukları, bu yükümlülüğü yerine getirmeyenlere yükseköğretim kurumlarında görev verilmeyeceği, özel kanunlarla getirilen mecburi hizmet çalışmalarının bu hükmün dışında tutulduğu açıktır.
Dosyanın incelenmesinden, …Üniversitesi … Eğitim Fakültesinde okutman olan davacının, yetiştirilmek üzere … Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde doktora programına devam etmesine … Teknik Üniversitesi … Eğitim Fakültesi Yönetim Kurulu kararıyla imkan tanınıp ilgilinin … Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde doktora eğitim ve öğretimine başladığı, ancak 2547 sayılı Yüksek Öğretim Yasasının 35. maddesine göre üniversiteye kadro aktarımının yapılmadığının saptanması üzerine dava konusu işlemin tesis edildiği anlaşılmıştır.
Bu durumda, okutman görevinde olan davacının, yukarıda anılan Yasa ve Yönetmelik hükümleriyle araştırma görevlilerine tanınan Yükseköğretim Kurumlarının ihtiyacı için, bir üniversitenin gelişmiş eğitim programında, diğer üniversitelerin elemanlarının lisansüstü eğitim görme imkanlarından yararlandırma olanağı bulunmamaktadır.
Hukuka uygun bulunan işlemi iptal eden Mahkeme kararında bu nedenlerle isabet görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, … İdare Mahkemesi kararının bozulmasına, dosyanın yeniden bir karar verilmek üzere anılan Mahkemeye gönderilmesine 27.10.2003 gününde oyçokluğu ile karar verildi.

Azlık Oyu (X) : Usul ve Yasaya uygun olan yerel mahkeme kararının onanması gerektiği görüşü ile aksi yönde verilen çoğunluk kararına katılmıyoruz.